”Jag var nära att ge upp”

Petter Andersson om helvetstiden, vägen tillbaka och framtiden

Foto: FOTO: JIMMY WIXTRÖM
Petter Andersson är på väg tillbaka till toppfotbollen.
FOTBOLL

GRONINGEN. Den svåra skadetiden på snart två år är över – snart kan Petter Andersson få chansen i Groningens A-lag igen.

Men det finns stunder han misströstat.

– Den sista skadan satte sina spår, det var väldigt jobbigt, säger han till Sportbladet.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Regnet strilar ner och lagkamraterna har redan bytt skor och promenerat i leran utmed kanalen till omklädningsrummet i Euroborg.

Kvar på planen står Petter Andersson, 25.

Han nöter tajmning och precision i skottmoment.

– Alltså, det är för dåligt just nu.., säger han en stund senare.

”Lite trasigt överallt”

Två tuffa knäskador sätter sina spår.

Den 25 januari 2009 i en match mot Ajax åkte han på sin första smäll.

– Det blev det lite trasigt överallt, korsbandet gick av, jag fick smällar på ledband och menisk. Första gången var mycket våld inblandat, säger Petter Andersson.

Men mentalt var skada nummer två värre.

Petter Andersson hade bara spelat två matcher med B-laget när han skadade sig igen för precis ett år sedan - i samma knä.

– Att det var det skadade korsbandet som gick upp andra gången var bittert. Vänster knä har fått smaka två gånger nu, säger han.

Han har under båda skadeperioderna fått möjligheten att operera sig i Stockholm, hos landslagsläkaren Anders Valentin. Och när Petter Andersson i vintras kände att det fanns en viss instabilitet kvar återvände han till Sverige och tränade hårt under Svenska Fotbollsakademins överseende.

Nära att ge upp

Det syns på de musklade benen.

– Då körde jag verkligen hårt. Det var tung styrka. Jag är ganska mycket starkare än jag någonsin har varit, det måste jag nog vara. Jag har ägnat många timmar i gymmet, sen ska man omförvandla det ute på planen och det har varit lite jobbigare, säger han.

Han har under skadeperioden sett hur Fredrik Stenman och Andreas Granqvist lyckats i laget.

Har du aldrig misströstat och velat ge upp?

– Jag var nära, jag tänkte lite så efter den senaste skadan. När man är i det läget tycker man extra mycket synd om sig själv. Men jag har kontrakt i två år till, jag fick ge det en chans till, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM