Engvall: Det räcker ju med 1-0 i 94:e

Blåvitt-anfallaren hoppfull inför returen i EL-kvalet

Foto: BILDBYRÅN
HET ÄNGEL Gustav Engvall har lyft sig efter den tunga våren där en knäskada ställde till det. I kväll kan han sparka IFK Göteborg till play off i Europa League.
FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg har anledning att känna optimism inför ett pressande Europa League-kval.

Trots att skyttekungen har flyttat. För arvtagaren ger klara besked.

– Jag mådde inte bra i våras, men nu känner jag mig starkare än när jag slog igenom i höstas, säger Gustav Engvall, 19.

IFK Göteborg behöver vända på 1–2-förlusten mot Belenenses i Lissabon när lagens möts i returen i kväll inför storpublik på Gamla Ullevi.

– Det lurigaste blir att hitta rätt balans i offensiv kontra defensiv. Det räcker ju om vi gör 1–0 i 94:e minuten, säger Gustav Engvall.

Den 19-årige anfallaren är påtagligt avslappnad när vi slår oss ned vid den soldränkta innergården vid Kamratgården – trots de höga insatserna som finns i kvalspelet till Europa League.

30 miljoner i potten

Vid ett avancemang från tredje omgången väntar play off och ett hägrande och lukrativt gruppspel som ger minst 30 miljoner kronor i intäkter.

Men Engvall, som har varit det stora blåvita anfallslöftet i flera år efter bland annat bronsmedaljerna i U17-EM och U17-VM, verkar oberörd av förväntningarna.

När han slog till med åtta mål på tolv omgångar i förra höstens allsvenska så blev han än mer den givne arv­tagaren när Lasse Vibe skulle flytta i januari. Men Vibe blev kvar då – och Engvalls vår blev ett helvete.

– Jag hade ont i mitt knä  i fyra månader och mådde inte alls bra.

Varför spelade du vidare?

– Jag ville visa att jag var att lita på den här säsongen. Jag undrade hur jag kunde ha varit så bra några månader tidigare och så kass nu. Jag ville så gärna köra vidare från en bra höst.

– Efter operationen kände jag verkligen vilken skillnad det var.

I slutet av april tog han bort en del av den yttre menisken i vänster knä.

Hur mår du nu?

– Det har tagit ett tag, det har varit andra småskador efter operationen, men nu känner jag mig helt bra. Formmässigt och fysiskt, där är jag kanske till och med bättre, är det som i höstas. Spelet fungerar också. Nu är det bara glädje och köra på. Det är kul med fotboll igen, säger Engvall.

Hur stor nytta har du av dina många landskamper när det är internationella klubbmatcher?

– Det hjälper. Jag har mött spelare av hög kvalitet och vet att det kan smälla på och vara lite fulare. Men sam­tidigt kan det vara väldigt stora skillnader också beroende på vad vi mött för lag med U-landslagen.

Som?

– Det är skillnad att möta en fullvuxen, rutinerad portugisisk mittback på 35 år och en 17-årig japansk mittback som är 120 centimeter...

Fokus på Martins

I första matchen mot Belenenses hade IFK Göteborg bra kontroll i inledningen innan portugisernas stjärna Carlos Martins drog till med högerfoten två gånger om.

– Vi måste ligga tajt på honom. Hellre att han passar ut bollen, eller att han pressas ut till vänster än att han får skjuta. ”Gurra” (Gustav Svensson) kommer nog skava lite mer mot Martins. 

– Stänger vi ner Martins och deras yttrar får lite smällar på sig, så får de det svårt.

Förutom en tidig fullträff i svenska cupen i våras var den skadefyllda våren ett målmörker för Engvall.

De senaste veckorna har det släppt med mål mot Slask Wroclaw i EL-kvalet och två mot Örebro i allsvenskan.

”Har varit hemligt”

På köpet har han fått obegripliga hyllningar från kompisarna Emil Salomonsson och Lasse Vibe via Twitter och Instagram. Meddelanden kryddade med tecknade bilder (emojis) på – getter.

– Emil är NBA-freak och därifrån kommer uttrycket goat (get), Greatest of all time.

Ok…

– Om Emil gör tre assist så kan jag twittra hans namn och en get. Det räcker. Då är han greatest of all time i just den matchen.

Hur många har förstått det här?

– Det är ju det som varit det roliga. Inte alla i laget har vetat och undrat vad f-n vi håller på med. Det har varit lite hemligt och jävligt roligt.

– Men nu är det ju kört…, säger Engvall med ett brett flin.

Och just nu är du geten i IFK Göteborg…?

– Det är många hos oss som är getter. Det är många som gör bra matcher. Då är man get. Det är det nya, säger han bestämt.

Ena geten, Lasse Vibe, har ju försvunnit. Hur mycket saknar du honom?

– En hel del. Framförallt människan Lasse Vibe. Att ha honom i omklädningsrummet och på resorna när han, Emil och jag myste. Det är en väldigt bra spelare och en god vän som flyttat. Han var så värd att få den här chansen, men jag skulle ljuga om jag inte sa att jag saknar honom.

FAKTA

33 MATCHER – 10 MÅL

Namn: Gustav Engvall.

Ålder: 19 år.

Position: Anfallare.

Klubb: IFK Göteborg.

Längd: 184 cm. Vikt: 81 kg.

Landskamper:

Sverige U17 26 matcher/9 mål

Sverige U19 7 matcher/1 mål

Sverige U21 3 matcher/0 mål.

Moderklubb: Färjestadens GoIF.

2013

IFK Göteborg 3 matcher, 0 mål

2014

IFK Göteborg 20 matcher, 8 mål

2015

IFK Göteborg 13 matcher, 2 mål