"Italiensk fotboll står bakom Juventus"

Semifinal - då är hoppet svartvitt

FOTBOLL

Ett enda lag kvar i Europa.

Då är Giancarlo Abete säker.

– Italiensk fotboll står bakom Juventus, säger det italienska fotbollförbundets ordförande till Tuttosport.

Europa League-finalen spelas i Turin, frågan är bara om det blir med eller utan Juventus.

I kväll får vi den första halvan av svaret.

”Juve” åker till Portugal för semifinal mot Benfica, och enligt det italienska fotbollförbundets ordförande är matchen viktig för alla lag i Serie A.

– Det här är inte bara en möjlighet för Juventus att nå final, utan vår plats i UEFA-rankingen står på spel. Italiensk fotboll står bakom dem, då ett av våra lag har chans att lyfta en europeisk buckla. Jag hoppas innerligt att de gör det, säger Giancarlo Abete till Tuttosport.

"Stort problem"

Rankingen som Abete talar om har en topptrio bestående av Spanien, England och Tyskland. För två säsonger sedan gled det sistnämnda landet förbi Italien och roffade åt sig en kvalplats till Champions League för laget som slutar fyra i den inhemska ligan. För de italienska klubbarna vore därför en Juventus-triumf gynnsam i längden, trots rivaliteten innanför Italiens gränser.

– Vi har ett stort problem med att utmana, framför allt i Champions League. När Milan åkte ut hade vi inget italienskt lag i kvartsfinalen. Generellt har våra lag inte varit dåliga, men när det väl gäller så brister det, säger Abete.

"När folk inser..."

Romas president James Pallotta ser det italienska fotbollsglaset som halvfullt.

– En gång i tiden var italiensk fotboll nummer ett, och jag tror att vi kan bli det igen när folk inser vad Juventus har åstadkommit. Att bygga ny arena är en stor fördel, då kan vi få övertag på lagen i Europa, säger han till Reuters.

Pallottas Roma är tvåa i ligan, men regerande mästarna Juventus har en betryggande ledning. Fokus kommer att ligga på Europa League och kvällens möte med Benfica. Returen spelas i Turin nästa vecka - precis som finalen.