Disciplin och total kontroll

Så blir hans nya liv i Juventus - en klubb styrd av traditioner

1 av 5
HEMMAARENAN Stadio Delle Alpi blir Zlatans nya "hem". På den mäktiga arenan i Turin håller storklubben Juventus till.
FOTBOLL

ATEN

Hård disciplin, total kontroll och 107 år av tradition.

Spel med världsstjärnor som Buffon och Nedved.

Zlatan Ibrahimovics nya liv i Juventus kommer inte att likna något han varit med om tidigare.

I går eftermiddag samlades Juventus spelare på nytt för träning efter en vilodag. Under nye tränaren Fabio Capellos ledning körde de som inte är iväg på landslagssamling inläggsövningar, uppspelsvarianter och avslutade med spel.

Två saker var stora nyheter i går på luxuösa anläggningen Centro Sisport: Fabio Cannavaros övergång och nyheten om köpet av Zlatan Ibrahimovic. Som tränare får Capello inte kommentera spelarövergångar innan de är officiella.

Men tränaren, som redan under åren i Roma följt Zlatan, är nöjd. Juventus ledning är också övertygad om att Capello är mannen som likt ingen annan kan bemästra Zlatan, tygla hans humör, lyfta hans spel till ännu högre höjder.

- Man vet att Ibrahimovic kan ha livligt temperament, men i Juventus måste alla rätta in sig i ledet, säger en källa i Turin till Sportbladet.

Aldrig kaos i Juventus

I Juventus råder ordning - aldrig kaos. Där är disciplin och skötsamhet a och o och ingen tillåts bryta mot reglerna. Klubben, som fyller 107 år i år, är en av världens mäktigaste. Med 27 ligasegrar är "Juve" Italiens mesta mästare. Med 21 miljoner fans i Europa, varav tio miljoner i hemlandet, har laget också mest supportrar av alla.

- Det innebär förstås också en stor press och stora krav på de som spelar där. Den som spelar i Juventus förväntas leva upp till traditionen, säger Paolo Forcolin, Juventus-reporter på La Gazzetta dello Sport, Italiens största sporttidning, till Sportbladet.

När Zlatan Ibrahimovic går från Ajax till Juventus har han nått till fotbollens absoluta topp. Hans liv i en av världens mäktigaste klubbar kommer inte att skilja sig mycket från det i Ajax.

Klubbens mäktiga triumvirat Luciano Moggi, Roberto Bettega och Antonio Giraudi har sedan man tog kommandot 1994 styrt med järnhand. Mest makt har klubbdirektören Moggi, en man som väcker lika delar respekt och fruktan och som är den som hållit i förhandlingarna kring Zlatan.

God stämning i laget

I Ajax finns stora spelare - i Juventus världsstjärnor. Zlatan Ibrahimovics vardag blir träning med namn som Gianluigi Buffon, Pavel Nedved och Alessandro Del Piero. Konkurrensen är lika hård om platserna som vem som får mest plats i de stora italienska fotbollsprogrammen och beundrarbrev på sin plats i omklädningsrummet. Samtidigt är Juventus ett lag som är känt för att ha ett ovanligt bra "spogliatoio" (omklädningsrum), det italienska uttrycket för att beskriva stämningen i laget. Eventuella divalater, bråk och osämja tas direkt om hand om ledningen - inget får störa den välsmorda lagmaskinen Juventus - och dess aktiekurs.

Medan Roma är sydländskt charmigt och Milan mäktigt Milano-förnämt vårdar Juventus sin klassiska stil. "Lo stile Juventus" är ett eget begrepp. Ingen spelare - hur stor han än må vara - är större än klubbens anseende, upprätthållandet av de anrika traditionerna.

Därför lämnas inget åt slumpen i börsnoterade Juventus. Den 24 juli 1923 blev Edoardo Agnelli, son till Fiats grundare, president. Sedan dess är klubben en familjeaffär. När Zlatan Ibrahimovic kör till träningen måste han göra i det i någon av de bilmärken som ingår i ägarfamiljens koncern.

Tufft kollade

Klädstilen, umgänget, utelivet - inget Zlatan gör kommer att undgå den mäktiga Juve-ledningens ögon och öron. Spelarna ska sköta sig och skandaler undvikas till varje pris. Spelarnas förhållande till media styrs också hårt: varje dag går klubbens pressansvariga igenom allt som rapporterats om laget och enskilda spelare. Bevakningen av Juventus är lika hejdlös som intresset, skvallerpressen lika påflugen mot spelarna som de seriösa fotbollstidningarna.

Det blir vardagen i Turin för den 22-årige svensken från Rosengård, Malmö - en lång resa och många världar bort.

Spelare i Juve – då förväntas du...

Jennifer Wegerup