Drömelvan i PSG - spelare för spelare

Så tippas Paris SG starta i premiären i kväll

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic

Ålder: 30. Längd: 195 cm. Vikt: 95 kg. Från: Sverige. Position: Anfallare. Tidigare klubbar: Malmö, Ajax,

Juventus, Inter, Barcelona, Milan.

Ezequiel Lavezzi

Ålder: 27. Längd: 173 cm. Vikt: 75 kg.

Från: Argentina.

Position: Yttermittfältare/anfallare.

Tidigare klubbar: Estudiantes, Genoa, San Lorenzo, Napoli.

Visste du detta om Lavezzi...?

PSG har två nya offensiva stjärnor, Lavezzi och Zlatan. Olika till det yttre på alla sätt – utom ett.

Kärleken till tatueringar.

Lavezzi ska ha lagt sig under nålen mer än 20 gånger. Tillsammans målar tatueringarna en ganska tydlig bild av personen Ezequiel Lavezzi. En av de allra första tatueringarna var klubbmärket på favoritklubben Rosario Central, klubben som satsade på honom när han inte platsade i Boca Juniors juniorlag. Hans politiska ståndpunkt hittar vi längs det vänstra benet – ett porträtt av Fidel Castro.

Jérémy Menez

Ålder: 25. Längd: 181 cm. Vikt: 71 kg.

Från: Frankrike.

Position: Yttermittfältare.

Tidigare klubbar: Sochaux, Monaco, Roma.

Visste du detta om Menez...?

En av de största talanger Frankrike fått fram under 2000-talet. Tillsammans med Samir Nasri och Karim Benzéma blev Menez bland annat europamästare för 17-åringar. Från Sochaux gick han via

Monaco och Roma till PSG. Men det kunde ha blivit en lång karriär i Manchester United i stället. Som 15-åring blev han inbjuden till Sir Alex Fergusons kontor. 

– Jag tänkte på det. Du tänker första att det är nu  eller aldrig, men i sådana ögonblick måste man hålla sig lugn. Jag hade varit hos Sochaux i tre år och jag hade ingen brådska att sticka.

Mohamed Sissoko

Ålder: 27. Längd: 191 cm. Vikt: 81 kg.

Från: Mali.

Position: Central mittfältare.

Tidigare klubbar: Auxerre, Valencia, Liverpool, Juventus.

Visste du detta om Sissoko...?

– Vad ska du bli när du blir stor Mohamed?

– Som min farbror!

Ja det finns en del fotboll i Mohamed Sissokos släkt. Hans farbror är Salif Keïta, Afrikas bästa fotbollsspelare 1970. Keïta gick via franska ligan till en treårig sejour i Valencia mellan 1973–76 där han blev en av ligans mest pålitliga målskyttar. 

Hur Mohamed Sissokos karriär inleddes? Med proffsspel i Frankrike och sedan en flytt till Valencia, så klart. 

Men när Salif Keïta samlar släkten är nog inte ens Sissoko näst mest meriterade fotbollsspelaren. Salif är nämligen farbror även till förre Barça-spelaren Seydou Keita.

Javier Pastore

Ålder: 23. Längd: 187 cm. Ålder: 78 kg.

Från: Argentina.

Position: Central mittfältare.

Tidigare klubbar: Talleres, Huracán, Palermo.

Visste du detta om Javier Pastore...?

Gick från bra betald till tokrik fotbollsspelare i och med flytten till PSG. Men det är inte bara jetset-liv och fotboll som snurrar runt i Pastores huvud för det.

Där finns hundar och katter med.

Argentinaren driver nämligen en stiftelse (Soplo de vida foundation) för sina favorithusdjur där de hjälper katter och hundar som farit illa och även informerar ägare om kastration och husdjursadoption. Stiftelsen är under uppbyggnad och drivs med hjälp av landslagskollegan Ever Banega och två advokater. Zlatans hund Trustor kanske har fått en ny lekkamrat...

Thiago Motta

Ålder: 29. Längd: 187 cm. Vikt: 78 kg. Från: Italien.

Position: Mittfältare.

Tidigare klubbar: Barcelona, Atletico Madrid, Genoa, Inter.

Visste du detta om Thiago Motta...?

Kom som 17-åring från Brasilien till Barças talangfabrik La Masia där han tog sig hela vägen till A-laget. Men då kom skadorna och bänkningarna. Mittfältet med Xavi, Iniesta och Deco var för svårt att konkurrera ut. Allt nådde sin kulmen i mars 2007 när Motta en dag plötsligt uteblev från en träning och stängde av telefonen.

Depressionen var ett faktum.

– Jag har haft en svår tid, inte bara en dag utan längre, sa han till sina lagkamrater. Nu är han given i Italiens landslag och en av PSG:s mittfältsnycklar.

Maxwell

Ålder: 30. Längd: 176 cm. Vikt: 73 kg.

Från: Brasilien.

Position: Vänsterback.

Tidigare klubbar: Cruzeiro, Ajax, Inter, Barcelona.

Visste du detta om Maxwell...?

Här hade vi tänkt skriva om en hyfsat okänd Maxwell-skandal eller mörk hemlighet. Men det finns i n g e n t i n g. Den artiga och lugna vänsterbacken verkar ha lika få skelett i garderoben som Moder Teresa.

Brassens kännetecken har ju annars varit att han blivit Zlatans scout vid klubbyten. I Inter, Barcelona och PSG har Maxwell dykt upp bara månader före svensken – och alla gånger lyckats få dit sin polare.

Thiago Silva

Ålder: 27. Längd: 183 cm. Vikt: 79 kg.

Från: Brasilien.

Position: Mittback.

Tidigare klubbar: RS Futebol, Juventude, Porto, Dynamo Moskva, Fluminense, Milan.

Visste du detta om Thiago Silva...?

I Milan jämfördes han med Maldini och Baresi, men titeln som världens bästa back kunde ”dött” flera år tidigare – i Moskva. Dit kom han som lovande 21-åring från Juventude, via Porto. Tiden blev en mardröm med sjukdomar och skador och Silva valde att vända hem till sin favoritklubb Fluminense, för att återigen bygga upp sig till en världsspelare. Två år senare gick han till Milan för 10 miljoner euro. Resten av historien kan vi. 

Alex

Ålder: 30. Längd: 188 cm. Vikt: 92 kg.

Från: Brasilien.

Position: Mittback.

Tidigare klubbar: Chelsea, PSV Eindhoven, Santos.

Visste du detta om Alex...?

Blev en stor favorit i PSV under sin treåriga låne-sejour. Så stor favorit att en person som utgav sig för att heta Alex Rodrigo Dias da Costa (Alex fulla namn) startade en blogg med bara Alex-nyheter. Där fortsatte man skriva om Alex långt efter att han lämnat Holland. Där fanns skitsnack om konkurrenter på samma position i Chelsea och fullt med videor på alla hans frisparksmål. Bloggen dog dock ut under våren 2009 – tyvärr.

* Matchen sänds i TV4 Sport lördag 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM

Ligue 1