Övergången sitter lika fint som ett OS-guld...

FOTBOLL

ROM

Juventus köp av Zlatan sitter nästan lika fint som en olympisk medalj.

Det var så länge sedan italienarna blev så imponerade av ett svenskt spelarköp.

Vilken bragd! Vilken raid! Ingen visste ett dugg. Inte ens de vanligtvis så välunderrättade italienska sporttidningarna hade en susning om att Juventus klubbledning förhandlade med Ajax om Zlatan Ibrahimovic, namnet som italienska fotbollsexperter har upprepat som en trollformel och förbannelse sedan den där ödesdigra matchkvällen den 18 juni, när Zlatan klackade in en omöjlig boll i italienarnas mål.

Nu ska den forne fienden få visa vad han går för på "il calcios" minerade slagfält. Han kommer som en kung, med utmärkta vitsord och en av årets dyraste övergångar på den italienska spelarmarknaden.

Och det är inte Bari eller Empoli eller Bologna som köper. Det är Juventus. Italiens mest anrika och snobbiga klubb, köper Sveriges mest otyglade och atypiska bollgeni. Zlatan spelar med samma egoistiska självförtroende och halsbrytande talang som de riktigt stora. Det sitter ingen liten nordisk Jante på hans axel och håller honom tillbaka. Italienarna kallar honom svensk, men upplever honom som Zlatan. Han kommer för att ta för sig, för att erövra med sina bollkonster och sitt leende.

Han hade passat bättre i Roma eller Milan

Men Turin är inte Italien och Juventus är inte "il calcio". De är två kyliga öar i ett passionerat, kaotiskt hav. Zlatan hade antagligen passat bättre i Roma eller Milan om fotboll bara var en fråga om personlighet.

I Juventus hamnar de som är bäst i klassen. I Juventus får spelarna lära sig att vinna och veta hut och att aldrig prata bredvid munnen. Antingen passar man in eller också avskrivs man.

Roberto Baggio är det mest illustra offret för Juventus kalla klubbkultur, Edgar Davids och Fabrizio Miccoli är andra. Zlatan måste låta känselspröten arbeta, han måste pejla maktspelet, lära sig att förstå vem som räknas. Det räcker inte med att vara duktig. Men Ibrahimovic har tryggheten att tränaren Fabio Capello verkligen vill ha honom. Det har han velat de senaste tre åren, först i Roma och nu i Juventus.

Zlatan kommer till klubben vid en spännande tidpunkt. Juventusledningen vill omdana laget och inleda en ny, vinnande cykel, efter en ganska medelmåttig säsong. 14 nya spelare har kontrakterats. Capello har redan avsevärt förstärkt Juventus försvar och mittfält. Nu kommer Zlatan som den starkast lysande juvelen i kronan. Målet är "lo scudetto" men framförallt Champions League. När Juve möter Ajax 15 september, behöver de åtminstone inte frukta Zlatan.

Men innan dess blir det ligastart, borta mot Brescia, om tolv dagar. Då får vi se Ibrahimovic på planen i italiensk tappning. Undrar vad de kommer att kalla honom här. Det blir nog Ibra, inte Zlatan. Bara brassar kallas vid förnamn här.

I går talade alla i Italien om kontraktet mellan Zlatan och Juventus. Alla utom Juventus. De måste vänta med alla uttalanden tills börsen var stängd, sades det. Då kom mycket riktigt nyheten om förvärvet av Fabio Cannavaro på Juventus klubbsajt. Men inte ett ord om Zlatan.

Förmodligen filar de på någon detalj i kontraktet. Juventus improviserar inte.

Kristina Kappelin ([email protected])