Bilden som får PSG att hota popstjärna

”Måste raderas inom 24 timmar”

FOTBOLL

I ett brev hotar fotbollsklubben Paris Saint-Germain att stämma brittiska artisten M.I.A och skivbolaget Universal.

Anledningen är den modifierade PSG-tröja artisten använder i sin nya video ”Borders”.

M.I.A riktar i sin nya singel kritik mot behandlingen av de flyktingar som tagit sig över Medelhavet i jakt på skydd i Europa. Hon gör det bland annat genom att framträda i franska fotbollsklubben Paris Saint-Germains tröja, men med huvudsponsorn ”Fly Emirates” namn utbytt mot texten ”Fly Pirates”.

Något som väckte reaktioner, som Sportbladets Johanna Frändén också skrivit om.

”Ska ske inom 24 timmar”

Nu hotar fotbollsklubben artisten och skivbolaget Universal Music med rättsliga åtgärder. I ett brev som M.I.A publicerat på sin Twitter kräver PSG att videoklippet raderas, att artisten slutar använda klubbens logga och att PSG kompenseras för redan åsamkade skador. Om så inte sker inom 24 timmar hotar fotbollsklubben med en stämning.

”Mer än bara förvånade”

PSG motiverar hotet med att videon skadat klubbens rykte och att artisten utnyttjat fotbollsklubbens anseende.

”Mer än att bara bli förvånade, vi förstår helt enkelt inte varför vi associeras genom vår logga och våra spelares officiella tröja till sådana anklagelser”, skriver PSG:s vd Jean Claude Blanc i brevet.

Blanc beskriver själv brevet som en officiell varning. På Instagram svarar M.I.A:

”PSG vill ta ner Borders-videon inom 24 timmar på grund av den här tröjan jag köpte under en mellanlandning i Qatar på väg till inspelningen. De vill inte associeras med folk som inte är privilegierade även fast de har spelare som är andra generationens flyktingar. Vad tycker ni att jag ska göra?”