Så ska Cavani stoppas

Allsvenskans bästa mittlås har specialstuderat ­superstjärnan: ’Vi måste vara extremt kompakta’

Foto: AP
Hotet mot AIK Edinson Cavani är stekhet och måste stoppas i dag om AIK ska ha chans på avancemang i Europa League. Hittills i turneringen har han gjort fem mål på fyra matcher.
FOTBOLL

Tre poäng är det enda som gäller i kväll.

Då måste AIK stoppa världsstjärnan Edinson ­Cavani, 25.

– Vi måste vara extremt kompakta och då spelar det ingen roll hur bra han är, ­säger mittbacken Niklas Backman, 24.

Tillsammans med Per Karlsson, 26, bildar han allsvenskans bästa mittlås och de har visat att de håller i Europaspelet. Fråga bara PSV och CSKA Moskva.

– Det har funkar jäkligt bra hela året. Vi är trygga och litar på varandra. Om någon går bort sig är den andre där och täcker upp, säger Backman.

– Vi har olika egenskaper och kompletterar varandra bra. Vi vet hur den andre agerar. Det sitter i ryggmärgen, säger Karlsson.

’Yttersta världsklass’

I bortamötet med ett reservlagsbetonat Napoli blev det storförlust med 4–0. I kväll väntas Edinson Cavani starta, och han rankas som en av världens absolut hetaste anfallare.

– Han är komplett. Stor, stark snabb och teknisk. En killer som hugger på allt och gör mycket mål, säger Backman.

AIK studerade Cavani noggrant på video i går.

– Vi pratar ju yttersta världsklass så det är klart att vi ­måste hålla ett extra öga på honom. Han tar smarta löpningar, byter ofta riktning snabbt och tänker fotboll, säger Per Karlsson.

Måste vinna i kväll

Så vad är motmedlet, ­Niklas?

– Det gäller att vi är extremt kompakta. Vi kan inte lämnas en mot en. Tar han sig förbi någon så måste någon annan vara där och täcka upp. Det har vi gjort framgångsrikt förut. Vi har ett mittfält som jobbar väldigt hårt för oss, och anfallarna också, säger Backman och fortsätter:

– Det är viktigt att kväva ytorna. Även Ivan (Turina, målvakten) måste vara med på insticken bakom backlinjen. Det spelar ingen roll hur bra man är, har man inga ytor att spela på blir det jäkligt svårt.

Med två omgångar kvar ligger AIK trea i gruppen. Seger i kväll är ett måste för att ha en chans till avancemang. Avspark 21.05.

FAKTA

PRELIMINÄR STARTELVA AIK

Ivan Turina – Martin Lorentzon, Per Karlsson, Niklas Backman, Nils-Eric Johansson – Daniel Gustavsson, Helgi Danielsson, Ibrahim Moro, Robin Quaison, Mohamed Bangura, Celso Borges

ARTIKELN HANDLAR OM