”De sprang längs motorvägen och kastade stenar”

Förre Panionios-tränaren om vad som väntar Stahre i Grekland: Rena kriget

FOTBOLL

Den 1,5 kilo tunga stenen krossade vindrutan och slungades in i bröstet på Panionios tränare.

Nu ber Ewald Lienen att efterträdaren Mikael Stahre bereder sig på supportervåld och spottloskor.

– Under mina tre år upplevde jag mycket som hade gett sex månaders fängelse ­hemma, säger tysken till Sportbladet.

Foto: SCANPIX, REUTERS
KAOS Stahre har levt med krävande fans en längre tid – i Grekland blir det ännu värre. ”Under mina tre år i Panionios upplevde jag mycket som hade gett sex månaders fänglese hemma”, säger den tidigare tränaren, tysken Ewald Lienen. Bilden är från ett möte ­mellan Panionios och Olympiakos.

Bortamatcherna var värst.

Ewald Lienen tog över Panionios 2006 och skickade laget mot toppen, ändå bävade han för att möta PAOK, AEK, Panathinaikos och Olympiakos. För att inte tala om Aris.

– Min första match mot Aris i Thessaloniki var rena kriget. Laget spionerade på oss hela tiden. Fansen stal våra bollar när vi värme upp och på matchen spottade hundratals på mig. Jackan var helt vit efteråt. Det är någon sorts nötter de äter och sedan spottar ut, säger Ewald Lienen.

”Spelarna slog tillbaka”

Lienen stannade tre säsonger i Panionios och tränar nu 1860 München. Han har inte hört talas om Mikael Stahre men hoppas att svensken tar för sig – och ser upp för bortafansen.

– Just Aris slängdes ur ligan för att åskådarna var för våldsamma, men nu är de tillbaka. De tre stora är inte mycket bättre och jag var med när ­domarna inte stod ut och mina spelare attackerades och slog tillbaka.

Det låter som en förenklad bild. Menar du att Stahre får det farligt i Grekland?

– Nja. Nej. Men man måste ­vara medveten om att det finns posi­tiva och negativa känslostormar. Polisen är inte organiserad som i Tyskland, fast de jobbar på att få bättre säkerhet ingriper de mer sällan. Har du tur när du åker till Thessaloniki händer inget, men har du otur så... händer något.

”Trodde jag blev skjuten”

I november 2007 hade Lienen inte tur. Panionios lånade in en lokal buss för att smidigare ta sig ur stan, men när tre män såg de eskorterande mc-poliserna sprack förklädnaden.

– De sprang längs motorvägen och kastade stenar på oss. En gick igenom rutan och träffade mig i bröstkorgen. Jag pratade med min fru och hon hörde bara ett skrik när mobilen flög ur handen. Hon trodde att jag blev skjuten, säger Lienen.

Hur är det ”hemma” i Nea Smyrni?

– Våra fans är ­lugnare. Problemet är ­planerna. Vi hittade en tomt nära flygplatsen och ordnade två bra planer, men fick då inte tillstånd att bygga ut där. Nu har ­arenan för få utgångar och klubben har väntat sedan flera år på att få bygga en ny. Det finns en ritning och pengar, ändå får de nej.

FAKTA

HÄR ÄR DIN NYA KLUBB, STAHRE

Namn: Panionios FC

Bildad: 1890 i Smyrna.

Bas: Atenförorten Nya Smyrna.

Smeknamn: Röd-blått.

Arena: Panionios Stadium (kapacitet: 11700).

Ligaplacering 2010: Åtta.

Meriter: Cupguld 1979, 1998. Ligasilver 1971. Kvartsfinal i Cupvinnarcupen 1998/99.

Nationaliteter i truppen: 15 greker, två spanjorer, två kroater, en slovak, en bosnier, en brasse, en tjeck, en cypriot, en ghanan, en svensk och en fransman.

Svenskar i klubben: Bosse Johansson (tränare) 1988-89, Markus Jonsson 2010–.

Stahres föregångare på 2000-talet: Emilio Ferrera (09–10), Joti Stamatopoulos (08–09), Takis Lemonis (08), Ewald Lienen (06–08), Vangelis Vlaxos (06), Jozef Bubenko (05–06), Josef Csaplar (05), Nikos Pantelis (05), Dimitrios Barbalias (05), Giorgos ­Vazakas (04–05), Martti Kuusela (00–02).