Kronprins - snart kung!

Sportbladets Simon Bank efter Zlatans succé-debut: Jag ser inga gränser för honom längre

FOTBOLL

Alessandro Del Piero ville se Zlatan "all"opera" sa han.

Opera?

Tja, man kan väl säga att Zlatans aria gick rakt in i Fabio Capellos hjärta, medan Del Piero var lika stum som i fjol.

Nästa nummer kan bli en svanesång.

Det finns, plötsligt, en allvarlig pretendent till Turins tron.

Stå upp för kronprins Zlatan.

Foto: scanpix
kronsprinsens fullträff Här slår Zlatan Ibrahimovic till. Supersvensken väntade bara 23 minuter innan han gjorde sitt första mål i Juventusdressen. "Jag ser inga gränser för honom längre", skriver Sportbladets krönikör Simon Bank.

Söndagslunken bryts av ett blixtrande ögonblick efter 51 och en halv minut. Zlatan Ibrahimovics första bollkontakt i Serie A berättar en rik historia om känsla, mognad och utveckling.

Zlatan är pressad när uppspelet kommer. Han skapar sig utrymme med en fenomenal mottagning förbi

markeringen och släpper bollen förbi Luigi Di Biagio med en rak, kort passning.

Först det svåra, när han måste. Sedan det enkla, för att det är bäst.

Zlatan Ibrahimovic har ju inte alltid gjort så här.

Men nu gör han det, och efter 51 och en halv minut är jag säker på att Zlatans debut i Juventus kommer att bli precis som han - och vi - ville ha den.

Den korta versionen: 1-0 Nedved, 2-0 Trezeguet, 3-0 Ibrahimovic.

Den lite längre versionen säger oss att Zlatan lugnt och sakligt visade Italien att han har precis det Juventus betalat för.

Piemonte är nu inte som södra Italien. Här rusar ingen iväg och river himmel och jord efter ett mål. Men norditalienarna känner igen kvalité när de ser den - och i går såg de den i massor.

Mario Rigamonti, den skabbiga Brescia-stadion som döpts efter en gammal Turin-legendar, upplevde

i går genombrottet för en blivande:

Zlatan Ibrahimovic, 22.

Kronprinsen.

Jag ser inga gränser för honom längre. Den där koncentrationen han visat i höst är nästa steg i en utveckling som kan lyfta Zlatan hur högt som helst. Ja, till och med förbi Alessandro Del Piero, konstnären "Pinturicchio", vars penslar blivit allt stelare.

Två chanser - ett mål

Zlatan satte sig inte i respekt i går, det gjorde han för länge sedan. Däremot måste han skapa sig utrymme för sitt spel och sin person, och det finns bara ett sätt att göra det.

Gör mål, spela bra.

Zlatan Ibrahimovic gjorde båda delar i går.

Han hade två målchanser mot Brescia. Den ena visade alla hans kvalitéer. En bra mottagning, total kontroll över Di Biagio i ryggen, en stentuff balans som får Mannini att se ut som en flickscout på rullskridskor, rappa petningar med höger fot och ett avslut som Luca Castellazzi hjälpte in i eget mål.

Zlatans andra chans visade en av få brister han fortfarande måste arbeta med; han går ofta ner i tempo och börjar dribbla i situationer där han kan tempoväxla och utmana i fart. Det kommer, det också.

Alex Del Piero - en artist på dekis

Annars?

Juventus premiär var ytligt sett inte alls anmärkningsvärd. Brescia, utan Matuzalem men med en trött Almeyda, var blekt till transparensens gräns.

Men i Juventus, detta Capello-renoverade guldbygge, såg jag fyra saker som är värda att skriva upp.

Den första är att Juve fått tillbaka sin defensiva identitet. Legrottaglie var förpassad till läktarplats, och efter en säsong som i fjol är det hans naturliga plats. Med Zebina och Cannavaro bredvid Zambrotta (världens bäste vänsterback?) och Thuram (äntligen centralt) har Juventus ersatt förra säsongens gungfly med tidigare säsongers stenmur, komplett med ett elakt mittfält.

Den andra är att sommaren inte förändrat bilden av Alex Del Piero som en artist på dekis.

Han slog en bra hörna, men ska man vara drivande anfallskraft i Juves 4-4-1-1 så måste man prestera mer. Kungen av Turin vacklar, frustrationen kändes långt och länge när han blev utbytt.

Den tredje är Zlatan.

Den fjärde är att det jag skrev före premiären bara förstärktes. Juventus är sexigare i år - och det är Ruben Oliveras och Zlatans förtjänst.

De kommer att älska att spela med varandra i vinter; Olivera skulle spelat från start, men var inte helt fräsch på uppvärmningen så Camoranesi fick spela i stället.

Juve joggade hem sin premiär i Lombardiet. Tio mil därifrån lär Milanos misslyckade premiärlejon Inter och Milan ha fått en del att fundera över.

De såg ju, som alla andra, det nya tuffa Juve.

Med Ibrahimovic - all"opera.

Simon Bank