Paolo Di Canios återkomst – stal straff

Bråkstaken tillbaka i Lazio: Med honom i laget kan allting hända

1 av 3 | Foto: AP
RIVALERNA Efter matchen kramade Di Canio om sin antagonist Inzaghi i straffdramat. ”Inzaghi ville ta straffen, men det ville även jag” sa Di Canio.
FOTBOLL

I går gjorde Paolo Di Canio sin första ligamatch för Lazio på 15 år. Och han inledde med att göra ”en Zlatan”.

– Inzaghi ville ta straffen men det ville även jag. Så jag tog den, säger Di Canio.

Alla väg bär till Rom. Ordspråket är mycket passande för Paolo Di Canio – vars livsstory är nästan sagolik. I går gjorde den hemvändande urlazialen comeback i Serie A. Återkomsten kunde knappast ha slutat bättre.

– Vi är mycket nöjda. Det var oerhört viktigt att inleda säsongen med tre poäng, sa Di Canio efter bortasegern mot Sampdoria.

Di Canio, 36, var inblandad i det mesta som hände på Marassi-arenan i Genoa.

Efter en knapp halvtimme friställde han anfallskollegan Simone Inzaghi med en läcker klackspark á la Ibrahimovic. Inzaghi fälldes i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten, varpå Di Canio bestämde sig för att göra ”en ny Zlatan”.

– Inzaghi ville ta straffen, men det ville även jag. Så jag tog den. Att göra mål var viktigare för mig, säger Di Canio.

Ordinarie straffskytt

Inzaghi, som är lagets ordinarie straffskytt, var totalt oförstående och slog ut med armarna mot bänken. Men Di Canio brydde sig inte det minsta, han tog bollen bestämt och la den på elvameterspunkten. Lazios nye tränare Mimmo Casso var lika förvånad som Inzaghi.

– Inzaghi är vår straffskytt, men har man starka personligheter som Di Canio i laget kan allting hända, säger Casso.

Iskall straff

Di Canios slog in straffen iskallt och de flesta lagkamraterna sprang fram för att gratulera. Simone Inzaghi stod kvar vid mittlinjen och väntade otåligt på avspark.

Målet var matchens enda. Sampdoria, som spelade med tio man sedan målvakten Antoniolli blivit utvisad i samband med straffsituationen, lyckades skapa en del chanser utan att få till kvitteringen.

Segerhjälten Di Canio har haft Lazio i sitt hjärta länge. Som ung var han med i kärnan av Ultras-gruppen ”Irribucibili”. Men han var inte bara en hängiven Lazio-supporter – Paolo Di Canio var en otroligt talangfull fotbollsspelare. Han inledde sin karriär i Lazio, men efter bara två säsongen och fyra mål i Serie A såldes superlöftet vidare till Juventus. Sedan dess har han representerat Napoli, Milan, Celtic, Sheffield Wednesday, West Ham och Charlton, innan det var dags att komma tillbaka dit allting började.

– Att återvända till Lazio efter 15 år är en dröm, sa Di Canio efter att övergången från Charlton blev klart.

I går gjorde han sitt första mål för säsongen – och visade samtidigt lagkamratena vem den nye bossen är.

Emir Osmanbegovic