PSV:s förhoppning: Bli skyttekung igen

Holländska storklubben hoppas på 20 mål från Berg

Foto: BILDBYRÅN
Marcus Berg.
FOTBOLL

EINDHOVEN. Steget till Bundesliga blev för tufft.

Tillbaka i Holland igen blir kraven på Marcus Berg, 24, inte mindre.

– Han är en anfallare som kan göra 20 mål för oss, säger PSV Eindhovens klubbdirektör Marcel Brands.

När PSV Einhoven öppnar ligaspelet i kväll kommer många blickar riktas mot matchen i Heerenveen.

Många har PSV som favorit till att ta hem Eredivisie säsongen 2010/11 – till stor del tack vare ett svenskt nyförvärv: Marcus Berg.

När svensken insåg hur svårt det skulle bli att ta en plats i Hamburger SV:s startelva och HSV ville låna ut 24-åringen bestämde sig Berg snabbt för PSV.

– I Holland vet jag hur det funkar. Jag pratar holländska bättre än tyska och jag var inne i laget på några dagar. Det gick inte lika lätt i Tyskland. Dessutom är PSV ett storlag med chans att vinna ligan.

Var nära AZ

För PSV:s nye klubbdirektör Marcel Brands var det en rejäl fjäder i hatten att lyckas landa Berg till klubben.

Brands tidigare arbetsgivare AZ var överens med Bergs tidigare klubb Groningen för drygt ett år sedan, men skyttekungen från U21-EM valde Hamburg istället.

– Vi har inte pengarna, 50–60 miljoner kronor, som det krävs för att köpa loss en spelare som Berg, men ett lån var ett bra alternativ. Han är en klassanfallare som kan göra 20 mål för oss, säger Brands.

Marcus Berg flyttade till Groningen från IFK Göteborg sommaren 2007 och gjorde direkt 15 mål första säsongen, som följdes av 17 mål säsongen därefter.

När Sportbladet träffade Berg i Hamburg för ett år sedan pratade han om målsättningen att göra tio mål i Bundesliga.

Nu vägrar han sätta upp någon ny målsättning.

– Förra året var första gången jag pratade om hur många mål jag ville göra och då gick det inte så bra. Nu nöjer jag mig att säga att jag vet att det kan bli en del mål i Eredivisie om jag får det att fungera. Jag vill hjälpa PSV att vinna ligan igen.

Får spela med Toivonen

PSV-ledningen hoppas på 20 mål från dig.

– Det är naturligt eftersom det gått väldigt bra för mig tidigare i Holland. Jag försöker inte ta ner förväntningar, men jag kan inte fixa det helt på egen hand. Det beror på hur det går för hela laget.

Vad betyder det för dig att få spela ihop med Ola Toivonen?

– Vi tänker fotboll på samma sätt. Det finns ett antal spelare som man känner så med, med viss automatik. Jag kan skarva bollen bakom ryggen så finns den andre där. Det är inget som Ola och jag pratar om direkt. Det fungerar bara oftast.

– I Groningen var det Goran Lovre som jag kände så med. Jag hoppas Ola och jag kan funka på samma sätt i PSV. Vi har spelat bra ihop i landslaget.

Marcus Bergs ambition är trots allt att återvända till Tyskland nästa sommar.

– Jag har tre år kvar på kontraktet med Hamburg när jag kommer tillbaka. Det är det jag siktar på. Jag tror fortfarande jag kan lyckas där.

FAKTA

PSV:s preliminära startelva

Andreas Isaksson–Stanislav Manolev, Carlos Salcido, Marcelo, Erik Pieters–Otman Bakkal, Ola Toivonen, Orlando Engelaar–Jeremain Lens, Marcus Berg, Balazs Dzsudzsak.