”Jag stal piller från läkaren i klubben”

Nu får han stöd av Zlatan i sin nya självbiografi

Foto: GETTY IMAGES OCH MAGNUS WENNMAN
Andy van der Meyde och Zlatan Ibrahimovic.
FOTBOLL

Andy van der Meyde drogs in i ett drogmissbruk som var nära att kosta honom livet.

Nu får 33-åringen stöd av Zlatan Ibrahimovic som skrivit förordet till vännens bok.

”Andy har modet att berätta om sina misstag för världen”, skriver Zlatan enligt Voetbal International.

Andy van der Meyde och Zlatan Ibrahimovic blev snabbt nära vänner i Ajax när svensken anslöt 2001.

– När vi kom såg folk mig och Mido som annorlunda. Att vi var svåra att hantera. Men det kändes som van der Meyde var en av oss. De andra holländarna var mer arroganta och tänkte mer på sig själva. Andy förstod oss. Han kom från ett liknande område och vi blev mer accepterade av honom, säger Zlatan till Voetbal International.

”Stal piller från klubbläkaren”

Sedan tog de två talangernas karriärer helt olika vägar. Samtidigt som Zlatan fortsatte genom Europas största ligor och nu etablerat sig som en av världens bästa försvann van der Meyde från fotbollen för två år sedan. Allt började gå utför när mittfältaren lämnade Inter för Everton 2005.
Holländarens fru anlitade en privatdetektiv som avslöjade fotbollsstjärnans otrohetsaffär. Andy van der Meydes äktenskap kraschade och han började missbruka både alkohol och droger.

”Under en vild natt i Manchester drack jag en hel flaska rom innan jag satte mig i bilen och körde direkt till träningen. Men jag kunde hantera alkoholen och på konditionstestet den dagen satte jag min bästa tid någonsin”, skriver van der Meyde i ett utdrag ur självbiografin som The Sun publicerat.
Under åren i Everton fick mittfältaren också en dotter med sin nya partner Lisa. Men barnet fick en allvarlig sjukdom vilket ytterligare snabbade på van der Meydes destruktiva spiral nedåt vilken kantades av bråk med Evertons ledning.

– På grund av mina konstanta bråk Lisa, min dotters sjukdom och allt skitsnack från klubben utvecklade jag sömnproblem. Jag konsumerade massor av flaskor med vin och Bacardi och eftersom jag aldrig blev trött började jag ta sömnpiller för att få min nattsömn. Det tog inte lång tid innan jag inte kunde sova utan pillren – jag var beroende. Pillren blev allt kraftfullare, den sorten du bara kunde få på recept. Så jag stal dem från klubbläkarens kontor utan att någon märkte det. I över två år höll jag på att stjäla piller.”

”Kunde innebära min död”

2009 löpte kontraktet med Everton ut samtidigt som van der Meyde nådde botten.

”Mina kompisar hade lösningen – kokain. Jag tog kokain och sprit. I Liverpool kan du festa sju nätter i veckan. Det är en livsfarlig stad om du inte kan sätta upp gränser för dig själv. Jag insåg då att Liverpool kunde innebära min död så jag var tvungen att lämna”.

Andy van der Meyde bor numera återigen i Holland och är drogfri. Hans nya självbiografi har blivit en succé – med god PR-hjälp från vännen Zlatan Ibrahimovic.

Svensken har gett flera intervjuer under boklanseringen, bland annat med Voetbal Internationel, och själv skrivit förordet.

”Andy, som är en av de bästa yttrarna jag spelat med inom fotbollen, har modet att berätta om sina misstag för världen. En unik bok”, skriver Zlatan enligt Voetbal Internationel.

Inför lanseringen återförenades också de två vännerna i Amsterdam.

– Du ser tung ut, skämtar Zlatan i videon (43:25 in i klippet) som Voetbal International publicerat innan 31-åringen räcker över boken till van der Meyde med orden ”grattis till boken”.

– Tack. Det är fint att få den från dig, säger den 33-årige holländaren.

ARTIKELN HANDLAR OM