Zlatans ord som tar PSG till domstolen

”Fick nej, och nu har de händerna i våra fickor”

1 av 2
Zlatan vädjar till fansen om stöd – användas den uppmärksammade meningen.
FOTBOLL

Paris Saint-Germain är i konflikt med sina fans.

Anledningen är att klubben försöker varumärkesskydda deras slogan ”Ici c’est Paris” i fransk domstol, uppger Le Monde.

– Det är en plundring av kärleken till vår kultur, säger supportrarnas försvarsadvokat till tidningen.

Franska storklubben Paris Saint-Germain har hamnat i konflikt med sina supportrar. Anledningen är meningen ”Ici c’est Paris” – ”Det här är Paris”.

Orden kan höras ropas av supportrar på hemmaarenan Parc des Princes, och ses också användas av klubben i olika PR-sammanhang.

Men parterna är oense om vem som verkligen äger meningen. Enligt franska tidningen Le Monde har konflikten nu trappats upp efter att PSG valt att gå till rätten för att lägga beslag på varumärket.

Det har fått supportarna, som skapade ramsan på läktaren, att anklaga sin klubb för stöld.

”Tillhör världen”

Supporterorganisationen L’association Supras – i dag upplöst – registrerade varumärket redan år 2008. Och i sin nya ansökan hävdar PSG att varumärkesskyddet inte längre är giltigt.

Klubben har tidigare sträckt sig till att erbjuda att betala dagens supporterorganisation 2 000 euro för att lösa ut varumärkent, men fått nej.

– De frågade och fick nej, och nu har de händerna i våra fickor. Det är en plundring av kärleken till vår kultur. Meningen tillhör hela världen, säger advokaten som representerar PSG-supportarna, Christophe Uldry, till Le Monde.

Enligt honom var fansens registrering av varumärket 2008 en åtgärd för att se till att deras slogan ”inte kunde monopoliseras av någon”.

”Chockerar mig”

PSG har dock kontinuerligt sålt souvenirer och kläder med budskapet på – vilket fick supportrarna att stämma klubben 2010.

– Det som chockerar mig allra mest är att klubben utrotat sina supportrar och inte vill ha annat än åskådare. Och nu vill de ta deras arv också, säger Christophe Uldry.

PSG verkar dock inte påverkas av fansens kritik. Så sent som i dag, fredag, publicerade klubben ett videoklipp där flera av lagets stjärnor, däribland Zlatan Ibrahimovic, uppmanar fansen att stötta klubben. För att få fram sitt budskap använder sig stjärnorna upprepade gånger av just ordraden ”Ici c’est Paris”.