Lyon vill dumpa Källström

Försöker tvinga bort landslagssvensken

FOTBOLL

Kim Källström, 28, med en årslön på 40 miljoner kronor och Lyon är på kollisionskurs.

Klubben vill sälja svensken, men menar att Källström själv ogärna flyttar.

– Spelare som har väldigt fina kontrakt är det svårt att bli av med, säger Lyons president Jean-Michel Aulas.

Som allt fler europeiska storklubbar pressas även Olympique Lyon av en ansträngd ekonomi.

Lyons svenske mittfältare tillhör klubbens bäst betalda spelare med en årslön på 40 miljoner kronor – ett avtal som förhandlades fram när Källström var som hetast och ekonomin blommade 2008.

Placerats i Turkiet

Källströms avtal gäller i ytterligare två säsonger.

I flera omgångar de senaste veckorna har Källström placerats i Galatasaray av turkisk press, men hittills har affären inte blivit verklighet.

Nu tycks tålamodet hos klubbledningen i Lyon vara på upphällningen.

I en intervju med regionaltidningen Le Progrès säger Lyons mäktige president Jean-Michel Aulas:

– När man erbjuder väldigt fina kontrakt till spelare så är naturligtvis problemet att det är svårt att bli av med dem sen. Och de som sett sig om har inte direkt för avsikt att lämna oss.

Aulas tuffa uttalande riktar sig främst mot Källström och försvararen Jean-Alain Boumsong, som också är till salu.

I artikeln spekuleras det i att Lyon kommer ta i med hårdhandskarna för att lösa situationen.

Källströms ansträngda situation förbättras inte av vad tränaren Claude Puel säger om svensken i en intervju i France Football.

”Kommer hända saker”

Puel får där frågan om han räknar med den svenske landslagsmittfältaren kommande säsong:

– Jag räknar med alla spelarna… som kommer vara med när serien börjar. Det kommer definitivt att hända saker med truppen.

– Från start vet jag inte vilka som blir kvar och vilka som lämnar. Vi ser över vad var och en vill och gör det som går att göra från fall till fall. Inget är säkert, säger Puel.

Sportbladet har förgäves sökt Kim Källströms agent Roger Ljung för en kommentar.

FAKTA

KIMS TID I LYON

2006/07

Efter tre säsonger i Rennes värvas Kim till storklubben Lyon i konkurrens med flera spanska föreningar. 33 matcher och 3 mål i ligaspelet. Lyon vinner ligan, ut mot Roma i åttondelsfinal i Champions League.

2007/08

En bra säsong för Källström som spelar 37 ligamatcher (missar bara en match) och gör fem mål. Lyon vinner på nytt ligan, ut mot Manchester United i åttondelsfinal ­ i Champions League. Källström jagas åter av spanska klubbar, men förlänger i stället kontraktet i Lyon och blir då en av franska ligans bäst betalda med en årslön på ­­40 miljoner kronor.

2008/09

32 matcher i ligan och två mål av Källström. Lyons svit på ligasegrar bryts och de slutar trea i serien. Utslaget av Barce­lona i åttondelsfinal i Champions League.

2009/10

32 matcher i ligan och fyra mål, men allt oftare är Källström petad i avgörande Champions Leaguematcher. Med en stark slutspurt räddar Lyon till slut en andraplats i ligan. Slår ut Real Madrid i åttondelen, Bordeaux i kvartsfinalen men åker ut mot Bayern München i semifinalen av Champions League.