Helsingborgs protest avslås – UEFA backar franske domaren

Walid Atta missar resten av Europa League

1 av 17
DRAMATISK UPPLÖSNING HIF-keepern Pär Hansson gestikulerade vilt i slutminuterna av matchen mot Hannover. Det fanns goda skäl till det.
FOTBOLL

Efterspelet till skandalmatchen i Hannover förra veckan rullar vidare.

I dag fick Helsingborg avslag på sin protest.

– Det är inte så lätt för en liten nation att få rätt mot UEFA, säger klubbdirektör Paul Myllenberg.

I förra veckans Europa League-match mellan Hannover och Helsingborg utspelade sig skandalscener i slutet av matchen.

Helsingborg var nära en imponerande upphämtning från 0-2 – innan domaren felaktigt blåste straff för Hannover, och visade ut Helsingborgs mittlås Peter Larsson och Walid Atta.

Närmast komiska scener utspelade sig, när domaren fick det mesta fel. Helsingborg släppte in straffen och förlorade med 3-2, trots en viss offensiv med 9 man de sista minuterna.

"Beklagligt"

Helsingborgs spelare och ledare var nedstämda efter skandalen och anmälde den franske domaren, Fredy Fautrel, till UEFA.

I dag kom beskedet: Avslag.

Uefa väljer att helt gå på domarens linje.

– Det är beklagligt. Vi har inte fått större gehör för någonting. Protesten har gått igenom två instanser hos UEFA. Och de går fullständigt på domarens linje, säger Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg.

Peter Larsson får en match avstängning för frilägesutvisningen. Hans mittbackskollega Walid Atta får ett hårdare straff. Atta har nämligen spelat klart i årets Europa League då han stängs av två matcher.

– Vi tycker ju att domaren har missuppfattat hela situationen. Det är särskilt trist för Walid som inte får spela mer i Europa League. Han lägger sin arm på domarens arm och åker för det, men domaren gör ju detsamma på Pär Hansson. Vi tycker att han (domaren) gjort felaktiga bedömningar och någonstans harmoniserar det inte med UEFAs prat om fair play, säger Myllenberg.

"Oerhörda konsekvenser"

Myllenberg är besviken på UEFA, men inte överraskad.

– Det är inte så lätt för en liten nation att få rätt mot UEFA, men det hade vi inte trott heller, säger Myllenberg.

Härnäst för Helsingborg i Europa League väntar hemmamatch mot Levante. En match där alltså varken Larsson eller Atta kommer att finnas med på planen.

– Livet går vidare, men det här får oerhörda konsekvenser för oss och de andra lagen i gruppen. Vi har folk som frisknar till från skador, och Baffo att tillgå bland annat. Någonstans är vi glada att vi har en så pass bred trupp, säger Myllenberg.

ARTIKELN HANDLAR OM