’Ukrainas Gefle’ vill knäcka AIK

Ett kompakt, försvarsstarkt lag med vassa kontringar – låter det bekant?

FOTBOLL

Två välorganiserade försvar står redo att stoppa Bangura, Borges och de andra AIK:arna i veckan.

På söndag: Gefle.

I kväll: Ukrainas Gefle.

– Skillnaden är väl att Juande Ramos har varit i lite andra klubbar än Pelle Olsson, säger Andreas Alm.

Helsingborg kallade Levande för ”Spaniens Gefle”, Napoli gav AIK smeknamnet ”Sveriges Juventus”.

Här är nästa liknelse inför match i Europa League:

– Dnipro är lite av Ukrainas Gefle, säger AIK:s scoutingchef Björn Wesström som är den som kartlagt kvällens motstånd.

Uttalandet ska förstås tas med en klackspark, men det finns paralleller mellan den ukrainska ligatrean och den svenska ligatolvan.

– Det är ett kompakt, välorganiserat lag med tätt försvar. Farliga på kontringar, farliga på fasta situationer, säger Wesström.

Berömmer Olsson

Tränaren Andreas Alm har inget emot liknelsen.

– Om man ska hitta någon rolig jämförelse så absolut. De utgår från en stark defensiv och sedan sätter de in pressen utifrån matchbilden, säger han.

– Skillnaden är väl att Juande Ramos varit i lite andra klubbar än Pelle Olsson, även om Pelle har gjort fantastiska saker med Gefle.

Att det är något speciellt att möta just Ramos, som coachat såväl Sevilla och Tottenham som Real Madrid, tycker Alm dock inte.

– Nej, jag vet inte om man funkar så som tränare. Det är kul att möta bra lag och bra tränare men jag tänker inte så. Det är roligt att möta Pelle Olsson också…

Bortaslog PSV

För ”Ukrainas Gefle” har Europa League-äventyret börjat på bästa sätt. Första omgången gav 2–0 på bortaplan mot PSV.

– Vi spelade med väldigt bra försvar och snabba kontringar. Det är då vi spelar som bäst, säger försvarsspelaren Marzuch Ondrej.

Exakt hur defensivt Dnipro är den här gången återstår att se. Men Juande Ramos väntar sig inte några gratispoäng från AIK heller.

– AIK är ett väldigt strikt organiserat lag med en strikt taktik. Och de har lyckats med den taktiken, de har tagit sig tillräckligt långt för att vara här, säger spanjoren.

När en ukrainsk journalist frågar vad Ramos nöjer sig med i kväll blir svaret kort.

– Jag nöjer mig med en seger.

FAKTA

Här är liknelserna

Fotbollslaget Dnipro

Grundat: 1918. Hemmastadion: Dnipro Stadion (31 000 åskådare). Meriter: Sovjetiska mästare 1983 och 1988. Tränare: Juande Ramos. Största stjärna: Yevhen Konoplyanka, 23. Ukrainsk landslagsman som är värderad till 100-150 miljoner kronor.

Staden Dnipropetrovsk

Invånare: 1,2 miljoner (nummer tre i Ukraina). Geografiskt läge: Ligger i Ukrainas inland, norr om Svarta havet. Staden är uppbyggd längs med floden Dnepr. Stoltheter: Rymdforsknings-

centret Yushmash, Taras Schevchenkos park, fotbollslaget Dnipro.

Landmärke: Frälsarens katedral. En imponerande byggnad som invigdes 1786. Skadades 1930

i en jordbävning och av bomber under andra världskriget, men står ännu kvar. Fungerade som ett museum för ateism under kommuniståren 1975-88.

Fotbollslaget Gefle

Grundat: 1882. Hemmastadion: Strömvallen (7302 åskådare). Tränare: Pelle Olsson.

Meriter: Som bäst nia i allsvenskan. Största stjärna: Jakob Orlov, 26. Anfallare som gjort 24 mål sedan han kom från Skövde 2009.

Staden Gävle

Invånare: 71 000 (nummer 13 i Sverige). Geografiskt läge: Ligger vid Gävlebukten i Gästrikland. Gävleån rinner genom staden. Stoltheter: Kaffeföretaget Gevalia, hockeylaget Brynäs, musikern Thomas Di Leva. Landmärke: Gävlebocken. Varje år vid första advent sedan 1966 byggs en stor halmbock upp på Slottstorget i centrala Gävle. För det mesta bränns bocken ner.

FAKTA

...och ni minns väl de här liknelserna?

SPANIENS GEFLE: Åge Hareide jämförde Levante med Gefle. ”De ligger lågt oavsett motstånd” sa HIF-tränaren. SÅ GICK DET: Levante vann med 1–0.

SVERIGES JUVENTUS: Napolis tränare Walter Mazzarri hade en tydlig bild av AIK: ”Vi vet att de är Sveriges svar på Juventus. Det säger en del om vilken typ av lag som vi kommer att möta”. SÅ GICK DET: Napoli vann med 4–0.