”Vi får inte bli gisslan hos fansen”

Bråk i Italien om nya stenhårda regler

FOTBOLL

Italiens regering godkände i går fotbollsförbundets nya hårda regler.

Men Italiens fotbollsledare är kluvna.

Vissa applåderar reglerna, andra fördömer dem.

Foto: SCANPIX
SKANDALEN SKAKAR ITALIEN Milans målvakt Dida träffades under matchen i tisdags av en eldfackla. Inter väntar nu ett hårt straff på grund av fansens attack.

Sportbladet kunde redan igår berätta om den nya stenhårda linjen från det italienska fotbollsförbundet. Så fort något kastas in på planen bryts matchen och om den inte återupptas tilldöms bortalaget segern med 3-0. I går träffade förbundsordföranden Franco Carraro den italienska regeringen.

- Vi hoppas att klubbarna nu ska börja samarbeta mer med ordningsmakten, säger han.

Inrikesministeriet godkände de nya reglerna. De gäller från och med i dag.

- Ett beslut helt i linje med Uefas anvisningar och helt rätt för ett civiliserat samhälle och för att undvika olyckor, säger domarpampen Pierluigi Pairetto.

Snabbt beslut

Andra är betydligt mer negativa. Maurizio Zamparini, vicepresidenten för serie A och B, tillika Palermos president, döljer inte sin avoghet.

- Även om syftet är gott har Carraro här tagit ett felaktigt beslut. Han kan inte på två minuter bestämma sig för att ändra hela fotbollen.

Zamparini säger till Gazzetta dello Sport att det är Italiens högsta politiska ledning som nu måste agera, inte fotbollsförbundet.

- Det är inte han (Carraro) som ska handla utan regeringen. Man måste göra som i England och ta till extraordinära metoder och straffa de skyldiga och inte som nu låta sig ryckas med av upprörda känslor.

Livornos president Aldo Spinelli tror inte heller att de nya tuffa bestämmelserna hjälper.

- För mig är det här helt felaktigt. Vad händer om vi har hemmamatch och en gästande supporter kastar in något på planen? Ska vi förlora med 3-0 då?, undrar Spinelli retoriskt.

"Kommer att utnyttjas"

Han säger också till italienska medier:

- Det som hände på San Siro var en skandal men de här nya reglerna kommer att utnyttjas av ohederliga, sluga personer och såna finns det många i fotbollen.

Messinas president Pietro Franza menar att man nu riskerar att ge fansen för mycket makt.

- Vi får inte bli gisslan hos supportrarna, det är alltför lätt för dem att styra alla med såna här handlingar. (att kasta in saker).

Regginas president Lilo Foti är däremot positiv.

- Det här är rätt, absolut. Vi måste hitta en metod och vi måste börja någonstans, det har jag sagt länge.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM