”Om det finns någon bättre? Inte många...”

Sportbladet möter Thiago Motta för en lång intervju: Jag och Zlatan är lika varandra

Thiago Motta och Sportbladets Johanna Frändén.
FOTBOLL

SAINT GERMAIN-EN-LAYE. I sommar ska han spela fotbolls-VM:s jobbigaste match för Italien i sitt hemland Brasilien.

Innan dess ska Thiago Motta försöka bärga sin tredje Champions League-titel efter att ha vunnit två finaler – från sidlinjen.

Sportbladet träffade PSG:s mittfältsledare inför seriefinalen mot Monaco i kväll för att prata etnicitet, skadeproblem och reda ut vem som egentligen vinner tv-spelsduellerna med Zlatan Ibrahimovic.

Det är två dagar kvar till matchen mot Monaco och det märks på PSG:s träningsanläggning i Saint Germain-en-Laye utanför Paris. Pressalen hyser dubbelt så många journalister som vanligt när Laurent Blanc håller presskonferens och efteråt, på klubbhusets andravåning där individuella intervjuer görs, springer PSG-spelare fram och tillbaka mellan medierna. Mittbacken Alex trillar in i vårt rum och ut genom en annan dörr, Gregory van der Wiel åt andra hållet.

Men nån skillnad i anspänning i omklädningsrummet är det tydligen inte, trots att Monaco-matchen står för dörren.

– Nej, vi försöker gå in för den här matchen som vanligt, det handlar om tre poäng och vi laddar som vi brukar. Kanske att det kommer att märkas precis före matchen, men inte annars. Om vi vinner har vi bra utgängsläge, men jag tror inte att ligan är över ändå, säger Thiago Motta, 32, som slagit sig ner på en stol framför oss. Han svarar på spanska, men det går bra att ställa frågor på franska, förklarar klubbens presschef Yann Guerin.

”VM kommer bli härligt”

Thiago Motta behärskar inte sitt nya hemspråk riktigt än, men han behärskar en del annat. Portugisiska förstås, han är född och uppvuxen utanför São Paolo, spanska sedan flytten till Barcelonas ungdomsakademi som 17-åring, och italienska efter tiden i Genoa och Inter och det faktum att han valt att spela för Gli Azzurri, Italiens landslag, som vuxen, trots att han representerade Brasilien vid ett par tillfällen under ungdomstiden.

I sommarens fotbolls-VM lär det valet ställas på sin spets.

– Det är ett av de stora målen det här året så klart, det skulle bli mitt första VM i så fall. Jag måste nog vara där för att kunna berätta hur det känns, men det kommer säkert bli härligt, ett VM i Brasilien...

De andra brassarna i laget, retar de dig?

– Vi pratar om det...men nej. Det har aldrig varit en dröm för mig att spela med Brasiliens landslag, som för de andra brasilianarna. När jag kom till Italien och fick veta att jag kunde bli uttagen i deras landslag var det en stor lycka för mig. Jag har aldrig tänkt på det som ett val faktiskt. Även om jag är född i Brasilien har jag alltid varit italienare. Det är inte så att jag spelade ett tag i Italien och började känna mig som italienare, utan min familj är från Italien och jag ser mig som italienare.

Men är du inte rädd att bli utvisslad i Brasilien?

– Nej, inte alls. Jag lämnade Brasilien som ung och har aldrig spelat professionell fotboll där. Nu kanske de vet vem jag är, sedan tiden i Barcelona och Inter, men när jag lämnade Brasilien visste ingen vem jag var. Jag är säker på att de flesta brassar inte ens vet om att jag är därifrån.

Ni har en komplicerad öpningsmatch i Manaus, mitt i Amazonas, mot England.

– Ja, men det är svårt för båda lagen. Alla som spelar där kommer att få det jobbigt. Problemet är att man kan komma att få betala för det efteråt.

Thiago Motta har gjort sig känd som en kompromisslös och smart mittfältare, men också som en fotbollsspelare som lätt går sönder. Förra året tillbringade han ut och in ur PSG:s sjukstuga.  I år har han spelat i princip non stop.

– Tack och lov, säger Thiago Motta och knackar vidskepligt i väggen bakom sig.

– Jag har gjort en bra försäsong i år, det var längesen jag gjorde det. Så som vi spelade förra året, mer på kontring, gör att man som mittfältare lider mer än övriga spelare. Man måste göra femtiometersrusher hela tiden och kanske är jag inte fysiskt gjord för det. Vi har mer boll och spelar mer kompakt i år.

Så det är i själva verket ert större bollinnehav i 4-3-3-systemet som gör att du skadar dig mindre?

– Ja, så kan det vara, det kan vara en av anledningarna. Jag vet faktiskt inte, men vi har få skador i år. Jag tror vi alla gillar att spela så här, jag är en teknisk spelare i grunden.

”Det är inte många...”

I konkurrens med PSG:s minst sagt vassa anfall har mittfältstrion Matuidi/Motta/Verratti vuxit ut till en av Europas bästa i år. På frågan om det finns någon i Europa som är bättre på hans egen position får Thiago Motta fundera.

– Mittfältare som spelar framför försvaret....det är inte många. Sergio Busquets är väl en av dem, en jättebra spelare, men helt ärligt är de inte många.

Du har vunnit Champions League två gånger, båda gångerna utan att själv spela finalen dock, ledsen om jag väcker tråkiga minnen till liv här, men blir det en tredje final och för första gången med dig på plan i vår?

– Haha, det är lugnt, det är ju sanningen. En gång satt jag på bänken (2006 då Barcelona slog Arsenal med 2–1) och kom inte in, Edmilson spelade på min position, och den andra (2010 då Inter slog Bayern München med 2–0) var jag avstängd. Jag är säker på att jag kommer få en ny chans här. Det är svårt, vi är bland fyra, fem lag som har chans redan i år. Det beror på hur läget är för tillfället. Se på Manchester City nu, som ska möta Barcelona, de får göra det utan Kun Agüero och Fernandinho. Vi ska möta Leverkusen och har inte Edi (Cavani) tillgänglig.

Du har spelat i samma klubbar som Zlatan Ibrahimovic, men aldrig samtidigt som honom. Vad är hans inverkan på laget?

– Om han är bra är laget bra. Han är väldigt avgörande som spelare, och den typen som får med sig laget när han själv är i form. Jag har sett honom i många år, men kände honom inte mycket utanför planen. Vi var i Inter lite samtidigt (några veckor sommaren 2009, innan Ibrahimovic skrev på för Barcelona) men han är seriös, uppriktig och väldigt rak och direkt när han pratar. Det funkar bra med mig, vi har lite liknande karaktär och jag trivs bra ihop med honom.

Vem vinner egentligen när ni spelar Call of duty?

– Vi är bra båda två, men nu finns det fler i laget som är bra.

Men han har ju sagt i en intervju att du är bäst av alla.

– Nej, det tror jag inte. Vi är lika bra båda två ungefär. När vi spelar i lag är vi bra!

FAKTA

Preliminära startelvor

Monaco (4–2–2)

Subasic

-----

Raggi

Carvalho

Abidal

Kurzawa

----

Toulalan

Moutinho

Kondogbia

Rodriguez

----

Rivière

Germain (eller Berbatov)

PSG (4–3–3)

Sirigu

––––

Van der Wiel

Alex

Silva

Maxwell

––––

Matuidi

Motta

Verratti

––––

Lucas

Ibrahimovic

Lavezzi

ARTIKELN HANDLAR OM