Deras våld kan stänga läktarna

Efter skandalen i Milano - nu har Italiens regering fått nog av ultras

FOTBOLL

Italiens regering och fotbollsförbund har fått nog.

Nu hotar man med att stänga alla italienska arenor tills våldet upphör.

Sportbladet berättar om hur den italienska fotbollen fått Europas våldsammaste ultras.

Facklorna tändes och slängdes in på Dida - och hoppet för den italienska fotbollen släcktes.

Italien - och hela fotbollsvärlden - var i går i chocktillstånd. Medan polisen i Milano jagade förövarna från San Siro startade nya bråk i Turin. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, tillika Milans ägare, tog i går till starka ord. I ett uttalande från regeringspalatset sa Berlusconi att han ser en betydande risk för att folk riskerar att dö på de italienska arenorna.

- Det är tydligt att det finns en risk att ännu värre saker händer. Den risken måste vi få bort genom att använda av oss av alla tillgängliga medel, säger Berlusconi.

Medier världen över rapporterade i går om skandalen på San Siro; det var en skammens dag för italiensk fotboll. Inrikesminister Giuseppe Pisanu satt i går i krismöte med Berlusconi.

- Jag skulle inte tveka att stänga de arenor som är mest farliga, säger Pisanu.

Han och regeringen anser - med rätta - att de italienska klubbarna hittills varit alldeles för flata mot våldsamma grupperingar bland de egna supportrarna. Italien har det senaste årtiondet sett en ständig upptrappning av våldet inom fotbollen. Medan britterna till stor del lyckats på bukt med huliganismen ses nu Italien av många inom Uefa som det stora problemlandet.

Fascistsupportrarna blir fler och fler

Lazio, Inter och Verona är några av de klubbar som historiskt haft flest supportrar med högerextrema kopplingar. Enligt Digos, den italienska specialstyrkan inom polisen, har nu även Roma flera tusen ultrassupportrar med fascistsympatier. Grupperna, oavsett klubbtillhörighet, är välorganiserade och har kopplingar både till maffian och andra kriminella nätverk. Före EM 2004 grep Digos i Rom 16 personer. Fyra var Lazio-supportrar, tolv Roma-fans. Flera var tidigare straffade och de tillhörde olika ultrasgrupperingar som AS Roma Ultras, Viking, Fedayn och Lazios Irrudicibili. De misstänktes för att ha planerat våldsdåd under EM.

Män i 30- till 40-årsåldern styr och rekryterar yngre förmågor genom tuffa, ofta olagliga, inträdesprov. Boys S.A.N, Nord Kaos, Röda Armén, Tigerkommandot; ultras i Inter, Perugia, Milan, Juventus och de andra klubbarna skyltar öppet med sina politiska sympatier och skryter om kriminella dåd.

När påven dog ställdes alla matchen den helgen in. Men så fort arenorna öppnade igen stack våldsverkarna upp sina fula trynen.

- I matcherna Lazio-Livorno, Palermo-Messina, Perugia-Ternana och Fiorentina-Juventus såg man både på och utanför arenorna barbariska tilltag av alla slag, säger inrikesminister Pisanu till nyhetsbyrån Ansa och fortsätter:

- När ligaomgången var genomförd hade vi 17 gripna, 259 misstänkta på fri fot och, tyvärr, 85 skadade poliser. Det är naturligtvis oacceptabla siffror, säger Pisanu.

Facket vill stänga arenorna

Det italienska polisfacket , Consap, överväger nu att stoppa sina medlemmar från att bevaka arenorna eftersom de kan anses löpa en för stor risk för liv och hälsa. Ett hot som om det genomförs innebär att inga matcher kan äga rum.

- Ligan måste ställas in tills alla arenor för proffsfotboll ställs i ordning och blir säkra, skriver Consap i ett pressmeddelande.

Listan över svarta incidenter i den italienska fotbollen de senaste åren är lång. Myntskandalen på Olimpico då Anders Frisk skadades. Det avbrutna derbyt mellan Roma och Lazio då fansen spred ett falskt rykte att polisen kört över en pojke. Vespan som smugglades in på San Siro och slängdes ner på läktarna nedanför. Knivskärningar, vandalism, utbrända bilar och sönderslagna rutor, skador för miljarder kronor. En supporter på Sicilien som dödades av en raket. Gazzetta dello Sport-reportern Maurizio Nicità som misshandlades av Lazio-fans. Spelare och presidenter som hotats, fått bildäck sönderskurna och attackerats ute på stan. Di Canio som gjorde fascisthälsning vid senaste Rom-derbyt. Fansen som vill samla ihop 90 000 kronor för att betala hans böter. Hakkorsflaggorna på Lazios läktare och Sovjetflaggan på Livornos under det senaste mötet. 265 supportrar från båda lagen kommer att stängas av.

Det är en bara en bråkdel av ett smutsigt och fult facit för det vackra landet med den sköna fotbollen.

Matcherna ska brytas direkt

Därför tvekar nu inte längre Franco Carraro, ordföranden för Federcalcio, det italienska förbundet. I går eftermiddag tog han beslutet att matcherna från och med fredag kommer att avbrytas omedelbart om ett enda objekt kastas in på planen och vid "användning av pyrotekniskt material av varje slag". Om matchen inte kan återupptas

kommer resultatet 0-3 direkt upp på resultattavlan.

Om det räcker för att rädda den italienska fotbollen återstår att se.

Lazio

Verona

Inter

Juventus

Livorno

Roma