Katidis öppna brev – ber om ursäkt

1 av 6 | Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Giorgos Katidis, 20, stängs av från landslagsspel för all framtid efter nazihälsningen.

Nu har AEK Aten-spelaren skrivit ett öppet brev där han ber om ursäkt.

– Tyvärr kan jag inte backa tiden och göra det ogjort. Jag vill däremot påpeka att jag inte är någon fascist, inte heller nynazist eller rasist, skriver han.

Giorgos Katidis minst sagt kontroversiella målfirande har blivit en jättesnackis över hela Europa. Framför allt i Grekland, där Katidis kritiseras från alla håll och kanter. Tidigare i dag meddelade grekiska fotbollförbundet att Katidis stängs av från landslagsspel på livstid.

De senaste åren har fascismen har varit på viss framkant i Grekland och i samband med den ekonomiska krisen har det högerextrema partiet Gyllene Gryning vunnit platser i det grekiska parlamentet.

AEK Atens största supportergrupp kallar sig Original 21 och är traditionellt vänsterorienterade politisk.

”Kommer inte förlåtas”

I ett öppet brev på sin hemsida har de klargjort att Katidis inte längre är välkommen.

”Du är oönskad hos oss! Dina tårar övertygar oss inte, inte heller dina ursäkter! Din oansvarighet kommer inte att förlåtas. I AEK passar inte fascister och nazister in”, skriver man bland annat och kallar honom för en ”liten spelare och person”.

I ett öppet brev försöker i alla fall Giorgos Katidis att göra sitt bästa för att om ursäkt.

”Det finns ingen anledning till att jag ska försöka bortförklara mig. Jag har felat. Det jag har gjort är oförlåtligt”, skriver han bland annat.

Läs hela brevet i sin helhet här nedanför.

FAKTA

GIORGOS KATIDIS ÖPPNA BREV

”Jag måste erkänna att mitt beteende är helt oacceptabelt och jag känner mig fruktansvärd för allt jag har orsakat med mitt dumma beteende. Jag syftar på mitt jublande efter mitt segermål i matchen mellan AEK och Veria. Resultatet blev att jag spred sorg istället för glädje.

Det finns ingen anledning till att jag ska försöka bortförklara mig. Jag har felat. Det jag har gjort är oförlåtligt och jag kommer få betala med mycket smärta. Trots mina 20 år så är jag väldigt nära att sätta ett slut på en framtida fotbollskarriär.

Jag vill framför allt uppriktigt och ödmjukt be om ursäkt till mitt lag AEK och dess folk som jag förolämpade när jag inte visste vad jag gjorde i min glädjeyra. Att jag inte visste är ingen ursäkt, inte heller min unga ålder. Jag upprepar, mitt beteende var helt oacceptabelt och AEK har helt rätt att reagera på detta sätt. Jag gjorde ett stort misstag och jag kommer betala för detta för alltid. Mitt misstag ska dock inte belasta någon annan än mig själv. Med det menar jag att min klubb AEK och dess historia jag förolämpade med mitt dumma och idiotiska beteende inte har någon skuld i detta.

Därför placerar jag mig nu utanför klubben eftersom jag förolämpade min klubbs historia och dess folk på värsta sätt. Det faktum att jag var så korkad ursäktar inte min handling. Som det har sagts till mig; halvkunskapen är värre än okunskapen och det gäller för sättet jag jublade på. Tyvärr kan jag inte backa tiden och göra det ogjort. Jag vill däremot påpeka att jag inte är någon fascist, inte heller nynazist eller rasist eftersom jag har en halvbror från Puerto Rico  och eftersom min familj är från Pontos och de har genomlidit rasismen på värsta sätt!

Jag vill även tillägga att jag förstår grekiska fotbollsförbundets beslut, jag ber om ursäkt även till dem för den svåra situationen jag har satt dem i...
Slutligen vill jag även be om ursäkt till min mor och alla mina familjemedlemmar för allt de tvingas genomgå nu på grund av mitt idiotiska handlande”.

ARTIKELN HANDLAR OM