2-2, Anders Frisk & Zlatan - Italien säker på stor komplott

FOTBOLL

ROM

Anders Frisk vägrar att tala med italienska journalister.

Men annars snackas det alldeles för mycket i fotbollsvärlden. Nisse Liedholm borde ge lektioner i självbehärskningens ädla konst.

2-2-matchen mot Danmark i EM den 22 juni är den största diplomatiska kris som skakat Sverige och Italien under senare år.

Sedan den dagen är stora delar av Italiens befolkning övertygade om att italiensk fotboll är utsatt för en nordisk komplott.

Anders Frisk klev inte ut på Olympiastadions gräs för att opartiskt döma matchen mellan Roma och Dynamo Kiev den 15 september. Han arbetade på uppdrag av Uefa:s svenska ordförande Lennart Johansson, med det obskyra målet att göra livet surt för de italienska klubbarna i Champions League.

Även svenska sportjournalister deltar i det fula spelet mot italienarna. Rom-tidningen "Il Messaggeros" bevisföring är ett riv av Sportbladets reportage om Olympia-stadion som våldets arena.

Komplotten är därmed klar som korvspad. Motivet bakom denna förföljelse är däremot svårare att utreda.

Bortförda av svensk polis

Därför skickar Il Messaggero och La Gazzetta dello Sport varsin journalist till Mölndal för att försöka få en intervju med Frisk. De blir stående i timmar i snålblåsten och regnet utanför Frisk villa och frustrationen bubblar både på trottoarkanten, och, uppenbarligen, inne i villan. Frisk ringer till polisen och herrarna De Martino och Dalla Vite motas bort.

Nya rubriker i de italienska tidningarna och nya frågor, svart på vitt, i Il Messaggero: Varför hatar Anders Frisk italienare? Varför blir det oroligheter varje gång Frisk dömer en match i Italien? Varför lät Frisk Dynamo Kiev gå fram som en ångvält utan att ingripa och varför vände han ryggen till varje gång Totti bad om en förklaring?

Ack, den som visste svaret på dessa frågor. För alla komplottmakare måste Uefa:s dom vara en besvikelse.

Roma fick ju ett lindrigt straff av disciplinkommittén, där det dessutom sitter en dansk ledamot. Det stämmer ju inte alls med idén om en nordisk sammansvärjning.

Om Anders Frisk inte redan hade fördomar mot italienare, har han förmodligen fått det. Just nu måste man hålla honom räkning för att han håller tand för tunga. Det blir allt ovanligare i fotbollsvärlden.

I Italien utspelar sig som bekant också dramat mellan Zlatan, hans agent och svenska tidningar och tv. Nu senast nekar "snorvalpen" Zlatan Svt en intervju och agenten Raiola kallar reportern Nyström för "rövhål" utan moral eller utbildning och beklagar att han inte kan "stämma skiten" ur tv-bolaget.

Vilken nivå. Vilken beklämmande uppvisning i dåligt skötta pressrelationer, dåligt folkvett, noll distans och uruselt språkbruk. Hur många rövhål med moral och utbildning känner egentligen ni?

Det är när man läser sådant här som man förstår att Nisse Liedholm är en vis man. Under drygt 50 år i fotbolls-Italien har han aldrig yttrat ett ont ord om någon offentligt. Självbehärskning är en lika svår som eftersträvansvärd konst.

Det är för övrigt inte bara Raiola & Co som utgjuter sig över sina fiender i sportpressen. Liedholms skola håller på att rämna även i Italien. Just nu är det Francesco Totti och hans före detta tränare Fabio Capello som hatar varandra på tidningssidorna. "Er Pupone" anklagar Capello för att vara en förrädare och för att ha avrått unga, nya spelare att umgås med honom och Cassano. Capello låter förstå att det fanns anledning att ge de råden.

Skillnaden mellan Sverige och Italien är att inte ens "snorvalp" skulle ha klarat censuren på La Gazzetta dello Sport.

Förolämpningarna får man läsa mellan raderna.

Capello använder till och med till ett bevingat ord av jesuiternas andliga fader för att läxa upp Totti: "Om du inte kan vara anständig, så försök åtminstone vara försiktig".

Ett citat att föreslå Raiola?

Kristina Kappelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM