Durmaz: ”Det är vansinne, galet”

Landslagsstjärnan om nya grekiska skandalbilderna, bästa säsongen i karriären och ersättare till Hamrén

FOTBOLL

Jimmy Durmaz, 26, gör sin bästa säsong i karriären – men upplever samtidigt fotbollens värsta baksidor.

I onsdags stormade supportrar till Paok planen mot Olympiakos, satte eld på en läktare och matchen bröts.

– Total galenskap. Jag vet inte vad som krävs längre för att få stopp på dårskapen, säger Durmaz i en längre intervju med Sportbladet där han också berättar om när han ska avslöja sanningen bakom Champions League-petningen, Sveriges EM-chanser och alternativen att ta över efter Erik Hamrén.

Foto: TT
Jimmy Durmaz.

Landslagsmittfältaren har precis kommit hem till Sverige för att rehabilitera ljumsskadan som gjort att han missat de två senaste matcherna med Olympiakos.

Den senaste är han glad över att han slapp uppleva på plats.

När Olympiakos i onsdags kväll mötte Paok på bortaplan i Thessaloniki i grekiska cupen stormade hemmafansen planen, satte delvis eld på en läktare och matchen bröts.

”Katastrof – igen”

– Jag såg matchen på tv. Vad ska man säga om det? Jag vet inte om jag hittar orden längre, säger Jimmy Durmaz och är tyst några sekunder:

– Efter det man upplevde när vi mötte Panathinaikos i Atenderbyt förra säsongen så hoppades jag att något liknande inte skulle kunna hända.

– Det är katastrofalt att det blir så igen.

Vad krävs för att få slut på oroligheterna vid grekiska matcher?

– Jag vet inte, suckar Durmaz.

– Klubbarna har fått poängavdrag, kraftiga böter, spelat inför tomma läktare. Vad ska man ta till för straff nu? En hel säsong utan publik? Det bara fortsätter ändå. Det är vansinne. Galet.

Ligan ställs in?

Vad som händer närmaste tiden vet ingen.

Olympiakos spelar mot ett annat Thessalonikilag, Iraklis, borta i helgen enligt ordinarie ligaprogrammet, cupreturen mot Paok i nästa vecka – och sedan Atenderbyt mot Panathinaikos...

– Jag pratade med folk från Olympiakos i dag och vi har ju tre högriskmatcher i följd. Klubben vet inte om det blir spel eller om ligan stängs ner ett tag.

Durmaz och hans Olympiakos kan glädja sig åt att de i n t e är mitt uppe i någon guldstrid.

Det grekiska storlaget avgjorde nämligen ligan redan i helgen, rekordtidigt.

– Vi har gjort en fantastisk säsong. Vi skrev historia och firade guldet lite lätt i omklädningsrummet. Den stora festen kommer när vi får bucklan efter sista omgången. Aldrig tidigare har ett lag blivit mästare redan i februari. Men vi har satt många nya rekord den här säsongen, säger Durmaz.

Bästa säsongen

Med sex ligamål och fyra assist är det redan på väg att bli svenskens poängmässigt starkaste säsong med sex omgångar kvar att spela.

– D e t är min bästa säsong i karriären och det handlar inte bara om poängen jag gjort. Jag tycker jag har blivit bättre och utvecklat hela mitt spel. Jag har fått en rejäl revansch efter en förstasäsong här som jag var väldigt missnöjd med.

Och ändå åkte du på den där märkliga petningen ur Olympiakos Champions League-trupp i höstas.

– Där fick jag smaka på ytterligare en av fotbollens baksidor. När det hände trodde jag inte det var sant. Det var en mardröm. Tränaren ville ha med mig i Champions League, men det var andra som tog beslutet att ställa mig utanför den truppen.

När ska du berätta om vad som verkligen hände?

– Vi får se efter säsongen. Jag vill se vad som händer. Det finns fortfarande människor som kan ljuga för mig. Det kommer komma fram vad som egentligen hände.

Trots det har du stannat kvar i Olympiakos. Du kunde flyttat i januari?

– Ja, det stämmer. Det fanns erbjudanden från flera olika håll, men jag känner förtroendet från tränaren (Marco Silva) och jag ville inte riskera något inför EM.

Säljer vid bra betalt

Till sommaren har Jimmy Durmaz ett år kvar på kontraktet med Olympiakos.

– Det känns som vi kört med öppna kort i snacket med klubben. De vill ha kvar mig, men får de riktigt bra betalt så vill de sälja...

– Självklart är min ambition att spela i ett bra lag i en så stor europeisk liga som möjligt, men om jag blir kvar så lär jag förlänga kontraktet med Olympiakos.

Hur mycket ser du fram mot EM?

– Väldigt mycket, speciellt eftersom jag känner mig i väldigt bra form, förutom ljumskskadan just nu då. Vi ska göra ett test i nästa vecka och förhoppningsvis är jag tillbaka snart.

– Det känns som många av oss i landslaget är på gång och i playoffet mot Danmark hittade vi rätt och fick det att lossna ordentligt.

Kan vinna gruppen

– Vi har en tuff grupp, men vi vet vad vi är kapabla till. Spelar som vi som under första timmen mot Danmark så kan vi vinna gruppen.

– Kommer vi vidare på ett bra sätt från gruppen kan sedan vad som helst hända i enstaka matcher oavsett om det är Frankrike eller Spanien som står på andra sidan i ett EM.

Erik Hamrén slutar som förbundskapten efter EM. Vem ska ta över?

– Jag tycker det finns flera bra alternativ bland de som nämnts. Jörgen Lennartsson hade jag som U21-kapten och han är jättebra som tränare. Jag hade även Håkan Ericson en tid och han har en bra, stark uppfattning om hur han vill spela fotboll.

– Henrik Larsson skulle vara spännande både för oss spelare och för svensk fotboll. Viktigaste är att den nye förbundskaptenen vet vad han vill och inte håller på ändrar sig, säger Durmaz och lägger snabbt till:

– Men vi får väl se om Erik verkligen slutar om han gör succé i EM, haha. För mig har han betytt väldigt mycket. Jag gillar både hans ledarstil och hans sätt att se på fotboll.

FAKTA

På väg spräcka målrekordet

Namn: Jimmy Durmaz

Ålder: 26 år.

Längd/vikt: 180 cm/69 kg.

Landskamper: 28 A/2 mål.

Klubbar:

– 2008 Forward

2008 Malmö FF 9 matcher 2 mål

2009 Malmö FF 13 matcher 0 mål

2010 Malmö FF 27 matcher 2 mål

2011 Malmö FF 27 matcher 4 mål

2012 Malmö FF 15 matcher 6 mål

2012/13 Genclerbirligi 29 matcher 5 mål

2013/14 Genclerbirligi 32 matcher 6 mål

2014/15 Olympiakos 19 matcher 2 mål

2015/16 Olympiakos 20 matcher 6 mål