Fri att förhandla med alla klubbar

Zlatans nya situation bäddar för kaos

Foto: TT
Zlatan blir ett hett villebråd efter säsongen.
FOTBOLL

Förbereder er på kaos.

För första gången i sin karriär är Zlatan Ibrahimovic i sommar en fri man och spekulationerna kring 34-åringens framtid har redan tagit fart.

Blir det PSG, Serie A, MLS, Qatar eller Kina?

När 2015 blev 2016 innebar det också en ny verklighet för Zlatan Ibrahimovic. För första gången under sin professionella karriär är anfallaren på väg att spela ut ett kontrakt och kan under hela våren fritt förhandla med vilken klubb han vill inför en gratis övergång i sommar.

Det innebär också ett medialt kaos över hela Europa. Spekulationerna kring svenskens framtid har nämligen redan satt igång.

”Finns 30 klubbar”

Italienska Corriere dello Sport pryder på onsdagen sin tidning med att ”jakten har inletts på Ibra”. Svensken hade varit en drömvärvning för alla italienska klubbar men Corriere skriver också att ”Zlatan kan avsluta karriären i Premier League”.

I England är svensken omslagspojke för The Mirrors sammanställning över de hetaste spelarna som blir gratis i sommar. De skriver att ”klubbar över hela världen kommer vänta med spänning på chansen att stjäla honom”. Ibrahimovic har också gott om alternativ.

Rykten i Italien har placerat 34-åringen i Milan, Inter samt Napoli, i England har det talats om Manchester United och Chelsea samtidigt som rumänske tränaren Dan Petrescu bekräftat intresse från Kina.

– Det finns 30 klubbar som berättat för mig att ”om han vill skriva på för oss skulle vi bli väldigt nöjda”, sa Ibrahimovics agent Mino Raiola till RMC i oktober.

”Bara Zlatan och Gud vet”

Då tonade Raiola också ner det tidigare så heta ryktet att svensken var på väg att avsluta karriären i amerikanska MLS efter sommaren.

– Han kommer inte avsluta i en sämre klubb. Han har alltid sagt att han kommer sluta på toppen och för mig är han fortfarande på toppen, sa Raiola då.

När holländaren i förra veckan återigen ombads kommentera svenskens framtidsplaner var han betydligt mer försiktig.

– Allt jag kan säga är att Zlatan verkligen trivs i PSG. Men vad som kommer hända vet bara Zlatan och Gud. Vi har ett fantastiskt förhållande med klubben och vet om att vi kommer att ta ett beslut om Zlatans framtid tillsammans med dem. Vi kommer inte starta ett krig då PSG alltid uppträtt med den största respekt mot oss, säger Raiola till L'Equipe enligt ESPN.

”Kommer bli en överraskning”

På tisdagens presskonferens öppnade också PSG-tränaren Laurent Blanc för att den franska klubben kan förlänga anfallarens kontrakt.

– Det kommer finnas tid för reflektion och vi går framåt ett steg i taget. Vi kommer föra samtal och jag är säker på att jag kommer finnas med i de övervägandena. Det är fortfarande för tidigt att säga men vi kommer se över det och hela situationen är normal. Vi kommer också se över våra förberedelser inför sommarens transferfönster som är mycket mer intressant än vinterns, sa Blanc.

Men vad säger Zlatan själv om framtiden? 34-åringen har hittills varit väldigt försiktig och har egentligen inte stängt några dörrar. I december öppnade anfallaren till och med för en fortsättning i Qatar.

Anfallarens uttalanden under förra sommarens läger i USA väckte också en hel del nyfikenhet.

– Mitt nästa klubbval kommer bli en överraskning. En väldigt stor överraskning.

Låt spekulationerna börja.

FAKTA

Andra stjärnor med utgående kontrakt:

John Terry, Chelsea

Michael Carrick, Manchester United

Mathieu Flamini, Arsenal

Victor Valdés, Manchester United

Gaston Ramirez, Southampton

Joel Campbell, Arsenal

Martin Demichelis, Manchester City

Adam Johnson, Sunderland

Ezequiel Lavezzi, PSG

Gregory van der Wiel, PSG

Nicolas N'Koulou, Marseille

Steve Mandanda, Marseille

Hatem Ben Arfa, Nice

Ever Banega, Sevilla

Sofiane Feghouli, Valencia

Alvaro Arbeloa, Real Madrid

Martin Caceres, Juventus

Roman Neustadter, Schalke 04

Miguel Veloso, Dynamo Kiev

Aleksandr Kokorin, Dynamo Moskva

Eder Balanta, River Plate

Adrija Zivkovic, Partizan Belgrad