Från petad – till hjälte

Elm tillbaka som målskytt: Det har varit jävligt struligt

Foto: BILDBYRÅN
Elm jublar tillsammans med Stefan Ishizaki efter 4–0.
FOTBOLL

BORÅS. Petad och ifrågasatt i allsvenskan.

Men försäsongsträning i juni har lyft Elfsborgs stjärnvärvning.

– Det har varit jävligt struligt, säger tvåmålsskytten David Elm.

Elfsborg grävde djupt i kassakistan när man i januari köpte loss David Elm från Premier League-laget Fulham. Ett lukrativt femårsavtal tecknades och förväntningarna på anfallaren blev därmed stora. Men framgångarna har uteblivit. Skador och två missade försäsongsläger utomlands gjorde att Elm kom efter med grundträningen. Han startade visserligen de fyra första matcherna i allsvenskan, men har sedan mest fått nöja sig med inhopp. Samtidigt har värste konkurrenten Lasse Nilsson imponerat.

– Kroppen har varit väldigt seg. Jag gjorde det hyfsat i de fyra första omgångarna, men sedan har formen varit på nedåtgående, säger David Elm efter 4-0-segern över amatörlaget CS Fola Esch från Luxemburg.

Tränat mer fysik

Strax före det allsvenska uppehållet i slutet av maj tog 28-åringen ett gemensamt beslut med tränaren Magnus Haglund: mindre fotboll och mer fokus på att bygga upp fysiken. Förutom den kollektiva träningen har Elm kört stenhårt på egen hand med fystränaren Matti Demegård.  

– Som en försäsong fast på sommaren. Tråkigt, fast jäkligt nödvändigt. Det har varit tufft, men nu känns det väldigt bra. Jag är helt klart på rätt väg.

Lasse Nilsson har problem med hälsenorna och stod över gårdagens kvalmatch till Europa League. David Elm fick chansen från start – och tog den.

– Det första läget kunde jag ju inte missa. Anders Svensson nickade i stolpen och jag hade öppet mål. När jag gjorde 4-0 fick jag på en bra träff och bollen gick mellan benen på målvakten. Skönt att vinna med klara siffror och det känns jäkligt gott för mig personligen med 90 minuter och två mål i dag, säger han.

Hur ser du på din situation i laget nu?

– Lasse har ju gjort det väldigt bra och konkurrensen är tuff. Samtidigt har vi många matcher framöver och det kommer säkert att bli rotation på hela truppen. Förhoppningsvis kan jag ta tillvara på chanserna.

Hur sammanfattar du din tid i Elfsborg så här långt?

– Med grabbarna i laget har det varit jättebra och folk på stan är trevliga. Men fotbollsmässigt är det en bit kvar, även om jag som sagt är på rätt väg. Jag skrev på för fem år, så det är gott om tid.

Varför lämnade du Premier League för allsvenskan?

– Jag fick mycket speltid andra halvan av första säsongen i Fulham. Men sedan bytte vi tränare och då blev min situation sämre. Jag hade 1,5 år kvar på kontraktet och kände mig rätt låst. Efter ett snack med tränaren Mark Hughes förstod jag att det var bäst att lämna. Jag hade olika alternativ, Championship, Tyskland och Holland, men vi skulle få barn och sådana grejer vägde över. Elfsborg är en bra klubb och kom med ett bra erbjudande.

Men du kunde ju suttit kvar på bänken i Fulham och bara håvat in stålarna.

– Ja, men det utvecklas man inte av. Det handlar om att må bra också och det gjorde jag inte av att sitta på läktaren.

Hur nära var det att det blev Kalmar?

– Det saknades rätt mycket där mellan klubbarna. De kom inte överens helt enkelt.

Är du hemma för gott eller är du sugen på en utlandsflytt igen så småningom?

– Man ska aldrig säga aldrig, men jag trivs bra här och det ska mycket till om jag ska göra ett nytt försök, säger David Elm. 

FAKTA

Så har Elm byggt upp sin kropp i juni

Facit i allsvenskan så här långt: sex matcher från start, fem inhopp och två mål.

Kört med laget som vanligt.

Cirka tre extrapass i veckan med Matti Demegård, 20-40 minuter åt gången.

Fokus har legat på kvickhet och kondition. Både med och utan boll.

Därefter har Elm lyft skrot på gymmet.

Elfsborgs fystränare Matti Demgård säger:

– Skador och sjukdomar har gjort att David inte fått någon rytm i den vanliga träningen. Därför beslutade vi att det kunde vara bra med specialträning. Och vi tycker att det har gett effekt. Han ser rappare ut i steget och orkar delta mer i vårt spel. Han var ju väldigt bra i dag, framför allt i första halvlek. Tanken är att vi är färdiga med specialträningen nu.