Frankrikes nya prestigemöte

I dag möts två svenskor – som båda imponerat

FOTBOLL

PARIS. Europas regerande fotbollsdrottningar mot världens mest hårdsatsande klubb.

I dag spelar Olympique Lyon seriefinal mot Paris Saint-Germain i ett av fotbollens hetaste möten – och de gör det med två svenskor i huvudrollen.

Sportbladet tog ett snack med Lotta Schelin och Kosovare Asllani om matchen i matchen, hemma-EM i sommar och vem som skickar spydiga sms till den andra före match.

Schelin: Kan tänka mig att ”Kosse” skickar mig ett sms innan…

Så säger Lyon-anfallaren inför matchen:

Laddningen inför matchen?

– Det ska bli kul, det känns som att de har satsat väldigt mycket. Men PSG har alltid varit en konkurrent. Vi försöker alltid fokusera när vi möter topplagen, men jätteannorlunda känns det inte nu jämfört med tidigare. De har ju fått nya spelare under säsongen och är kanske inte helt ihopspelade. Det är klart att jag köper att vi är favoriter.

Du har gjort sex mål hittills, Kosovare Asllani sju, vem vinner skytteligan?

– Jag är inte så mycket för att tänka på det. Vi har så många spelare, och roterar mycket mer. Det blir inte realistiskt att tänka så, ibland får man speltid mot ett lätt lag och gör många mål och ibland inte. Det viktiga är att vara avgörande mot topplagen. Vi har landslagspelare som sitter på bänken i Lyon.

Varför befinner sig Sveriges alla hetaste anfallare i Frankrike?

– Du har ju märkt att Frankrike blivit lite zlataniserat. Vi har ju gått framåt i klubben, men det har tagit Zlatan och Kosse så lång tid att fatta att de ska hit! Fransk damfotboll är på väg framåt och herrfotbollen vill mycket.

Zlatan försökte alltså värva dig till PSG på Fotbollsgalan?

– Han var gullig och försökte i alla fall, haha. Det är min femte säsong i Lyon, det blir ett år till minst, sen är kontraktet slut. Sen är det jätteintressant förstås. Paris har en vision, de vill bli ett nytt Lyon, det är tåget jag hoppade på för fem år sen.

Pia Sundhage på bänken, vad innebär det egentligen?

– Det blir mycket inspiration när det kommer någon ny, en nytändning. Lägg sen till att det är Pia Sundhage, det finns en respekt och kvalitéer. Det var inte så att hon gick in och styrde jättemycket, men hon visade att hon var där. Hon är tydlig, det kommer inte gå att missförstå henne. Pia är inte rädd för att säga att den och den spelaren är bäst på det, eller den och den mittfältaren ska vara mer defensiv. Hon är tydlig i rollerna.

Tuffaste motståndaren i EM?

– Spontant Tyskland och Frankrike. Kanske ännu mer Tyskland. Man kan inte skoja bort deras vinnarkultur. Frankrike har ett kanonlag, så de kommer satsa stenhårt. Vissa av deras spelare har försvunnit ur truppen, det är inte det Frankrike som jag hade känt mig mest hotad av.

Hur är synen i Frankrike på damfotboll?

– Det var inte ens i närheten när jag kom jämfört med den känslan vi har i dag. Det är tack vare det vi presterat, de titlar vi tagit hit och också att landslaget har vunnit. Kosse kommer när det har hänt saker redan, jag har sett förändringen ske. Vi får ett jättebra mottagande och bra medialt drag runt klubben. Det är fortfarande alldeles för dåligt i bottenskiktet, men jag känner inte att man gör jämförelsen mellan herr- och damfotboll som vi gör i Sverige. Å andra sidan har fransmännen ett mer traditionellt tänkande, men de ser det för vad det är och håller man på en klubb då står man bakom damerna också.

Vem skickar sms till vem innan matchen i dag?

– Jag känner ju Kosse, så jag kan tänka mig att hon skickar någonting. Men det är ju hjärtligt. Jag hoppas på det och på en jäkla bra match.

Hur är övriga livet i Frankrike?

– Jag tycker mycket om Frankrike, Lyon är en grym stad att bo i och nu när man är inne i språket funkar allt. Men jag kan sakna Sverige och den svenska mentaliteten, det är inte lika jämställt, mer individuellt tänk här. Jag skulle säkert kunna bo kvar här, men jag behöver den svenska touchen.

Asllani: ”En tio gånger större utmaning än när jag flyttade till USA-ligan”

Så säger PSG-spelaren inför matchen:

Laddning inför matchen?

– Det känns bra. Förra matchen gjorde vi det bra, första halvlek var vår bästa i år. Men alla andra matcher är förberedelsematcher inför Lyon, det märks på både klubb och tränare. I första hand vill vi ha en Champions League-plats, men vi vill självklart slå Lyon också. Det är oss och Lyon som det handlar om, vi har gått som tåget, men det har de också gjort. Alla sätter sina pengar på dem. Jag hade hellre mött dem varje vecka än de sämre lagen som vi slår med 5–0.

Du har gjort sju mål, Lotta sex, vem vinner skytteligan?

– Jag tänker inte så mycket på det, jag har några matcher färre spelade och det viktigaste är resultaten så klart. Men det har ju börjat bra. Jag vet att jag anpassar mig snabbt i olika miljöer, så jag var aldrig orolig. För mig kommer den stora utmaningen efter några månader när jag börjar bli lite bekväm. Jag är alltid supertaggad i början och sen blir jag lite bekväm.

Varför befinner sig Sveriges alla hetaste anfallare i Frankrike?

– För mig var det lockande, inte bara på fotbollsplanet utan även rent personligt. Det här är en tio gånger större utmaning än min flytt till Chicago, vill man utvecklas både som spelare och människa så passar ligan väldigt bra.

Zlatan sa på Fotbolls-galan att han och du snackat om att få hit Lotta?

– Vi träffas en gång i veckan och skissar på planen att få hit Schelin ja, haha. Nej, men jag har hört att det kommer att komma in större spelare i andra klubbar också, så vi får se hur PSG jobbar i januari.

Pia på bänken, vad innebär det? Höjer man sig?

– Överlag är hon en väldigt glad person och glädje sprider sig. Det är det fotboll handlar om, glädje. Jag ser mig själv som en forward, men jag har spelat som ytter också i landslag och klubblag. Pia vill att jag ska vara med och konkurrera om båda platserna, inte bara forward, även om jag tycker att det är roligast.

Tuffaste motståndaren i EM?

– Tyskland och Frankrike. Och England kan bli farliga. Vi måste vinna vår grupp för att få bra lottning.

Hur är synen i Frankrike på damfotboll?

– Jag får sån support från PSG-fansen, jag är imponerad att de följer klubben så mycket som de gör. Men många i laget säger ju att fotbollen inte får så mycket uppmärksamhet som vi borde, som det alltid är. Det blir bättre och bättre. På PSG:s hemsida lägger de upp mycket nyheter från damlaget. De visar att de bryr sig om oss.

Vem skickar sms till vem innan matchen i dag?

– Innan jag skrev på för PSG pratade jag ju med Lotta en del, hon är en kompis, men jag kommer inte att skicka nåt sms innan. Jag tror att hon förväntar sig det, jag brukar vara den som drar iväg något med glimten i ögat, men jag ska vara lugn den här gången.

Hur är livet i Frankrike?

– Fotbollsmässigt är det inga problem. Språket är den stora utmaningen, tills jag lär mig. På planen förstår man varandra, men det finns ju andra tillfällen då man skulle vilja kunna kommunicera. Jag måste tjata på att få fler fransklektioner av klubben. Jag försöker vara disciplinerad, men när jag är hemma så hoppar jag över det automatiskt. Det är en utmaning att lära mig också, jag säger till min lärare att ”ge mig så mycket läxor som möjligt”.

FAKTA

Båda ligger i skytteligatopp

1) Camille Abily, Lyon 13 mål

2) Marie-Laure Delie, Montpellier 8

Laetitia Tonazzi, Lyon 8

4) Eugenie Le Sommer, Lyon 7

Elodie Thomis, Lyon 7

Kosovare Asllani, PSG 7

7) Lindsey Horan, PSG 6

Lotta Schelin, Lyon 6

Gaëtane Thiney, Juvisy 6

Tabellen

Svensklagen i topp

Lyon           8 8 0 0 52–2 24

Paris SG      8 6 2 0 29–2 20

Montpellier   8 6 1 1 24—7 19

Juvisy         8 5 1 2 27–7 16

Guingamp   8 3 2 3 10–14 11

Yzeure       8 3 1 4 8–16 10

St. Etienne 8 2 3 3 5–11 9

Arras          8 2 2 4 7–23 8

Vendenheim 8 2 2 4 6–23 8

Aveyron       8 2 1 5 9–20 7

Issy-Les-M   8 1 0 7 9–32 3

Toulouse     8 0 1 7 5–34 1

ARTIKELN HANDLAR OM