Zlatan får 32 milj/år

Svensken i natt: Det här var min dröm

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
AJAX 2001-2004 Ajax betalade 82 miljoner för Zlatan när han gick över till klubben 2001.
FOTBOLL

ATEN/GÖTEBORG. Zlatan Ibrahimovic fördubblar sin lön i Juventus.

Enligt uppgifter till Sportbladet i natt får han cirka 32 miljoner kronor om året.

- Det här var min dröm, säger Zlatan.

Sent i går kväll blev alla detaljer klara med Juventus. Efter segdragna förhandlingar - som ett tag verkade på väg att stupa - var alla överens och Zlatan Ibrahimovic klar för Juventus. Ajax får 16 miljoner euro, runt 145 miljoner kronor för Zlatan, som skrivit på för fyra år med Juventus.

Enligt samstämmiga uppgifter till Sportbladet får han omkring 3,5 miljoner euro om året i lön i sin nya klubb. Det motsvarar nära 32 miljoner kronor.

- Han kan få några miljoner mer eller mindre, men det är runt de summorna det rör sig, säger en källa i Turin till Sportbladet.

Juventus har som policy att ha majoriteten spelare på ungefär samma lönenivå. Italienske landslagsbacken Fabio Cannavaro, som även han skrev på för Juventus i går, får 31,5 miljoner kronor om året.

Storstjärnor får mer

Bara de största stjärnorna som Alessandro Del Piero ligger högre med löner upp till 60 miljoner årligen. För Zlatan Ibrahimovic är övergången - både ekonomiskt och sportsligt - hans livs största ögonblick.

- Det här var min dröm, säger Zlatan genom sin agent Mino Raiola.

Agent åt Nedved

Denne är även agent åt Pavel Nedved och har jobbat hårt för att få Zlatan till "Juve". Raiola var med Zlatan under den långa gårdagen.

Enligt Sportbladets uppgifter flög de två inte till Turin utan Milano. Zlatan landade på Malpensa-flygplatsen där han och Raiola möttes av folk från Juventus ledning. Däribland fanns klubbdirektören Luciano Moggi, som var i Milano för att även slutföra övergången med Cannavaro, och var den som ledde förhandlingarna kring Zlatan.

Sportbladet talade sent i går kväll med Raiola. Agenten satt då i en bil med Zlatan på väg från mötet med Juventus. Affären var precis slutförd, bara två timmar innan transferfönstret skulle stänga.

- Vi blev klara för 30 minuter sedan. Det var en väldigt komplicerad affär men jag kan bekräfta att nu är allt klart, säger Raiola.

Nervösa timmar

Zlatan säger, genom agenten:

- Jag kommer att utvecklas ännu mer i Juventus. Att tillhöra toppen gör dig mer motiverad som fotbollsspelare.

Under några nervösa timmar i går kväll verkade affären hänga på en lös tråd då Fabrizio Miccoli först inte sades vilja lämna Juventus.

- För att kunna slutföra affären med Ibrahimovic var "Juve" tvunget att sälja Miccoli. Allt var klart med Fiorentina, men då blev det problem, sen löste det sig, säger en italiensk källa.

Ajax fick dessutom vänta några oroliga timmar vid faxen, på att bankgarantin från Juventus skulle komma och det talades till och med om att affären kunde spricka.

- Holländarna har dålig erfarenhet efter strulet med Roma och Chivu, men Juventus är en mer seriös klubb. Där köper man inte en spelare som man inte kan betala för, det var bara en ren teknisk komplikation med bankgarantin, säger en Juve-källa.

Zlatan Ibrahimovic kommer direkt efter VM-kvalmatchen med Sverige att ansluta till Juventus. För att ladda inför serie A-premiären och för att försöka ta en plats i den stjärnspäckade startelvan.

Presenteras i dag

Drömmen har bara börjat.

I eftermiddag kl 15.30 kommer Zlatan att presenteras på sin nya hemmaarena Stadio Delle Alpi tillsammans med Fabio Cannavaro.

Läs också:

De dyraste svenskarna

Tvåa på listan.

Ljungberg tjänar mest

Har bästa lönen.

Längre ner på sidan: De dyraste svenska övergångarna – och den svenska löneligan i Europa.

Jennifer Wegerup, Robert Laul