PSG:s miljonförluster – på stjärnspelarna

Cavani har minskat 245 miljoner i värde

Foto: AFP
FOTBOLL

Paris SG har storsatsat på att bli en fotbollsklubb i den yppersta världseliten.

Med det kommer mångmiljonförluster när stjärnvärvningarna minskar i värde.

En kartläggning av PSG-spelarnas värdeförändringar publicerad hos Le Parisien är dyster läsning för klubbledningen.

Från Le Parisien i dag. Klicka för större version.

Franska storklubben Paris SG har hackat under säsongen. Med halva ligasäsongen spelad parkerar den storsatsande klubben på en tredjeplats i tabellen, bakom Marseille och Lyon.

Och i åttondelsfinalen av Champions League väntar en tuff match mot Chelsea efter att man slutat tvåa i gruppspelet bakom Barcelona.

Under säsongen har fransk press rapporterat om sprickor inom truppen och missnöje med tränare Laurent Blanc.

Cavani har dykt i värde

I dag rapporter Le Parisien om tunga ekonomiska besked för klubbens ledning. Tidningen publicerar en studie från l’Observatoire du football du Centre international d'étude du sport (CIES) som kartlagt PSG-spelarnas värde och hur det förändrats sedan de flyttat till Paris.

Få har ökat i värde, de flesta har drastiskt gått ner i värde. Något som innebär mångmiljonförluster för klubben vid vidareförsäljning.

Edinson Cavani är den spelare som dykt allra mest i värde. Han köptes från Napoli för ett och ett halvt år sedan för 64 miljoner euro. I dag uppskattas han vara värd blott 38 miljoner euro.

”De vill vinna”

En annan spelare som minskat kraftigt i värde är Javier Pastore. Argentinaren köptes från Palermo för 42 miljoner, men är i dag värderad till 14 miljoner euro.

– Eftersom de vill vinna på en gång och eftersom de hade pengarna har PSG mestadels förlitat sig på rutinerade spelare som Ibra, Thiago Silva och Thiago Motta. Spelare som endast kan minska i värde på grund av ålder, säger Raffaele Poli, utredare vid CIES, till Le Parisien.

Men alla tappar inte i värde. Marco Verratti, Blaise Matuidi och Salvatore Sirigu har alla ökat. Den förstnämnde köptes för 11 miljoner euro och är i dag värd 33 miljoner.

Zlatan Ibrahimovic köptes för 20 miljoner euro sommaren 2012 men har – trots sina 33 år fyllda – endast minskat till 17 miljoner.

ARTIKELN HANDLAR OM