Alm: ”Svåraste matchen vi spelat på många år”

Sportbladet ensamma på plats – då hoppas AIK på en ny bragd

Foto: BILDBYRÅN
Backman och ”Nisse” under gårdagens träning.
FOTBOLL

EINDHOVEN. Lika utdömda som inför matchen mot CSKA.

Precis som vid ”bragdens mamma” tror ingen på AIK – och precis som i Moskva är Sportbladet enda svenska tidning på plats i Eindhoven.

– Det är den svåraste matchen som vi spelat på många år, säger tränaren Andreas Alm.

Foto: BILDBYRÅN
Sportbladets Oskar Månsson på plats i Eindhoven.

PSV Eindhoven är i storform, framförallt på hemmaplan. Säsongsinledningen i den holländska ligan har gett fem raka segrar och en målskillnad på 20–3, och när Napoli kom på besök i förra omgången av Europa League blev det 3–0.

Och Andreas Alm vet vad som väntar i kväll. AIK-tränaren tycker att den här bortamatchen är tuffare än både den mot CSKA (där AIK skrällde) och mot Napoli (där AIK åkte på storstryk).

– Jag bedömer dem som vassast. CSKA är extremt skickliga centralt i banan, men PSV har några verktyg till. De har ett skickligt omställningsspel, ett bra inläggsspel och har mycket fart och farliga instick. Dessutom är de fler matcher in på säsongen.

Saknar viktiga spelare

Två av PSV:s mer profilstarka spelare saknas dock i hemmalaget. Ola Toivonen är långtidsskadad och under gårdagen kom beskedet att mittfältstuffingen Mark van Bommel också missar matchen.

Men det behöver inte vara någon nackdel för PSV, menar Nils-Eric Johansson.

– Van Bommel är kanske inte är lika deltagande i spelet som förr i tiden. Och på sätt och vis är det skönt att möta spelare som man känner till, säger Johansson.

”Ruskigt disciplinerat”

Oddsen talar emot AIK alltså, men någon hedersam förlust räcker inte. Om svenskarna ska ha en chans att ta sig vidare från gruppen måste man bryta PSV:s hemmasvit.

– Vi tar förstås helst tre men vi behöver minst en poäng, det är helt klart, säger Andreas Alm.

Och Niklas Backman vet segerreceptet:

– Vi måste spela ruskigt disciplinerat och försöka hålla i bollen när vi har den. Och sätta chanserna förstås. Mot CSKA hade vi väl två chanser att satte båda.

Om det krävdes en ”bragdens mamma” i Moskva – vad krävs nu?

– (Skratt). Ja, det kan man ju undra. Men vi slog CSKA med 2–0, det räcker med 1–0 den här gången. Och det är sånt här man brinner för. Jag älskar att spela matcher där ingen tror på en.

När Backman får höra att Sportbladet är enda svenska tidning på plats skrattar han till.

– Va, är du ensam igen? Då får vi väl hoppas för Aftonbladets skull att det blir vinst.