Polisen varnar för publikkaos i kväll

AIK–Napoli krockar med Swedish House Mafia: ”Blir ett otroligt tryck”

FOTBOLL

35 000 på Friends Arena och 25 000 på Råsunda – samtidigt.

Nu varnar polisen för ­kaos i Solna.

– Vi rekommenderar att man kommer och lämnar från Sundbyberghållet, säger AIK:s kommunikationschef Gabriella Blombäck.

När Friends Arena invigdes med landskampen mellan Sverige och England blev det stora trafikproblem. 50 000 åskådare skulle ta sig till och från platsen, men infrastrukturen kring nybygget är inte klar på långa vägar och många besökare var rejält upprörda.

I kväll kan det bli ännu värre. 35 000 ska se Swedish House Mafias föreställning på Friends Arena. Insläppet öppnar klockan 18.00 och konserten väntas vara slut 23.30.

Några kilometer bort tar AIK emot Napoli, som ­enligt rykten kan ha en huligan­falang med sig, i den sista matchen någonsin på Råsunda. Avspark 21.05 och storpublik väntas.

”Otroligt tryck”

– Vi har sålt närmare 26 000 biljetter. Norra stå är helt utsålt. Det kommer att bli ett otroligt tryck, säger AIK:s kommunikationschef Gabriella Blombäck.

För att trygga publikens säkerhet kommer det att finnas en speciell poliskommendering vid evenemangen. Polisen uppmanar folk att vara ute i extra god tid och i första hand välja kommunala färdmedel då parkeringsmöjligheterna är ytterst begränsade.

”Räkna med stora framkomlighetsproblem. Till Friends Arena är det tunnelbana till och från Solna centrum, och pendeltåg till och från Solna station som rekommenderas. Extra transporter från SL finns insatta”, skriver polisen på sin hemsida.

Kan få böter

Ett annat bekymmer som kan uppstå för AIK efter slutsignalen är att åskådarna plockar med sig exempelvis stolarna hem. Arenan ska ju ändå rivas, men Uefas ­regelverk sätter stopp.

– Vi kan bli straffade med dryga böter. Tv-bolagen är kvar hela natten och då kan det inte komma folk som tar med sig stolar och sådant hem. Vi hoppas och tror att detta respekteras, säger Gabriella Blombäck.

I stället är alla som är sugna på en souvenir välkomna på söndag mellan 14–17. Då är det fritt fram.

– Man får lov att ta stolar, målnät och gräs. Har man andra önskemål får man mejla oss. Det har redan kommit 600 förfrågningar, säger hon.

FAKTA

Polisen tipsar – så ska du ta dig till och från matchen

■ ■ För att trygga publikens säkerhet i samband med evenemangen finns en särskild poliskommendering. Polisens volontärer kommer att delta under kommenderingen i första hand för att hjälpa till med att ge information till supportrar och övriga runt arenaområdena. Arrangören räknar med över 25 000 åskådare på Råsunda och Friends Arena räknar med utsålt. Matchen på Råsunda startar kl 21.00 och Frends Arena ­öppnar insläppet kl 18.00. Vårt arbete kan innebära trafikregleringar och tillfälliga avspärrningar för såväl gående som trafik.

■ ■ Råsundaområdet

Till och från arenan rekommenderas besökare till norra, västra och östra sektionerna på Råsunda att använda T-banestation Näckrosen. Det finns även möjlighet att använda T-banestationen i Sundbyberg. Besökare till den södra delen av arenan rekommenderas använda T-banestation Solna Centrum eller pendeltågsstation Solna. Vid matchslut och i samband med evakueringen så rekommenderar polisen att använda samma station som vid ankomst till arenan. Notera att Solnavägen är avstängd för trafik från Frösundaleden.

■ ■ Friends Arena

Friends Arena invigdes nyligen och området runt omkring är föremål för omfattande byggnationer. Tunnel­bana till och från Solna centrum och pendeltåg till och från Solna station är de färdsätt som rekommende­- ras.

Trafikregleringar kommer att ske i samband med konsertstart och i samband med att den slutar ca kl 23.30.

Extra transporter från SL finns insatta. Se information på www.sl.se. Parkeringsmöjlighet för bilar och bussar i närområdet är ytterst begränsat.

■ ■ Trafikinformation i övrigt

Notera att sista kommunala färdmedel, t-bana och pendeltåg, avgår från området strax efter kl 24.00. Se tidtabeller och avgångar på www.sl.se.

Tag även del av trafikinformation m.m på Solna stads hemsida, www.solna.se

Erfarenhetsmässigt brukar det ske samlingar i anslutning till arenan och i centrala Stockholm innan matchen på Råsunda. Det kan vid förflyttningar innebära kortare störningar i kollektivtrafik och för övrig trafik.

Källa: www.polisen.se