Välkomna till våldets arena

Rasism, våld, hat och huliganism – välkommen till Lo Stadio Olimpico

1 av 5
Olympiastadion i Rom - våldets arena.
FOTBOLL

I onsdags – attacken på Anders Frisk.

Ingen annan arena har haft så mycket problem under de senaste 15 åren som Roms Olympiastadion.

Sportbladets Henning Johannesson kan i dag berätta om arenan där allt kan hända, och där skräcken aldrig är långt borta.

Rasism, våld, hat och huliganism.

Välkommen till Lo Stadio Olimpico – Våldets Arena.

90-talet: Våldsamma kravaller på Olimpico

Derbyna mellan Lazio och Roma är en ständig oroskälla för invånarna i den italienska huvudstaden. Trots att polisen ofta gör rejäla kraftsamlingar till derbymatcherna har de svårt att hindra fansen från att drabba samman. Lazios Ultras, Irriducibile, med fans från medelklassförorter och med sympatierna långt ute på högerkanten tar varje tillfälle som finns att drabba samman med Romas Ultras, som samlar fans från de centrala delarna och som har en mer mixad supportergrupp. 1995 blir två poliser brutalt knivhuggna när de försöker gripa en våldsam supporter under derbyt i Rom, och incidenten är tyvärr bara ännu ett bevis på våldsamheterna kring Stadio Olimpico.

11 oktober 1997: VM-kval slutar i kravaller

För första gången sedan VM 1990 möts Italien och England på italiensk mark. Det är VM-kval och matchen slutar mållös. På läktarna går det dock desto mer hett till. Det blir våldsamma kravaller mellan italienare och engelsmän, och de sistnämnda skyller oroligheterna på den hårdhänta italienska poliskåren.

28 november 1999: Lazio i antivåldskampanj

För att få bukt med våld och rasism på läktarna startar Juventus och Lazio tillsammans med det italienska fotbollsförbundet en antivåldskampanj. När lagen möts på Olympiastadion bär de specialgjorda tröjor med slogans mot rasism och antisemitism. Förhoppningen är att lugna ner de våldsamma grupper av supportrar som satt huliganism och rasism i system på de italienska fotbollsarenorna. Fem år senare ska det visa sig att – i stort sett ingenting har förändrats.

30 januari 2000: ”Ära åt Tigern Arkan”

Lazio mot Bari på Olympiastadion. En helt vanlig Serie A-match som knappast räknas som en högriskmatch. Våldet uteblir också. Men två stora flaggor drar återigen skam över Lazios fans. Den ena har meddelandet ”Ära åt Tigern Arkan”, en hyllning till den serbiske krigsförbrytaren som bara veckor tidigare dödats. Den andra är ett stort porträtt av fascistledaren Benito Mussolini, som sägs själv ha varit Laziosupporter.

30 september 2000: 12 Lazioanhängare gripna

Ultras från Lazio och Sampdoria drabbar ihop inne på och utanför Olympiastadion. 17 huliganer, tolv Laziofans och fem Sampdoriadito arresteras för våldsamt upplopp.

2 december 2000: Ap-läten mot N’Gotty

Lazios högerextremistiska Ultras, också kallade Irriducibile, förvandlar Curva Nord och hela Olympiastadion till en enda stor rasistaktion när Lazio möter Venezia. Varje gång gästernas mörkhyade fransman Bruno N’Gotty stöter i bollen kommer det ett apliknande läte från Curva Nord, där Laziofansen står.

Trots att Lazio tidigt avgör matchen, och till slut vinner med hela 5–0 fortsätter fansen under hela matchen att terrorisera N’Gotty. Lazios coach Dino Zoff får efter matchen frågan om vad han anser om publikens beteende, men han tar lätt på saken: ”Jag vet inte om man verkligen kan kalla det för rasism. Det handlar mer om att publiken har roligt”, säger Zoff.

15 februari 2001: Liverpoolsupportrar knivhuggs

Flera timmar före UEFA-cupmatchen mellan Roma och Liverpool drabbar Romafansen samman med polisen och med de 4 000 nedresta engelska supportrarna. De italienska fansen vräker stenar och flaskor över polisen, och går till våldsamma attacker mot Liverpoolfansen. Trots att alkoholförsäljningen stoppats helt i stora delar av Rom får matchen en våldsam inramning. Totalt knivhuggs sju Liverpoolsupportrar, varav två norrmän. En av supportrarna skadas svårt och vårdas under lång tid på sjukhus i Rom.

29 april 2001: ”Ett lag fullt av svarta, läktare fulla av judar”

Lazios Ultras har två veckor tidigare blivit bötfällda efter att ha skrikit rasistiska slagord i en match mot Parma. I derbyt mot Roma händer det igen.

Den här gången vecklar fansen ut en 50 meter lång banderoll som skriker ut

ett tydligt budskap till Romas spelare och fans: ”Ett lag fullt av svarta, läktare

fulla av judar”.

2 september 2002: Vandalisering för två miljoner kronor

Lazio bestämmer sig för att sälja storstjärnorna Alessandro Nesta och Hernan Crespo – och fansen blir vansinniga. Vid en träningsmatch inför säsongen svarar de med att vandalisera en mängd kontor under Curva Nord. Totalt förstörs för ett värde av två miljoner kronor, och när polisen försöker stoppa fansen sticks två polisbilar i brand.

2 mars 2003: Två Leedssupportrar knivhuggs

Roma möter Leeds i Uefa-cupen och när bussarna med Leedssupportrar anländer till arenan attackerar Romas Ultras. Två Leedssupportrar, en 16-årig pojke och hans far, knivhuggs i lår och armar av Romahuliganer beväpnade med signalpistoler och knivar.

20 april 2003: Ultras från Rom i gemensam protest

Efter en Serie A-match på Olympiastadion uppstår rena kaoset utanför arenan. Lazioanhängare går bärsärk i området kring Stadio Olimpico, och slår sönder skyltfönster, välter bilar och tänder eld på bussar. Italiens olympiska kommitté får hela sitt kontor sönderslaget. Två veckor senare protesterar 500 Lazio Ultras utanför fängelset dit tolv av de mest våldsamma huliganerna fördels efter kravallerna. ”Den viktigaste matchen är friheten för de fängslade fansen” står det på plakaten, och Lazioanhängarna får paradoxalt nog stöd av Romas Ultras som sluter upp i protestaktionen.

24 april 2003: Böter för fyrverkerier

Uefa-cupmatchen mellan Lazio och Porto slutar 0–0, men också med en saftig nota för Lazio. Klubben får böta 23 000 euro efter att fansen bombarderat planen med bengaliska eldar och fyrverkeripjäser.

6 november 2003: Bråk med kroatiska fans

Kravaller utbryter utanför arenan när Roma möter Hajduk Split. 5 000 Hajdukfans bussas till Olympiastadion, men släpps av rakt utanför Curva Sud, där Romafansen hör hemma. En Hajduksupporter knivhuggs i magen, bilar sätts i brand och demoleras av båda supportergrupperna och inne på arenan kastas bengaliska eldar mot Romafansen.

21 mars 2004: Romderbyt avbryts efter kravaller

Matchen mellan Lazio och Roma hinner bara spela en halvlek innan kaoset är ett faktum. Under halvtidsvilan i Romderbyt har ett rykte spridit sig bland fansens anhängare om att en ung pojke ska ha blivit ihjälkörd av en polisvan. Lazios fans börjar skandera ”Mördare! Mördare!” mot poliserna inne på arenan. Fansen börjar röra på sig på läktarna och kaos och kravaller utbryter. Flera fans tar sig ner på planen och försöker övertyga spelarna om att matchen inte kan fortsätta. Samtidigt försöker spelarna via högtalarsystemet förgäves övertyga fansen att lugna ner sig. Av rädsla för att planen ska stormas väljer domaren Roberto Rosetti att bryta matchen. 153 polismän skadas i kravallerna när de attackeras av maskerade Ultras, som i många fall är beväpnade med batonger och stenar. Två månader efter kravallerna grips 16 fans som enligt polisen tillhör extremistgrupperna Fedayn, Roma Ultras och Vikings.

15 september 2004: Attacken som knockar Frisk

Den svenske domaren Anders Frisk har just visat ut Romas Phillippe Mexes för en våldsam attack på Dynamo Kievs lettiske forward Maris Verpakovskis när han blåser av den första halvleken. På väg ut från planen attackeras han av Romafans som kastar saker mot domartrion. Frisk träffas mycket illa av vad som tros vara ett 50-centsmynt och börjar blöda kraftigt från pannan. Han hjälps ut i spelarkorridoren av sina linjemän och tvingas sätta sig ner för att inte svimma. Efter en första läkarhjälp väljer Frisk att blåsa av matchen, av rädsla för sin egen och för de andra domarnas säkerhet. Roma riskerar nu att förlora matchen med 3–0, få kraftiga böter och att få spela kommande hemmamatcher på neutral plan.

Sammanställningen behandlar bara en del av mest uppmärksammade våldsamheterna kring Olympiastadion i Rom.

Henning Johannesson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM