”Det visar att min story betyder mycket”

Ny succé – nu är prisjakten igång: ”Känns fantastiskt”

I morgon offentliggörs vem som tar hem Augustpriset, där boken om Zlatan är nominerad. I januari får vi veta vem som får Ballon d'Or.
FOTBOLL

PARIS. Två assist, två mål och Zlatan Ibrahimovic sätter press på favoriterna till Ballon d’or.

Men först ska han hämta hem ett annat pris, där Leo Messi inte ger honom någon match.

– Det känns fantastiskt att bara vara nominerad, det visar att min story betyder väldigt mycket, säger Zlatan till Sportbladet inför måndagens utdelning av Augustpriset.

Zlatan Ibrahimovics två matcher långa avstängning hade kostat Paris Saint-Germain fem tunga poäng och ligaledningen. Men i går var svensken tillbaka och ställde saker tillrätta igen.

Efter att PSG blivit utvisslade av publiken i halvtid, trots att man ledde efter ett mål av Maxwell på en framspelning av Zlatan, rann det iväg i andra.

Först försåg Ibrahimovic Blaise Matuidi med en passning till 2–0 och sedan dundrade han själv in 3–0 via ribban, Zlatans 200:e ­ligamål i karriären.

Viftar bort krissnack

Ett par minuter före slutsignal slog Zlatan in sitt tolfte mål i Ligue 1 för säsongen, på nio spelade matcher.

– Två assist och två mål, det kändes mycket bra, säger Zlatan.

PSG har haft det tufft men när du är tillbaka lossnar det, vad drar du för slutsatser?

– Vi spelar många matcher och varje match kan inte vara perfekt. Vi lär oss även när vi spelar sämre. Nu har vi fått med oss de sista två matcherna och då får vi självförtroende och vinnarmentalitet, säger Zlatan till Sportbladet efter matchen.

I Frankrike har det de senaste veckorna pratats om kris för PSG, något Zlatan viftar bort.

– Jag har spelat med press och under kris i hela min karriär. När man inte vinner sätter det sig i huvudet. Fantastifotboll existerar men det existerar inte i varje match.

Att han själv är i slag råder inget tvivel om, och i veckan gjorde France Football, tidningen som delar ut den internationella guldbollen, en stor special där man i tio punkter förklarar ”varför Zlatan Ibrahimovic är bäst”.

Kan få pris på måndag

I hans nya hemland höjs också röster för att svensken bör ses som en utmanare till Ballon d’or i år. Men Zlatan Ibrahimovic har först ett annat pris i sikte. På måndag meddelas vinnarna av Augustpriset i litteratur, där hans självbiografi ”Jag är Zlatan”, skriven tillsammans med David Lagerkrantz, är nominerad.

– Jag kan inte så mycket om det här området, det är väl författaren som får priset, men bara att vara nominerad är fantastiskt.

Kommer du att följa ­galan?

– De kommer att meddela mig. Det var det här jag ville när jag skrev boken. Inte­ att det skulle sälja, för att det säljer vet man, utan det var viktigt att det skulle bli bra. Och det här visar att min story betyder väldigt mycket, säger Zlatan Ibrahimovic.

FAKTA

Zlatan om…

...tiden efter bicicleta-målet mot England

”Det har snackats mycket om mig precis som det brukar och jag tror att många har uppskattat det målet. Det är något som kommer att stanna för resten av karriären.”

…närkampen med Troyes målvakt där han blev liggande på marken

”Jag var sugen på att göra mål och missbedömde avståndet. När jag väl kom fram såg jag målvakten och försökte sträcka mig efter bollen, men jag skulle ha låtit den gå. Det var viljan som kom fram där.”

…att bli kapten för Paris SG

”Nej, det är inget för mig. Den som är kapten ska vara många år i klubben, jag har bara kontrakt på tre år.”

Så röstar man fram vinnaren av Ballon d'Or

Le Ballon d’or (Guldbollen) delas ut av den franska tidningen France Football sedan 1956, och sedan 2010 tillsammans med Fifa, till årets bäste manlige fotbollsspelare.

 Fifas Football Committee utser 23 kandidater, som i år presenterades den 29 oktober, och därefter röstar journalister, förbundskaptener och lagkaptener från 96 länder världen över på tre spelare var från listan i fallande skala, där ettan får fem poäng, tvåan två poäng och trean en poäng. Vinnaren presenteras på en gala i Zürich den 7 januari 2013.

 Zlatan Ibrahimovic finns i år med på Fifas ­lista, och får i egenskap av lagkapten för Sverige själv rösta.

 Det är inte tillåtet att rösta på sig själv, eller en spelare från det landet man representerar.

 Tidskriften Offside har Sveriges officiella mandat i omröstningen av Guldbollen.

 Barcelonas Leo Messi har vunnit de tre senaste årens omröstning och är också en av årets stora favoriter.

ARTIKELN HANDLAR OM