Sanas oväntade succé i Ajax

Nya stjärnskottet i stor intervju: ”I april spelade jag inför ungefär tio åskådare”

Foto: BILDBYRÅN
I våras, när allsvenskan började, var Tobias Sana petad i IFK Göteborg. I dag är han mer eller mindre ordinarie i storklubben Ajax.
FOTBOLL

Från allsvenskan till Champions League, från Gefle borta till Real Madrid hemma.

Det går att komma långt på två månader.

Det är Tobias Sana ett bevis på.

Matsalen vid Ajax träningsanläggning är anspråkslöst inredd och skulle kunna tillhöra vilken allsvensk klubb som helst, om det inte vore för bilderna på väggarna. Där syns gamla storspelare som Cruyff, van Basten, bröderna Laudrup och Riijkard.

På planen gnuggar Dennis Bergkamp, en annan ex-stjärna som numera är assisterande tränare i klubben, avslut med anfallsspelarna.

– Jag tror att du såg hans touch, han har blick för spelet som få, säger Tobias Sana efter träningen.

Senast en svensk gjorde succé i Ajax var det en viss Zlatan Ibrahimovic. Om Ibrahimovic – rekorddyr och jagad av Europas toppklubbar – dundrade in i Amsterdam, så kom 23-årige Sana smygande i augusti.

– Ingen visste vem han var, konstaterar Eefje Schep, Ajax presschef.

Premiärförlust

Inte så konstigt. Få utanför fotbolls-Göteborg hade koll på Tobias Sana för bara ett par år sedan.

Han var petad i premiären mot Syrianska i våras och bokfördes för tre mål på tre säsonger i Blåvitt. I Ajax gjorde han tre mål – på de tre första matcherna. Och spelade 89 minuter i Champions League-premiären mot Borussia Dortmund (0–1).

Förklaringen till succén?

Han nämner spelsystemet, 4-3-3, där han har en offensiv roll.

– I Blåvitt fick jag bollen på egen planhalva och försökte göra saker. Här ska jag vara framme i boxen och göra mål. Jag känner att det är där jag ska vara.

På onsdag fortsätter Champions League-spelet med hemmamöte med Real Madrid. I omgången efter: Manchester City.

Sana är själv förvånad över hur snabbt allt har gått.

– I april spelade jag en B-lagsmatch borta mot Elfsborg med ungefär tio åskådare. Nu är det 65 000 på läktarna.

TT: Hur hanterar du det?

– Jag försöker att inte tänka så mycket, jag försöker bara hitta rätt anspänning. När nervositeten kommer in i kroppen börjar du spänna dig och då får du inte ut det du har.

TT: Vad tänkte du inför klubbytet?

– Att det inte är några övermänniskor här. Jag kommer från Blåvitt där jag har fått en bra skola. Ajax hade aldrig värvat mig om de inte trott att jag kan spela från start.

Landslaget?

Många karriärer har tagit fart i Nederländerna och det brukar skämtsamt sägas att en svensk blir landslagsaktuell så fort han sätter foten i Eredivisie.

Efter debuten i Ajax, ett inhopp mot AZ Alkmaar, blev Tobias Sana uppringd av en reporter.

– Han frågade om jag tyckte att jag borde vara med i landslaget. Jag sade: "Jag spelade i Blåvitt för några veckor sedan, bara för att jag har flyttat till Ajax betyder inte det att jag är aktuell". För mig handlar det om att leverera gång på gång.

I en intervju nyligen sade Sana att han överväger att spela för Burkina Faso – hans pappa kommer därifrån – om inte Erik Hamrén snart visar intresse.

Men nu försäkrar han:

– Det är min dröm att representera det svenska landslaget, det vore det största som kunde hända.

Blev utskälld

Tobias Sana är inte mer uppfylld av sin framgång än att han kommer ihåg att tacka de tränare som betytt mest för honom. Det är dels Stefan Rehn i Göteborg, dels Zoran Lukic i Qviding.

– Zoran Lukic gav mig speltid, trodde på mig och pushade mig varje dag. Han kunde också skälla ut mig om jag gjorde fel. Han var som en extra pappa. Det finns inte ord för hur mycket jag vill tacka honom.

FAKTA

Tobias Sana

Född: 11 juli 1989.

Längd: 173 cm.

Vikt: 64 kg.

Position: Mittfältare.

Nuvarande klubb: Ajax, kontrakt till augusti 2015.

Tidigare klubbar: Marieholm, Västra Frölunda, Qviding, IFK Göteborg. (TT)

Petter Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM