”Gåshud till max”

Först sänkte han Ajax med ett hattrick – sedan bjöd Guidetti på en galen intervju

FOTBOLL

John Guidettis drömsäsong fortsätter. I årets viktigaste hemmamatch mot Ajax blev 19-åringen hattrickhjälte.

När Sportbladet når John Guidetti på kvällen har han fortfarande inte landat riktigt. För Sportbladet berättar supertalangen om hyllningarna, sjukdomen, de galna vadslagningarna – och guacamolefirandet.

– Det är sjukt, säger han.

Foto: Foto: GETTY IMAGES
stort jubel Feyenoord imponerade stort i matchen mot Ajax. Mest av alla imponerade John Guidetti som avgjorde matchen på egen hand med sitt hattrick.

Rotterdamtidningen Algemeen Dagblad har haft en termometer i tidningen hela veckan. Den har inte handlat om hur het stämningen är inför rivalmötet mellan Feyenoord och Ajax – utan hur het John Guidettis panna är. Varje dag har oroliga fans fått reda på hur hög feber den svenske forwarden haft. Det medicinska teamet fick Guidetti spelduglig.

Och ganska mycket mer än så.

Svenske U21-stjärnan såg nästan på egen hand till att Feyenoord vann sin första match mot Ajax sedan 2006. Med en straff, en retur från nära håll och ett kyligt placerat friläge gjorde han sitt tolfte, trettonde och fjortonde holländska ligamål den här säsongen och blev givetvis den stora hjälten på De Kuip.

Och trots att Sportbladet når honom sex timmar senare så märks det att det var en mycket speciell match.

– Fantastiskt kul. De går inte att beskriva med ord. Det är sjukt. Jag är mållös, säger han.

Men det där med mållös? Nej inte direkt, häng med på en intervju som går i 180 kilometer i timmen – utan bromsar.

Det var ett grymt tryck på läktarna, hur var det?

– Det finns inte många coolare inramningar i fotbollsvärlden. Spelarna här säger att ”du kan spela för bättre klubbar men du kommer inte spela för en bättre publik” och jag tror faktiskt de har rätt. Det är inte normalt!

– I dag stannade de kvar tills alla spelarna gått av planen. Vi var där ute och dansade i femton minuter och det var inte förrän efter vi gick av som första personen lämnade arenan.

När du byttes ut i 90:e minuten fick du stående ovationer. Hur var det?

– Det var gåshud till max.

Firar ni segern med laget eller är du hemma?

– Just nu är det jag, flickvännen och bästa kompisen och hans flickvän. Jag kan inte vara ute och fira så mycket, jag har ju varit jättesjuk. Jag får ta igen det någon annan gång.

Hade 40 graders feber

Ja hur mår du just nu?

– Helt slut, helt slut. Jag har precis kommit tillbaka från 40 graders feber. Jag gick ner fyra kilo, det var knas, generalknas. Det var nog en halsfluss eller något. Så det medicinska teamet som hjälpt mig tillbaka till matchen ska ha ett stort tack.

Du har sagt tidigare ”har man spelat mot Ajax kan man spela i ett EM”. Nu gjorde du tre mål mot dem, vad betyder det för framtiden och EM tror du?

– Jag vet inte, jag spelar helt okej i dag, men jag kan spela mycket bättre tycker jag.

Marcus Allbäck satt på läktaren i dag, snackade ni något efteråt?

– Nej ingenting...(tystnad)

Ingenting?

– (hör ljud i bakgrunden)...Åh min guacamole är slut, skriv att jag är jättefrustrerad. Bästa kompisen slickar skålen just nu.

Kommer polaren ner och ser dig göra tre mål och sen tar han sista guacamolen?

– Ja, men nu ställer han sig och gör ny, haha.

Skönt, men du och Allbäck? Ni pratade alltså inte efter matchen?

– Nej, det är fantastiskt kul att han var där. Men jag bara spelar så bra jag kan så får vi se hur långt det räcker.

Vieira (Patrick) var också där, hann ni prata något?

– Han snackade jag med ja, han är en jävla legend i mina ögon.

Vad pratade ni om?

– Han sa bara att det var kul att det gick bra för mig och om det är något jag behöver från City så ska jag bara höra av mig.

Du jag måste kolla en grej, jag läste att någon skulle klä ut sig till kvinnokläder för att du satte ett hattrick? Vad var det för något?

– En god vän till alla oss i laget utmanade mig. Inför Twente-matchen sa han att han skulle raka håret om jag satte tre och så gjorde jag det. Nu sa han om jag gör hattrick mot Ajax så ska han komma klädd som en kvinna till nästa match.

’Står här naken med skålen just nu’

– En annan kille som har en lyxbutik här i Rotterdam sa att jag skulle få gå in och plocka vad som helst i butiken om jag gjorde hattrick mot Ajax. Jag åkte dit direkt efter matchen men han jobbade inte. Jag kommer åka in dit igen på tisdag då vet jag att han är där, haha.

Vad är det för butik?

– Cesar heter den, en modebutik med Dolce och Gucci och sånt – mina grabbar.

Vad ska du plocka då?

–  Nej jag vet inte, det är mest en kul grej.

Okej. I dag vinner ni mot Ajax, vad är målet för er i laget nu?

– Jag vet inte. De brukar säga, vinner man den här matchen så behöver man inte göra så mycket mer sen. Just nu ska vi bara njuta av den här segern så får vi börja fokusera på resten av matcherna sedan. Det ska bli kul.

Okej då är jag nöjd, ta det lugnt med guacamolen nu.

– Ja du skulle bara se, jag står här naken med skålen just nu...

...?

– Haha, nej jag skojar bara. Puss puss hej då.

FAKTA

Spelarna med bästa målsnittet i Europa

1. Cristiano Ronaldo, Real Madrid

20 matcher/24 mål – 1,2 mål/match

2. Lionel Messi, Barcelona

20 matcher/22 mål – 1,1 mål/match

3. John Guidetti, Feyenoord

13 matcher/14 mål – 1,07 mål/match

(Spelare från Englands, Spaniens, Italiens, Hollands, Tysklands och Frankrikes högstaligor medräknade)

Källa: soccerway.com

Här är Guidettis mål i Feyenoord

11/9: NAC Breda–Feyenoord 1–3

Kommentar: Guidetti gör sin debut och får hoppa in med halvtimmen kvar. I 87:e minuten fick han ansvaret från straffpunkten och förvaltade det så väl att han nu är fast straffskytt i laget.

17/9: Feyenoord–De Graafschap 4–0

Kommentar: 19-åringens hemmadebut på De Kuip slutade med ett nytt straffmål. Efter att bollen gått rakt upp i taket firade han vilt med publiken bakom mål.

16/10: Feyenoord–VVV-Venlo 4–0

Kommentar: Efter säsongens andra straffmål utsåg Ronald Koeman svensken till förste straffskytt. Mot Venlo visade han varför med två nya mål från elva meter.

20/11: Vitesse–Feyenoord 0–4

Kommentar: Efter fyra straffmål kom äntligen spelmålet för Guidetti. Men då nöjde han sig inte med ett utan satte två direkt.

27/11: Waalwijk–Feyenoord 1–2

Kommentar: Efter en knackig start låg Feyenoord under mot Waalwijk. Men ett kyligt vänsterskott via stolpen och in betydde årets sjunde mål.

11/12: Utrecht–Feyenoord 2–2

Kommentar: John Guidetti öppnade målskyttet redan i andra minuten med ett snyggt skott från vänster. Målet var hans åttonde på nio starter i Feyenoord-tröjan.

18/12: Feyenoord–Twente 3–2

Kommentar: Var han inte publikfavorit före den här matchen så blev han det på fyrtiofem galna minuter i första halvlek där Guidetti gjorde samtliga tre mål. Sitt första seniorhattrick.

– Jag bara spelar och njuter, sa han till Sportbladet.

29 januari: Feyenoord–Ajax 4–2

Kommentar: Superformen bromsades av en sjukdomsperiod, men när han väl lagt febertermomtern åt sidan slog skyttekungen till med ett nytt hattrick. Dessutom i årets hetaste match. Guidetti är nu uppe på sanslösa 14 mål på 13 matcher och ligger trots flera missade matcher delad tvåa i skytteligan.