”Jag gillade alla tre”

Hattrick av Zlatan – nu ligger han på topplistan över historiens bästa Italiendebutanter

Nummer 15 Zlatan Ibrahimovic svarade för tre fullträffar i mötet med Lecce. Mål nummer 13, 14 och 15 för säsongen.
FOTBOLL

Tre mål, trea i skytteligan och högsta betygen hittills i italienska medier.

Zlatan hyllas i Italien efter sitt första italienska hattrick.

– Jag gillade alla mina tre mål, säger han.

Femton mål. Så många ligamål har Zlatan Ibrahimovic gjort hittills efter sin trippel i går mot Lecce. Han ligger nu delad trea i skytteligan tillsammans med Inters Adriano. Bara Romas Montella med 20 mål och Parmas Gilardino med 16 har gjort fler. Skyttekungen Sjevtjenko ligger efter Zlatan med 14 mål. Det är ett mycket imponerande facit för den 23-årige svensken under hans första serie A-säsong.

– Det viktiga för mig var att vi slog Lecce och att Milan förlorade och att vi nu är ensamma i toppen, säger Zlatan till Gazzetta dello Sport.

Gillade alla tre... fem

Hans Juventus, som blev utslaget ur Champions League i veckan av Liverpool, satsar nu allt på ligatiteln. För Zlatan, som aldrig vunnit en scudetto, betyder den lika som mycket som vinst i CL. Lika mållös som han varit där lika mycket mål gör ”Ibra” i serie A.

– I dag sköt Zlatan på mål och bara en gång på målvakten, konstaterade tränaren Fabio Capello nöjt på presskonferensen efter matchen.

Juventus slog Lecce med 5-2 och Zlatan stod för mål nummer två, tre och fem. Det första kyligt med högern, det andra snyggt med vänstern och det tredje med vacker skruv på.

– Jag gillade alla tre, skojade Zlatan där han efteråt stod i centrum bland de italienska journalisterna och fortsatte:

– Rättare sagt gillade jag alla fem, det var vackra mål allihop. Jag får allt bättre självförtroende, Capello och laget hjälper mig. Jag känner att jag hela tiden blir bättre, säger han till Gazzetta på en blandning av italienska och engelska.

Anarkistisk på plan

Även Lecces tränare Zdenek Zeman berömde Zlatan:

– Jag gillar honom, han är lite anarkistisk, men duktig.

De två senaste ligamatcherna har Zlatan totalt gjort fem mål, viktiga mål i Juventus kamp om ligatiteln. Han får i dag 8 (av 10) i en mängd italienska medier; hans högsta snittbetyg hittills. Han hyllades också i RAI2:s i ”90:e minuten” av experttyckaren Giorgio Tosatti:

– Ibrahimovic har gjort 15 mål hittills, lika många som Adriano. Han har tagit hela det tunga ansvaret, både det fysiska slitet och kampen med motståndarna, i anfallet. Jag tror nästan inte att det går att hitta någon som anpassat sig så fort till den svåra italienska ligan, säger Tosatti.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM