”Zlatan är stjärnan hela Paris väntat på”

Franska profilerna om Ibra: Många har bilden av en ”bad boy”

Foto: PONTUS ORRE
FRANSK EXPERTIS Alessandro Grandesso (till vänster), Alessandro Grandesso (mitten) och Georges Guillaume.
FOTBOLL

Tre PSG-kännare om Zlatan Ibrahimovic och hans status i Frankrike.

Alessandro Grandesso

Gazzetta dello Sports Frankrikekorrespondent

 Hur är bilden av Zlatan i Frankrike, som spelare och person?

– Han är stjärnan som alla förväntat sig från den nya Qatar-ledningen. Han är väldigt känd och omtyckt bland många eftersom det finns mycket Milanfans i Frankrike.

I Frankrike vet alla att han är en stjärna och att han beter sig som en. Men de vet inte i detalj så mycket om vad det kan innebär, som vi gör i Italien till exempel. Men det kommer de säkerligen lära sig ganska fort. Men till exempel när han förolämpade en kvinnlig journalist i Italien ganska nyligen så rapporterade tidningarna i Frankrike det.

 Hur kommer han bli mottagen när han faktiskt kommer hit?

– Det faktum att alla journalister talar om det som vi gör får mig att tro att han kommer tas emot som en stor stor stjärna. Supportarna jublar så klart, men jag tror också att hans privatliv här kommer bli lite lugnare än i Milano. Här är fotbolls-kulturen lite mindre aggressiv mot de stora stjärnorna.

 Vad kommer han att betyda för Ligue 1?

– För Ligue 1 är det en otrolig explosion. Alla pratar om Ligue och PSG och för första gången kommer folk ha en chans att följa Ligue 1 som man följer Serie A, La Liga och Premier League.

 Kommer han att lyckas?

– Gör han samma jobb som i Milan och alla andra ställen så kommer han inte ha några problem att göra mycket mål och vara en viktig spelare. Men om han tror att Ligue 1 inte är så tuff så kommer det bli tuffare. Det har vi sett flera exempel på tidigare i den här ligan.

Nicolas Paillard

PSG-bevakare för franska Canal+ i 12 år

 Hur är bilden av Zlatan i Frankrike, som spelare och person?

– Att han är en av de bästa spelarna i världen, inte minst efter insatserna i EM. PSG behöver en topp-spelare för att vinna Ligue 1 och utmana i Champions League. Som person tror jag många har bilden av en ”bad boy”. Några fans har redan frågat mig om han är en bad boy, men alla säger att de kan leva med det – bara han gör mål.

 Hur kommer han bli mottagen när han faktiskt kommer hit?

– Jag tror det kommer bli en stor presentation. Kanske till vänskapsmatchen mot Barcelona den 4 augusti.

 Vad kommer han att betyda för Ligue 1?

– Det kommer betyda att gapet mellan oss och andra ligor minskar. Kan vi få stora spelare som honom kommer vi förbättra våra prestationer i europacuperna. Just nu tycker jag vi är bättre än Serie A, jämn med La Liga och efter Premier League.

 Kommer han att lyckas?

– Ja, varför inte? Han är van att spela på hög nivå, jag tror inte det blir några problem att acklimatisera sig här. Jobbar han hårt så lyckas han.

Georges Guillaume

Reporter på Le Parisien, följt PSG under sex år

 Hur är bilden av Zlatan i Frankrike, som spelare och person?

– Han är en stor stor stjärna. Den senaste bilden som franska folket har är målet mot Frankrike i EM, kanske det snyggaste i hela turneringen. Han är den stora stjärnan som Paris har väntat på. Men folk vet också att han är en person med en stark karaktär. Jag tror dock de flesta fransmän tycker att när man är en stor spelare får man lite större rättigheter än andra spelare. Gör han bara mål blir han förlåten för allt.

 Hur kommer han bli mottagen när han faktiskt kommer hit?

– För många supportrar så är det en dröm som går i uppfyllelse, jag tror att många kommer se det som början på det nya PSG.

 Vad kommer han att betyda för Ligue 1?

– Det är ett starkt tecken på att ligan är på frammarsch. Normalt sett är vi sämre är Serie A, Premier League och La Liga. Men det skulle vara intressant att veta vad Zlatan vet om Ligue 1. Det här laget är ett riktigt starkt lag och kanske om man är lite för själva på toppen så kan det drabba Ligue 1, eller så gör det att även de andra lagen rustar och blir starkare. Det är svårt att veta.

 Kommer han att lyckas?

– En bra fråga. Vi får se, men jag tror det. Här finns många delar som pekar på det, dels Carlo Ancelotti, en stor tränare, och dels flera spelare som kommer från Serie A och därmed känner Zlatan. Flytten blir logisk.