Italien är redo för "Ibra" - men är han redo för Italien?

FOTBOLL

TURIN

Det var en bild som sa mer än tusen ord.

Ett lunchställe, en tidning, några män som åt risotto samtidigt som de alla med huvudena tätt ihop försökte läsa artikeln på förstasidan.

Zlatan i Juve-tröjan.

Lunchstället: Urbani, Juventus stamställe. Männen: hela storklubbens ledning med klubbdirektör Luciano Moggi i spetsen.

Tidningen: La Gazzetta dello Sport, Italiens största sporttidning. På förstasidan i går: Zlatan Ibrahimovic, på en stor bild under rubriken "Jag utmanar er alla".

Jag satt vid bordet intill, på mitt fat lövtunn prosciutto och mjukvarm mozzarella, runt mig på väggarna signerade Juventus-tröjor, i luften Zlatan Ibrahimovics namn.

Moggi, Ceravolo och de andra bossarna, flera av fotbollsvärldens mäktigaste män, drack sin espresso, läste om Zlatan, pratade om honom.

I onsdags kväll då jag efter Sverige-Kroatien mötte Ceravolo på Ullevi, dit han kommit för att hämta Zlatan och Tudor, var han fåordig om nyförvärvet. I går, avslappnad över desserten, var den höge Juve-bossens entuiasm tydligare.

Lippi tror på Zlatan

Senare, under eftermiddagen i går kom så telegrammen. Juventus förre tränare Marcello Lippi, Italiens nye förbundskapten, mannen som sett och tränat fler stjärnor än det finns Fiatar i Turin, hyllade Zlatan:

- Jag tror att han blir den största stjärnan i serie A i höst.

En stund senare släppte nyhetsbyrån Italpress sina preliminära startelvor inför ligastarten, med Zlatan Ibrahimovic tippad från start tillsammans med Alessandro Del Piero. Under gårdagkvällens fotbollsprogram hördes Zlatans namn om och om igen.

Det är den smått ogripbara verkligheten. En av världens främsta fotbollsligor i ett land där fotbollen är livet, döden, gud, kärleken - välj själv klyscha - har premiär i dag och det folk pratar om är en 22-årig svensk från Rosengård: Zlatan Ibrahimovic. Eller, som han snabbt döpts till av italienska medier: "Ibra". Det nya smeknamnet tillsammmans med "Flamingon".

Kärt barn har många namn och än så länge är Zlatan just det: Italien är nyförälskat i honom, fullt av förväntningar och möjligheter.

En smak av det Juve livet

Turin bjuder septembersol, visar Zlatan sin bästa sida, medan Emerson och andra lagkamrater redan hunnit bjuda med honom till Urbani; ge honom en smak av den goda maten och det ännu godare Juventus-livet.

Där, i lokaler som sett alla "Juves" storstjärnor, där allt andas historia, tradition och - inte så lite - saftigt skvaller, där grissinipinnarna står i champagnehinkar och spelare får färska rosor då de går hem, kan Zlatan bli förälskad tillbaka, fyllas av den berusande känslan av att tillhöra en av världens mest framgångsrika klubbar.

I morgon börjar allvaret

I morgon mot Brescia börjar allvaret, Zlatan måste ta en plats, leverera, prestera. Bortom alperna som omger Turin lurar den italienska hösten och den kan vara kall. Många är de framgångstippade nyförvärv som fått känna på dess regn, avbytarbänkar och svarta rubriker.

Italien är redo för "Ibra". Nu återstår att se om han är redo för Italien.

Jennifer Wegerup