Uppflyttningen stred mot reglerna

Tvångnedflyttas förmodligen till Ligue 2

FOTBOLL

Anrika RC Lens flyttades förra säsongen upp till Ligue 1. Klubben har nu fällts för att ha stridit mot regelverket, vilket med stor sannolikhet innebär att klubben tvångsnedflyttas. Ett beslut som kan gynna Zlatans PSG och Marseille, men som kan bli desto jobbigare för serieledande Lyon.

Lens uppflyttning till Ligue 1 2013/2014 har varit omdiskuterad sedan i somras. Detta då de inte kunnat ge en ekonomisk säkerhet, vilket inte är tillåtet i det franska ligasystemet. Sochaux överklagade uppflyttningen i somras och hävdade att de hade rätt till platsen i högstaligan, detta skriver France Bleu.

Tvångsnedflyttas vid säsongsslutet

Det franska fotbollsförbundet ställde sig bakom Lens och menade att klubben skulle bli uppflyttade medan DNCG, orgnaisationen som övervakar ekonomin i franska ligaföreningar, inte ansåg att Lens skulle bli uppflyttade.

Den anrika klubben fick påbörja säsongen medan fallet har uträtts. I dag kom domen. Förvaltningsdomstolen i Besancon meddelade under torsdagen att Lens uppflyttning strider mot regelverket. Även om de sportsliga följderna ännu inte ska vara helt klara så pekar enligt France Bleu allting på att klubben tvångsnedflyttas vid säsongsslutet, oavsett om de slutar på en nedflyttningsplats eller ej.

Sochaux ska ha vunnit rättegången dem emellan och förvaltningsdomstolen ska ha kommit fram till att Lens inte uppfyllt kraven för att spela i Ligue 1.

PSG och Marseille ska möta Lens

En nedflyttning kan komma att få konsekvenser för guldstriden i Ligue 1. Detta då Lyon redan har mött Lens två gånger och dessutom förlorat ett av mötena. Däremot har Marseille och Zlatans och hans lagkamrater i Paris SG bara mött klubben en gång.

Ett möte med ett lag som redan är klara för nedflyttning bör rimligtvis innebära tre poäng för Marseille och Paris SG. Någonting som serieledande Lyon säkerligen inte vill se.

ARTIKELN HANDLAR OM