– Utöver herren i PSG är jag hetast

Samuel Armenteros om galna målformen, landslaget, frusne Balotelli & chansen att möta Messi

FOTBOLL

Åtta mål på de sex senaste matcherna och en fjärdeplats i skytteligan.

Möt svensken som gör målgester som en frusen Balotelli, kan bli en av transferfönstrets hetaste svenskar och drömmer om att ta platsen bredvid Zlatan i landslaget.

– Herren i PSG gör det helt okej men utöver det är det jag, som forward, som är hetast just nu sett till målprotokollet, säger Samuel Armenteros.

Svenska landslaget skriker efter ytterligare ett anfallskomplement efter Ola Toivonens positionsproblem, Johan Elmanders skador och John Guidettis sjukdom. Samtidigt gör en 22-åring succé i holländska ligan.

Samuel Armenteros ligger på delad fjärdeplats i den holländska skytteligan med åtta mål på 14 omgångar. I helgen gjorde 22-åringen båda Heracles mål i 2-2-matchen mot Willem 2.

– Jag vet inte vad som har hänt. Det känns som att jag hittat den Samuel jag kan vara. Jag presterar på en bra och hög nivå nu och har hittat kontinuiteten i mitt spel. Det känns som att jag tar mer ansvar nu och bär laget. Jag vill hjälpa laget så mycket som möjligt och den senaste tiden har det gått riktigt bra. Det har blivit sju mål de fem senaste matcherna. Det känns bra, säger Armenteros.

”Skulle gärna ta utmaningen”

Trots målen har Armenteros inte fått i närheten av den uppmärksamhet John Guidetti fick efter sin uppvisning i samma liga förra året.

– Det blir lätt så när man lämnar som ung och inte riktigt gjort sig ett namn i Sverige. Jag gick från division 1 med Husqvarna till Heerenveens juniorlag och sedan snabbt till a-laget, även fast det inte blev något riktigt genombrott där. Nu är jag i Heracles och har varit en stabil startspelare i tre år snart. Självklart lär man sig jättemycket här. Holländska ligan är en bra liga att vara forward i. Nu känns det som jag verkligen hittat mitt riktiga jag, på det sättet jag vet att jag kan prestera, och det känns skönt att ha kunnat hålla i det i så många matcher.

Hur ser du på möjligheten att slå dig in i a-landslaget?

– Jag har ju varit med i U21 och gjort min grej där så självklart följer jag landslaget och hoppas på det bästa. När man är i bra form som jag ju är just nu. Men det är inget jag fokuserar på. Om jag sköter mitt jobb är jag säker på att förbundet säkert gör sitt jobb också och håller koll på spelare som gör bra ifrån sig. Jag hoppas, det är självklart en dröm, men just nu fokuserar jag på klubblaget.

Hur nära tycker du att du borde vara landslaget?

– Jag vet inte. Det känns som jag är riktigt bra form nu. Elva mål den här säsongen, inklusive de tre jag gjort i cupen, känns riktigt bra, Jag vet att det finns väldigt många duktiga forwards framför mig men som jag presterar just nu känner jag mig inte mindre än dem på det sättet. Jag skulle gärna ta den utmaningen. Jag har spelat 13 matcher i ligan, två i cupen och gjort totalt elva mål. Det är ett ganska bra facit.

Det är inte så många svenskar som utmanar det målfacit du har.

– Nej, det är det jag menar. Herren i PSG gör det helt okej men utöver det är det jag, som forward, som är hetast just nu sett till målprotokollet. Jag har jobbat mycket med just det också, att få till det ordentligt i målprotokollet. Det har alltid varit mycket snack om att jag är duktig med boll och en duktig fotbollsspelare men förra säsongen hade jag en ganska tung säsong. Men då spelade jag i många positioner jag inte riktigt känner mig själv i. Mittfältare eller centerforward. Nu är det skönt att äntligen hitta mitt rätta jag,

”Ska vi möta Argentina?”

Armenteros genombrott kommer också lägligt. Kontraktet med Heracles går ut efter säsongen och 22-åring hoppas på ett klubbyte.

– Nu har vi bestämt, jag och de jag jobbar med, att vi ska sätta oss ner i mitten av december och diskutera alternativen som finns. Klubben vet att de har en chans att sälja mig i vinter och tjäna pengar. Det är så det ser ut. Men jag vet självklart att om jag är gratis och presterar som jag gör så väcker det naturligtvis intresse. Det har ringt en hel del klubbar, och även några som hört av sig till klubben, men det är inget konkret ännu.

Var vill du?

– Självklart vill jag ta ett sportsligt sätt bra steg i karriären. Jag är 22 år gammal och känner att det är en viktig bit på min karriärstig att jag väljer den rätta vägen. Jag hoppas kunna göra ett bra steg, antingen till toppen av Holland eller utomlands. Jag vill inte gå till ett jämlikt lag i Holland, eftersom Heracles ändå spelar bra fotboll och jag spelar bra här, utan ta ett ordentligt steg. Alla ser framåt, vill bli bättre och vill mot toppen. Vi får se vad det blir. Som det ser ut nu är det stor chans att jag lämnar.

Jag måste fråga. Målgesten senast mot Willem 2. Vad handlade det om?

– Jag och några kompisar har skämtat om målgesten Balotelli gjorde i EM. Men det var lite kallt så jag orkade inte ta av mig tröjan. Det var mest på skoj. Men hela aktionen som jag gjorde, som jag tog emot bollen och avslutade med ett distinkt och ganska hårt skott vid stolpen, kändes som en stark prestation. Då ville jag visa lite muskler också. Haha.

Armenteros fanns med i det U21-landslag som förlorade playoffen till EM mot Italien nyligen. Nu är 22-åringen för gammal för U21 och hoppas, utöver steget till ett bättre klubblag, även ta nästa steg på landslagsnivå.

– Ja, det finns ju inget b-landslag... Jag hoppas att jag kommer med, det är något som skulle vara riktigt kul. Men nu ska jag mest fokusera på att fortsätta prestera som jag gör i klubben. Jag känner att jag gör det riktigt bra och får bra kritik från alla håll. Det är positivt och självklart ska jag sträva efter att bli ännu bättre. Tillslut hoppas jag att det är tillräckligt. Som forward blir du alltid bedömd efter målprotokollet och hittills har jag elva mål och sex assist. Det är ett helt okej facit.

Det skulle inte vara fel att få möta Leo Messi och Argentina på Friends Arena?

– Mot Argentina? Ska vi spela mot dem?

Ja, den 6 februari.

– Jaha. Ja, det skulle vara något. Men först ska jag fortsätta prestera här i klubblaget och hålla fast vid det. Sedan får vi hoppas på det bästa.

Visste du inte att Sverige ska möta Argentina?

– Nej, jag lever mest dag för dag och har inte koll på nästa år riktigt. Även om det är snart.

FAKTA

Samuel Armenteros om:

Staden:

Jag är uppvuxen i Göteborg så jag är en storstadskille och staden är ganska liten. Men det är bra på ett sätt också, då kan man fokusera på fotbollen. Holland är samtidigt lika stort som Småland så det är inte så svårt att ta sig från ställe till ställe. Men just i Almelo finns inte sådär jättemycket att göra.

Ligan: (,5)

Det måste bli 3,5. En bra liga som är väldigt jämn. Jag spelar i ett lag som har näst minst budget i ligan och ändå presterar vi som vi gör (just nu nia i tabellen). De senaste fem hemmamatcherna har vi gjort 21 mål tror jag. Offensivt är det en väldigt rolig liga att spela i och det är även positivt att ligan är så jämn. Vi vann mot Twente och spelade lika mot Ajax. Mycket kan hända.

Fansen:

De är väldigt positiva. Våra fans har inte den största klacken jämfört med Feyenoord och Ajax som har 50 000 på varje match. Det går inte att jämföra med vi som har 10 000 ungefär. Men arenan är lite mindre så det blir ett otroligt tryck.

Lönen: (,5)

Det är bra lön. Ligan snittar väl fyra miljoner per spelare och år och det är inte fy skam. Men om man jämför med Tyskland och England är det 3,5 i betyg kanske.

Klimatet:

Det är max två. Man ska vara glad om man bara har molnigt här. Annars är det mycket regn och vind.

Glamouren:

Jag är mer igenkänd här än i Sverige. I staden där man bor är fotbollen allt för människorna. Jag kommer ihåg när jag spelade i Heerenveen och vi hade 35 000 på matcherna, när det bara bor just 35 000 i staden. Alla var på arenan, det var helt tomt i staden. Det är en väldigt stor fotbollshistorik här och det betyder mycket för landet. Alla är fotbollsgalna.

Sportbladet intervjuar kända och okända svenska fotbollsproffs i Europa.

Vem vill du läsa om härnäst? Mejla Fredrik Jönsson & Patrik Sjögren

ARTIKELN HANDLAR OM