Kuba kan blåsa Sverige på 19-årig rekordtalang

”Tror landslaget har glömt mig”

FOTBOLL

Rekordung debutant i Hollands andraliga som 16-åring och nu hyllad inhoppare i ett av Eredivises topplag.

Men i Sverige är 19-årige Samuel Armenteros bortglömd och det blågula landslaget är nu nära att bli blåsta på supertalangen.

– Jag har kontakt med Kuba, mitt andra land, så vi får se var det slutar. Det verkar som Sverige har glömt mig så det är möjligt att jag väljer dem, säger Armenteros till Sportbladet.

Foto: ALL OVER PRESS
Samuel Armenteros gratuleras av Heracles-tränaren efter sina två mål mot NEC.

Med fyra mål på tio matcher är svenske Samuel Armenteros stekhet i succélaget Heracles som överaskande är på femte plats i holländska ligan. I helgens match hoppade 19-åringen in efter 56 minuter och gjorde Heracles båda mål mot NEC.

Drömmål i helgen

– Det första var lagom snyggt sådär. Jag tog ner bollen på bröstet på ett svårt sätt och såg att försvararen tvekade. Då tunnlade jag honom med vänster insida och lade in den i bortre med yttersidan. Det var helt okej, säger Armenteros.

Sedan debuten i b-ligan har 19-åringen varit ett omtalat namn i holländsk fotboll. Men i Sverige är anfallaren fortfarande nästan helt okänd.

– Här är jag ganska välkänd och det är en massa tidningar i Holland som ringer. När jag började i b-ligan i Heerenveen var det också en ganska stor grej men jag vet faktiskt inte varför jag är så okänd i Sverige.

Rekordung debutant

Armenteros lämnade svenska Husqvarna för att testa proffslyckan i Holland som 16-åring. Klubbadressen blev Heerenveen där svensken snabbt pekades ut som nästa stora stjärna.

– Efter tre månader blev jag uppflyttad till A-laget som yngsta spelare och var med på bänken flera gånger. Jag gjorde även debut i b-ligan som yngste spelare i seriens historia. Det var mot Ajax där Kennedy (Bakircioglü) spelade och jag gjorde två mål och två assist.

Säsongen slutade med 18 mål i b-ligan som Armenteros själv beskriver kvalitetsmässigt som någonstans mellan allsvenskan och superettan. Men trots succén där fick svensken aldrig chansen i Heerenveens a-lag och i december 2009 nobbade han klubbens nya kontraktsförslag för att istället skriva på för konkurrenter Heracles.

– Jag har aldrig tvivlat på mig själv men det handlar om att få chansen, vilket jag aldrig fick i Heerenveen. Då bestämde jag mig för att ta karriären någon annanstans och nu jag verkligen fått en kick.

”Tappade kollen på mig”

Armenteros har landslagsmeriter från nästan samtliga Sveriges ungdomslandslag. Men när han började bli aktuell för U21-landslaget slutade förbundet att ringa. En miss som kan bli kostsam för svensk fotboll.

– Sista året i U19 tappade de kollen på mig. Jag antar att de inte har sett mig på ett tag nu. De kanske har glömt bort mig. Nu har jag kontakt med Kuba, mitt andra land, så vi får se var det slutar. Det är möjligt att jag väljer dem, men Sverige kommer alltid vara nummer ett.

Succén har i alla fall inte gått obemärkt förbi i Holland. Efter årets insatser belönades Armenteros nyligen med ett nytt kontrakt.

– Jag förnyade mitt kontrakt för två veckor sedan så det blir en säsong till i Heracles nu. Det är jättepositivt och jag hoppas få starta ännu mer nästa säsong.