Svenskarna gör upp om ligaguldet

Holland får minst
en blågul mästare

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Jagar titeln Emir Bajramis Twente möter i dag Ajax i en match som avgör var ligaguldet hamnar.
FOTBOLL

Ajax är storlaget som måste ta en titel för att få upprättelse. Twente är uppstickaren som är redo försvara sin första ligatitel.

Ajaxproffset Rasmus Lindgren sammanfattar morgondagens sanslösa guldfinal tydligt:

– Det är allt eller inget som gäller.

Inte sedan 2004 har Ajax bärgat en ligatitel i Eredivisie. Och under årets säsong har det inte funnits mycket som pekat på en vändning. I december sparkades Martin Jol till förmån för forne storspelaren Frank de Boer. Sedan meddelade hela styrelsen sin avgång efter hård kritik från klubbens osalige ande Johan Cruyff.

Ändå är man bara en seger från ligaguld. Allt avgörs i en enda perfekt regisserad avslutningsmatch mellan jagande Ajax och ligaledarna Twente.

– Vi känner att vi har det i egna händer, vi spelar hemma och där är vi svårslagna, säger Ajaxspelaren Rasmus Lindgren som vet hur mycken en ligatitel skulle betyda:

– Det är fantastiskt viktigt för Ajax som klubb, säger han.

Twente vann cupfinalen

Lindgren själv sitter på läktaren på grund av en knäskada och inte heller i motståndarlaget räknar svenskarna Emir Bajrami och Rasmus Bengtsson med startelvan.

– Nej, man ändrar inte på ett vinnande lag, säger Emir Bajrami.

Och vinnare är precis vad Enschede-laget plötsligt har blivit den senaste ettårsperioden. Först vann de ligan, därefter supercupen och bara för en vecka sedan slog de Ajax i cupfinalen.

– Det känns helt fantastiskt, inget snack om saken, säger Emir Bajrami som tillsammans med Rasmus Bengtsson hoppas få ta en segerhelikopter tillbaka till Enschede.

– Jag hoppas vi får ha en riktigt bra fest, säger Rasmus Bengtsson inför rysaravgörandet.

ARTIKELN HANDLAR OM