”Alltid snack om att jag ska bort”

Nu längtar Kim efter allvaret: ”Gott att komma igång”

FOTBOLL

LYON. Efter en iskall fransk fotbollssommar kommer en het höst.

Och Kim Källström?

Han står kvar.

– Det är alltid en massa snack om att jag ska bort, men när vi summerar säsongen har jag spelat nästan mest i truppen, säger han.

Foto: Foto: Scanpix
Redo ”Det ska bli spännande, vi har ett ungt lag”, säger Kim Källström inför säsongsstarten.

England? Turkiet? Spanien?

Det har haglat rykten kring Kim Källström mest hela sommaren.

Lyon-presidenten Jean-Michel Aulas har gjort utspel om att truppen ska bantas och riktat giftpilar mot hur ”problemet med fina kontrakt är att det är svårt att bli av med spelarna som har dem”, men i kväll inleds ligan på Stade Gerland, Lyon möter Monaco och...

...ja, Kim Källström förbereder sig för sin sjunde ligapremiär i Ligue 1.

– Det är gott att allvaret kommer igång, det ska bli spännande. Vi har ett väldigt ungt lag i år, svårbedömt.

Sportbladet når Kim Källström kvällen före premiären, Lyon ligger som vanligt på hotell men Kim trivs med det, även om hotellnätterna blivit lite tyngre sedan han fick dottern Zoë i våras.

– Jag kan absolut inte klaga. Hon är hur fin som helst, jag får sova hela nätterna även när jag är hemma, säger han.

Vad tror du om årets liga?

– Marseille ser starka ut. PSG... men det säger vi varje år. Och Bordeaux blir bra. Det är väldigt öppet, men OM är liten favorit. Fast det är en månad kvar av transferfönstret fortfarande. Mycket kan hända.

”Få som var med och vann”

Lyon vann ligan sju år i rad, men det är inte så många av mästarna kvar längre.

– Det har bytts friskt de senaste åren, och ja, vi är få som varit med och vunnit. Det är en helt ny klubb nu, och Puel (Claude, tränaren) har kommit in och ändrat mycket.

– Vi har en bra förstauppställning, men saknar lite bredd. Nu har vi några skador också. Lisandro, till exempel, har ju inte tränat än i år.

Argentinske anfallaren Lisandro López var Lyons och förmodligen ligans bäste spelare i fjol. Nu dras han med en inflammerad hälsena, dessutom är hans landsman Delgado skadad samtidigt.

Ni tappar många löpmeter med de där två borta?

– Visst är det så, visst är det så.

Jimmy Briand från Rennes är er enda värvning, vad tillför han?

– Mycket. Det är en spelare som är lite annorlunda mot de anfallare vi har, han går hellre på djupet och är lite rivig. Påminner om hur Govou var för ett par år sen.

Och det passar väl dig?

– Jo, om man vill spela lite längre så är det en fördel om någon tar de löpningarna också.

Konkurrenssituationen på mittfältet i Lyons 4–3–3 är tuff. Som det sett ut under försäsongen kommer Puel att satsa på 21-årige Maxime Gonalons som balansspelare, bakom två andra. Källström slåss främst med Ederson om en plats i startelvan.

På försäsongen har du bara spelat två hela matcher. Hur upplever du situationen?

– Vi har bytt mycket, två hela matcher är ungefär vad alla har fått. Jag är i bra fysisk form, det är det viktigaste så här års, att man inte är skadad.

Det har varit mer snack än vanligt om din ställning, att du ska bort från Lyon. Hur konkret har det varit?

– Jag har en dialog med Roger (Ljung, agenten), men nä, det är inget konkret som händer. Och det är samma visa varje år. En massa snack om att jag ska bort, men när vi summerar säsongen har jag spelat nästan mest i truppen.

”Klockrent för Petter”

I kväll möter ni Monaco, med Petter Hansson i backlinjen. Har ni pratat?

– Vi har faktiskt inte hörts alls, men han har det nog bra. Det är svårt att inte ha det bra i Monaco. Det är en klockren lösning för honom.

Innan vi slutar: Hur har Lyon, och fransk fotboll, påverkats av allt som hände i VM i somras?

– Det fanns inget positivt med den såpan. Det är inget de är stolta över, de som var med. De är tyngda av det fortfarande, helt klart, särskilt som det kommit ut precis nu att fem av spelarna ska hamna i en ny undersökning. En av dem spelar för oss (Toulalan). Det är inget roligt alls.

– Men det är en svårbemästrad historia, alltihop. Deras landslag har levt i en bubbla i två–tre år med massor av problem, det finns inga enkla svar. De kan hålla på med sina utredningar tills vi dör, de kommer ändå inte att hitta en enskild, enkel orsak.

Och strejk är en rätt naturlig fransk reaktion?

– Jodu. Efter fotboll och rugby är strejk den tredje franska nationalsporten.

I kväll, klockan nio, rullar den första nationalsporten igång sin säsong.

Lyon, Marseille, Bordeaux och Lille spelar för att vinna serien. Fransk fotboll spelar för att vinna publikens förtroende igen.

Och Kim Källström spelar, fortfarande, kvar i Olympique Lyonnais.