”Nästan som att spela mot Messi”

Franska ligans försvarare om att möta Zlatan

FOTBOLL

I helgen börjar Ligue 1 och Zlatan Ibrahimovic gör sin debut i den franska ligan.

Men redan nu har de som ska försöka stoppa honom, försvararna i motståndarlagen, fått uttala sig om svensken.

– Att spela mot en världsstjärna, det är något att komma ihåg i karriären. Det är nästan som att spela mot Messi, säger Kafoumba Coulibaly.

Jo, visst är det något speciellt i den franska fotbollsluften.

Säsongens snackis är utan tvekan Paris Saint-Germains satsning och i svenske Zlatan Ibrahimovic, 30, är den stora symbolvärvningen.

Franska Le Parisien har hört sig för bland de som kommer tackla, sparka och gå axel mot axel med superstjärnan – Ligue 1:s försvarare.

Och de känner svensken väl.

– Tydligen så är det en mycket sympatisk och trevlig kille, även om han verkar kall. Men visst, han håller på med kampsport. Vi får undvika att reta upp honom..., säger Marseilles Rod Fanni, 30.

Hans lagkamrat Souleymane Diawara hoppas till och med bli skadefri till dagen de ska mötas.

– Det är en av världens bästa anfallare, jag hoppas att jag är spelklar till matchen mot PSG, säger Diawara, 33.

Mötet mellan PSG och Marseille är Frankrikes kanske största match och kallas för ”Le Classique”.

”Nivåer över alla andra”

När Zlatan Ibrahimovic spelade i Juventus 2006 hamnade han under en period utanför startelvan.

Anledningen ryktades vara ett bråk med försvararen Jonathan Zebina, 34 – som nu spelar Toulouse.

– Han är oförutsägbar. Han är nivåer över alla andra på alla sätt. Om du är lite rebellisk blir det lätt friktion, säger Zebina.

Lyons rutinerade brasilianare Cris, 35, beskriver Zlatan som ”en krigare”.

– Jag föredrar att möta de bästa spelarna, så jag är glad att han kommer till ligan. Han gillar dueller och är en krigare. Du måste alltid ha ett öga på honom: Om du glömmer det för tio sekunder så har han redan gjort sitt drag, säger han.

Att Zlatan Ibrahimovic anländer med ett anseende och ett rykte i Frankrike står klart – men redan på lördag är det upp till bevis då franska ligan drar igång.

Enligt en undersökning bland spelare och tränare är PSG favoriter till titeln och Zlatan till skytteligasegern.

FAKTA

Ligue 1 om Zlatan:

– För oss är det en stor utmaning att gnugga axel med en sådan spelare. Hans ankomst revolutionerar ligan, säger Nicolas N'koulou, Marseille.

– Det är en av världens bästa anfallare, jag hoppas att jag är spelklar till matchen mot PSG, säger Souleymane Diawara, Marseille.

– Jag föredrar att möta de bästa spelarna, så jag är glad att han kommer till ligan. Han gillar dueller och är en krigare. Du måste alltid ha ett öga på honom: Om du glömmer det för tio sekunder så har han redan gjort sitt drag. Man måste uppmärksamma honom, men inte bara, för det är inte bara han i Paris, säger Cris, Lyon.

– Att spela mot en världsstjärna, det är något att komma ihåg i karriären. Det finns mycket spänning, vilja och entusiasm. Det är nästan som att spela mot Messi, säger Kafoumba Coulibaly, Nice.

– Det är fantastisk att konfronteras med en så högt ansedd spelare, men det kommer inte att störa oss. När du är på planen så är du inte längre ett fan eller en groupie, och kanske kommer han att bli överraskad över att de franska försvaren inte är så dåliga, säger Franck Béria, Lille.

– Jag har pratat med folk som har spelat med honom, som Thierry Henry. Tydligen så är det en mycket sympatisk och trevlig kille, även om han verkar kall. Men visst, han håller på med kampsport. Vi får undvika att reta upp honom..., säger Rod Fanni, Marseille.

– Han är oförutsägbar. Han är nivåer över alla andra på alla sätt. Om du är lite rebellisk blir det lätt friktion, säger Jonathan Zebina, Toulouse.

– Om du ger honom utrymme och han vänder sig, så är det över för dig. Det kommer att bli svårt eftersom han är bra på allt, säger Florian Mangane, Bordeaux.

(Källa: Le Parisien)