Zlatan om sin pappa: "Jag blir tårögd..."

1 av 2
FOTBOLL

I sin bok beskriver Zlatan Ibrahimovic sin pappa som en ensam, supande och bråkande man.

Nu ägnar han en dokumentär i Kanal 5 åt att ge en ny bild av Sefik.

– Jag får nästan tårar nu när jag berättar, säger Zlatan.

Foto: Björn Lindgren

I kväll sänds "Ibrahimovic – Från Rosengård med mer än ett mål". Dokumentären har spelats in under sex månader och ger nya bilder av fotbollsspelaren.

Mest av allt nyanseras porträttet av pappa Sefik. I sin självbiografi beskriver Zlatan hur hans farsas lägenhet var stökig medan kylskåpet gapade tomt.

"... jag hittade honom sovande på golvet i den vevan, och på bordet stod ölburkar och flaskor. 'Pappa vakna, vakna!' Men han sov vidare. Det var en märklig grej, tyckte jag. varför gör han så, typ? Vi visst inte vad vi skulle göra. Men vi ville hjälpa. Kanske frös han? Vi täckte honom med handdukar och täcken så han skulle bli varm." står bland annat.

Gick ofta hungrig

Zlatan skriver om bråken som uppstod till följd av pappans drickande. Han beskriver också hur magen skrek medan han letade mat hemma, vilket har lett till att han i vuxen ålder alltid måste ha kylen fullproppad.

I kvällens dokumentär förnekar inte Zlatan att minnena stämmer. Däremot vill han lägga till ett kapitel i beskrivningen av sin pappa.

Under en av intervjuerna avbryter han:

– En sak jag vill säga om min pappa, om jag får lov: När jag skrev den här boken handlar det om att jag ville säga exakt hur det var. Än i dag när jag tänker på det får jag ont i magen, men jag valde att säga det på grund av att jag ville säga sanningen. Samtidigt blir det en fel bild av honom, det är inte den rätta bilden. Det är därför jag förklarar att jag inte kan beskriva vilken supporter han är.

"Får nästan tårar"

På ett unikt hembesök hos Sefik visas att väggarna är täckta av tidningsklipp och affischer på Zlatan. Utöver det har Sefik sparat samtliga matcher som sonen har spelat från ungdomsåren, allt finns på dvd.

– Han är min största supporter. Man måste prata med honom och se hemma hos honom för att förstå vilken suporter han är. Det är en fantastisk resa med tanke på vad vi hade innan och med tanke på vad det har blivit, säger Zlatan och stannar upp:

– Som jag sa innan: jag får gåshud. Jag får nästan tårar nu när jag berättar. Det är så det är, det är den bilden jag vill föra fram av honom också. Och nu kan du ta nästa fråga.

FAKTA

Så beskrivs Sefik Inbrahimovic i Zlatans självbiografi:

"Men min farsa, han är som ett lejon. Om något händer hans barn blir han vild, särskilt om det handlar om Sanela, hans enda dotter, och det blev full cirkus med förhör och sociala utredningar och vårdnadstvister och skit."

"Sanela mådde inte bra hos farsan. Hon och jag hittade honom sovande på golvet i den vevan, och på bordet stod ölburkar och flaskor. "Pappa vakna, vakna!" Men han sov vidare. Det var en märklig grej, tyckte jag. varför gör han så, typ? Vi visst inte vad vi skulle göra. Men vi ville hjälpa. Kanske frös han? Vi täckte honom med handdukar och täcken så han skulle bli varm"

"Hon hade märkt hur hans humör svängde och hur han blixtrade till och skrek som en björn och jag tror det skrämde henne."

"… han har stort hjärta, han är beredd att dö för oss. Men det blev inte riktigt som jag förväntat mig. Jag kände honom som helgpappan som köpte hamburgare och glass"

"Vi satt ensamma på varsitt hörn, kan man säga, för det konstiga var, han hade inte heller några kompisar hemma. Han satt för sig själv och drack. Det var tomt på sällskap. Men framför allt var det tomt i kylskåpet. (…) Ibland fanns det inget annat än pilsner och magen skrek. Det fanns en smärta i det jag aldrig glömmer"

"Men andra dagar var han full. Jag har rena skräckbilder i huvudet och då jag blev lite större, tog jag konflikter med honom. Jag backade inte som brorsan. Jag sa åt honom: "Du dricker för mycket farsan", och vi hade vansinniga bråk, helt meningslösa fajter ibland, ärligt talat. Jag kunde bråka trots att jag såg på honom att han bara skulle skrika tillbaka: "Jag ska slänga ut dig", och sånt. Men jag ville visa att jag kunde tala för mig, och då och då var det ett fruktansvärt liv hemma"

Dokumentären om Zlatan

Titel: Ibrahimovic – från Rosengård med mer än ett mål.

Sänds: I två delar, den första onsdag 8 oktober klockan 20.00. Den andra delen sänds måndag 13 oktober klockan 20.00. Varje avsnitt är en timma och 30 minuter.

Handlar om: Så blev han den han är, Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna. I intervjuer berättar Ibrahimovic om med- och motgångar, om hur allt började, om klubbarna, spelarna, ledarna och inte minst om målen i landslaget. Med de två senaste mot Estland klev han förbi Sven Rydell och blev landslagets meste målskytt med sina 50 mål. Men mest av allt handlar den första delen om stödet han under hela karriären fått av pappan Sefik.

Medverkar: Zlatan Ibrahimovic, Sefik Ibrahimovic, Lars Richt, Patrick Vieira, Maxwell, Thiago Silva, Henrik Larsson, Olof Mellberg, Carlo Ancelotti, Laurent Blanc, Kim Källström, Jimmy Durmaz, Erik Hamrén, Lars Lagerbäck, Thijs Sleger, Tommy Söderberg, Mats Olsson med flera.

Producent och regissör: Tomas Axelsson.

Ekekutiv producent: Calle Jansson.

ARTIKELN HANDLAR OM