Juves boss: Tacka mig

Moggi i hemligt möte med Zlatan - sedan blev det succé

FOTBOLL

Juventus klubbdirektör Luciano Moggi hyllar Zlatan Ibrahimovics fyra mål mot Malta.

Och tar åt sig en del av äran för dem.

Moggi har haft ett allvarligt samtal med Zlatan om hans målskytte.

- Det märks att han lyssnade, säger Moggi.

Foto: SCANPIX
Fakta/MOGGI Född: 10 juli 1937 i Monticiano. Titel: Klubbdirektör Juventus. Karriär: Började sin karriär i Juventus på 1960-talet som talangscout, har sedan även varit i Roma, Lazio, Torino och Napoli som alltifrån ungdomstränare till marknads-ansvarig. Tillbaka i Juventus 1994. Francesco Bramardo i Gazzetta dello Sport om Moggi: "Han skulle lugnt kunna bidra med material till en såpopera, en fotbollens Dynastin". Foto: SCANPIX

Zlatan Ibrahimovic kunde inte ha valt en bättre landskamp att vräka in fyra mål i. Hans äkta hat-trick samt det fjärde målet fick i går stor uppmärksamhet i Italien. Inte minst i hans nya klubb, Juventus, väcker hans prestation nöjda reaktioner.

- Jag är väldigt belåten men det är ingen överraskning för oss, säger Luciano Moggi.

Capello imponerad

Juventus mäktige klubbdirektör höll sig noga informerad under lördagskvällen om hur det gick för klubbens spelare i de olika landskamper de spelade i.

När Zlatan Ibrahimovics mål började droppa in i tät följd fick Moggi snabba rapporter. Även tränare Fabio Capello, samt andra i tränarstab och ledning var imponerade över sitt nyförvärvs insats.

- Vi förvånas inte över att han gör fyra mål, vi visste vilken kvalitet han har, vad han kan göra på planen, det är därför vi köpt honom, säger Moggi.

Att Zlatan får det tuffare i serie A, där flera lag håller högre klass än Maltas landslag, är inte poängen, enligt italienarna. En anfallare som vill räknas till världstoppen ska leverera i alla lägen - därför uppskattas Zlatan Ibrahimovics mål. En av farhågorna kring det svenska nyförvärvet har varit att han gör för lite mål jämfört med serie A:s främsta målkungar.

- Det är viktigt att en anfallare gör många mål, säger Luciano Moggi, som just därför är mycket belåten med Zlatans målkavalkad i första VM-kvalmatchen.

Den respektingivande klubbdirektören säger till Gazzetta dello Sport och Sportbladet att han har del i Zlatans mål.

Ibrahimovic brukar ofta inte vara den som vräker in fyra mål på en match. Varken i landslaget eller i Ajax?

- Nej, det stämmer och jag tror att en del av hans mål mot Malta är tack vare mig, säger Moggi.

Denne avslöjar att han, då Zlatan var i Italien för att skriva på, haft ett allvarligt samtal med den 22-årige anfallaren.

- Ibrahimovic är en spelare som kan göra mål från 30 meter. Han är så bra att han göra vad som helst med bollen mellan benen, säger Moggi och fortsätter:

- Det gör att han ibland tenderar att bli lite oproffsig, leka lite för mycket.

Moggi förklarade för Zlatan, en gång för alla, vad som förväntas i Juventus:

Mål, mål, mål - mera mål. Samt hundra procent allvar - hela tiden.

- Jag sa att till honom att "det här är Juventus" och att vi väntar oss att han kommer att vara seriös och leverera många mål.

Premiär på söndag

Zlatan lydde och levererade direkt, till glädje för Moggi, Juventus - och Sverige.

- Det märks att han lyssnat på mig, säger Moggi, halvt på skämt, halvt på allvar.

När Zlatan Ibrahimovic efter landskampen på onsdag beger sig till Turin är hans mål tungt vägande bagage.

På söndag är det premiär mot Brescia och konkurrensen är knivskarp. Få tror att Zlatan petar Alessandro Del Piero i premiären, men fyrklövern i förrgår ger bonuspoäng i kampen om en plats i startelvan.

Jennifer Wegerup