25 000 domare i upprop efter Zlatans smocka

Svarar svensken i öppet brev

1 av 2
FOTBOLL

Det franska domarfacket (SAFE) har fått nog.

I ett öppet brev konstaterar domarna upprört att det får räcka med attacker nu.

Det är genom förbundets president Stephane Lannoy, även aktiv fransk Fifa-domare, som det öppna brevet publiceras. Zlatan Ibrahimovic nämns aldrig i namn men på flera ställen i brevet refereras till händelsen efter PSG:s match mot Bordeaux i går kväll.

Om Zlatans uttalande kring Frankrike skriver förbundet bland annat:

”Ingenting är någonsin för stort för ett överdimensionerat ego”.

Om Zlatans ursäkt – som alltjämt var kritisk mot domare Lionel Jaffredo – skriver förbundet:

”Det är så praktiskt, i förbigående, att torka sina fötter på en domare i stället för ett helt land”.

Om konsekvenserna av domarattacker:

”Effekten av uttalandet blir fruktansvärd sett till det våldsfenomen som redan finns inom våra ligor, från den största scenen till den mest avlägsna scenen där domaren ofta är ensam och väldigt utsatt”.

Läs brevet i sin helhet här nedan.

FAKTA

Brevet i sin helhet

Det finns tillfällen när tystad är att föredra fram en reaktion, och de kloka avstår. Vi trodde att mediernas förfasan hade nått sitt kulmen efter Chelsea-PSG och floderna av uttalanden av alla sorter från samtliga sidor. Vi trodde att vi hade hört allting. Men nej, det hade vi inte. Denna söndagskväll var det dags igen. Vi har sett en ny flod av hat och verbala attacker. Ekvationen är enkel: sämsta domaren på 15 år = skitland. Efter Björn Kuipers i onsdags (från vilket land, då?) var det Lionel Jaffredo i söndags och till slut, eftersom koppen var full, hela Frankrike. Ingenting är någonsin för stort för ett överdimensionerat ego. Spänningen är påtaglig i hela landet och många engagerar sig. Ministern kräver en ursäkt. Inga problem. Det levereras ett fint pressmeddelande som bland annat innehåller raden: ”jag accepterar inte att domaren inte följer reglerna. Det är inte första gången det händer”.

Det är så praktiskt, i förbigående, att torka sina fötter på en domare i stället för ett helt land. Vi är de första att dissekera, analysera och utvädra våra egna matcher. En domare vet när han ”haft en dålig match” eller när han inte fattade rätt beslut. Detta händer tyvärr, det har hänt förr också tyvärr, och kommer tyvärr att hända även i framtiden. Vi arbetar för att minska våra misstag, men vi förblir felbara. Även i dag dras det franska folket med blandade känslor. Den vanlige mannen är förbannad, en anställd är äcklad och en supporter missuppfattar. Och sen har vi domarna. Men vem bryr sig?

Ett sådant uttalande görs dock inte utan att det får konsekvenser för de över 25 000 domare i våra ligor. Effekten av uttalandet blir till och med fruktansvärd sett till det våldsfenomen som redan finns inom våra ligor, från den största scenen till den mest avlägsna scenen där domaren ofta är ensam och väldigt utsatt. Vi har redan larmat om arbetsklimatet för våra domare. Våra senaste varningar har gått obeaktade förbi. Vi samlas alla här i detta öppna brev till alla fotbollsälskare om att det är dags att förändra attityden. Det är dags att inse att man inte kan säga eller göra vad som helst. Oavsett vilken match det handlar om finns det en gräns som inte får överskridas. Det är dags att alla inom fotbollen erkänner, accepterar och respekterar domaren.