Männen som stöttar Zlatan

Här är huvud- personerna i stjärnans liv i Juventus

FOTBOLL

I går stängdes Zlatan Ibrahimovic av efter attacken mot Inter. Juventus stab handlade blixtsnabbt - och överklagade domen.

Sportbladets Jennifer Wegerup berättar i dag andra delen i serien om Zlatans debutsäsong och liv i Juventus. I dag: människorna som har huvudroller i Zlatans liv.

Foto: SCANPIX, BILDBYRÅN, AP, GETTY. PRESSENS BILD
ZLATAN & CO Några av personerna runt Zlatan Ibrahimovic. Till vänster Juventus ägare Luciano Moggi, vd:n Antonio Giraudo och tränaren Fabio Capello. Till höger lagkamraterna Emerson, Nedved, Trezeguet och Buffon.

Dagen efter Juventus 0-1-förlust mot Inter blev en av de kaosartade under Zlatans tid i Italien. Hans farliga chanser, skallen mot Mihajlovic och efterslängen på Cordoba diskuterades livligt. På kvällen kom beskedet: Zlatan stängs av i tre matcher.

Men Juventus månar mycket om sin superstjärna. Presidenten Moggi är bara en av de personer runt Zlatan som stöttat honom under tiden i klubben - så också i går kväll:

- Vi kommer att överklaga domen, hälsade han på hemsidan.

Tränaren Fabio Capello är nöjd med sin juvel men väl medveten om att vissa fula kanter fortfarande måste slipas bort.

- De här situationerna ska Ibrahimovic undvika, säger Capello.

Den första säsongen har likväl varit över förväntan; att så snabbt som Zlatan ta en ordinarie plats, sätta sig i respekt och bli en i gruppen i en klubb som Juventus är få förunnat.

- Ibrahimovic blev snabbt en i gänget och visade alla direkt hur skicklig han är. Redan i EM, när han gjorde mål på mig fanns det ju snack om att han skulle till oss, att vi kunde bli lagkamrater, sa Gianluigi Buffon för en tid sen till Sportbladet.

Skämtade om klacken

Den italienske landslagsmålvakten har stor pondus i Juve - både på och utanför planen. Han är en av världens bästa målvakter och en av klubbens stora personligheter. Buffon är seriös i målvaktsrollen men utanför planen lättsam, rolig och charmerande. Han är en stämningshöjare i omklädningsrummet och har till och med skämtat om sin snopp i italienska tv-programmet "Hyenor". När Zlatan kom till Juve drev Buffon och Cannavaro med honom för hans klackmål i EM - men på ett vänskapligt sätt. Buffon omfamnade Zlatan redan efter EM-mötet.

- Jag är glad att han kom till oss, har Buffon sagt till Sportbladet.

Privat är Buffon populär bland damerna och bor i utkanten av Collina-området, där många av Juves spelare bor. Där har stjärnmålvakten en stor elegant våning, nära klubbens gamla högkvarter och den berömda kyrkan Gran Madre.

Pavel Nedved är en annan huvudperson i Juventus. Tjecken är, med sin kompletta spelstil, motorn i Juves spel. Han är också, med sina stora krav på sig själv och lagkamraterna, väldigt viktig för lagmoralen. Redan efter Zlatans första match hyllades han av guldbollenvinnaren Nedved.

- Ibrahimovic är en "fuoriclasse", i en klass för sig. Han har talanger som få andra spelare i världen besitter, sa Nedved till Sportbladet.

 Nedved är övertygad om att Zlatan kan bli en av världens bästa spelare.

Togs om hand av Emerson

Privat är Nedved en riktig familjeman. Han och hustrun Ivana har barnen Ivana och Pavel, döpta efter dem själva. De bor i en villa utanför Turin, i lantliga Mandria, där även Umberto Agnelli bodde.

- Ibrahimovic är en lika stor spelare som bra person. Han har karaktär och vilja som få.

Så sa Juves brasse Emerson för en tid sen i italiensk tv. Precis som Zlatan kom Emerson till Turin den här säsongen. Som nykomlingar och boende på samma hotell fann Zlatan och Emerson varandra snabbt. Brassen, som då hade hunnit vara en tid i Turin, visade Zlatan till rätta och tog med honom på middag.

David Trezeguet, som är anfallspartner men också konkurrent om platserna på topp, har ända från början visat att han uppskattar att spela med Zlatan.

- Det fascinerar mig att spela med Ibra, säger Trezeguet.

Den eftertänksamme fransmannen uppskattade mycket Zlatans fyndiga kommentar om att de två utgör ligan längsta duo. Likt många i Juve har Trezeguet fru och barn. Familjen har ett hus i Collina där även "Trez" föräldrar tillbringar mycket tid. Familjen har också hus i Monte Carlo.

Del Piero - en ikon

Är det någon i laget som drabbats negativt av Zlatans ankomst till Juve så är det Alessandro Del Piero. Han har under många år varit både gud och kung på Delle Alpi. Del Pieros bollkonster och även hans utseende har gjort honom till en ikon. Han har gett ut en coffee table-bok med softade bilder på sig själv och en storsäljande samlings-cd med sina favoritlåtar. Del Piero bor i Collinas flottaste del, i närheten av Agnellis, med fästmön Sonia Amoruso.

Henne träffade han när han shoppade kläder hos Dolce&Gabbana i Turin där hon var expedit. I dag lever båda gott, minst sagt, på Del Pieros lön på 4,5 miljoner euro om året. En lön som Juves ledning allt mer motvilligt betalar ut då anfallaren inte levererar som förr.

Del Piero har trots det varit orörbar - tills Zlatan och Capello kom. De trogna fansen har buat när Del Piero stundtals bänkats men Capello bryr sig inte.

Både han och Moggi försäkrar att "Ale" fortfarande står högt i kurs.

- Del Piero är en riktig campione. Han har alltid varit det, vi har aldrig haft några tvivel, sa Moggi nyligen.

Viktigast av alla för Zlatan är ändå tränaren Fabio Capello. Redan då han tränade Roma fick Capello upp ögonen för Zlatan. När tränaren kom till Juventus stod svensken högt på önskelistan. Moggi fixade, Giraudo öppnade plånboken.

- Ibrahimovic är mycket ung och kan fortfarande mogna och utvecklas som spelare. Det finns ingen gräns för hur bra han kan bli, har Fabio Capello sagt till Sportbladet.

Raiola har en viktig roll

En annan huvudperson i Zlatans liv är hans agent Carmine "Mino" Raiola. Han är också agent för bland annat Nedved och spelade en stor roll för att Zlatan kom till Juventus.

- De är ofta ute och äter ihop. Zlatan är en så fin och förtroendefull kille och de två litar helt på varandra, de har till och med en del enbart muntliga överenskommelser, säger en källa i Turin.

Raiola hjälper Zlatan i smått och stort, har hjälpt honom till rätta i Turin och även tagit honom runt i Italien på den lilla fritid Zlatan har. Zlatan blev genast bedårad av Venedig och han uppges också ha besökt Monte Carlo och Nice.

- Det är nära dit från Turin och hans agent har koll på ställena där. Zlatan kan ringa honom om allt, småproblem med bilen, vad som helst, Mino tar sig alltid tid för honom, säger en källa.

Juventus styrs från en vacker, välbevakad villa i patricierstil på Corso Galileo Ferraris. Där fattar ledningen alla stora beslut, där pågick diskussionerna innan Zlatan värvades, där signeras kontrakten, där planeras framtidens Juventus.

Klubben omsätter dryga två miljarder kronor om året och är börsnoterad.

Efter en rad vinstår blev det i fjol en förlust på 160 miljoner kronor. Med 27 ligavinster är Juventus, som bildades 1897, Italiens mesta mästare. I dag är ägarfamiljens, Fiatklanen Agnelli, inflytande mindre starkt. De som verkligen styr Juventus är trion Luciano Moggi, Antonio Giraudo och Roberto Bettega.

- Ibrahimovic är vår framtid, sa Moggi nyligen och vill nu förlänga Zlatans kontrakt till 2009.

68-årige Moggi förkroppsligar Juventus oerhörda makt. Han har enligt italienska medier handplockade kontaktpersoner på hög nivå i minst åtta andra serie A-klubbar. Kontaktnätet, samt hans stora fingertoppskänsla och Juves miljarder, gör Moggi närmast oslagbar i kampen om de mest åtråvärda spelarna. Men han har också anklagats för att muta domare och använda sitt stora inflytande på ett smutsigt sätt.

- Ibrahimovic är en av våra viktigaste värvningar någonsin.

Så sa i höstas gamle skyttekungen Bettega, klubbens vice president och ansikte utåt. Vd:n Antonio Giraudo verkar mer i det tysta men är den som håller i pengarna. Giraudo var den som ledde jobbet med att få Juve börsnoterat. Han fick då aktier till minimipris, sålde dyrt och uppges av italienska medier ha tjänat mer än en halv miljard kronor. Giraudo är tredje störste aktieägaren efter Agnellis holdingbolag Ifi och libyske diktatorn Khadaffis investmentbolag Lafico. Hälften av Juves inkomster kommer från tv-rättigheter och det är Giraudo som sköter de förhandlingarna. I dopnings-rättegången mot Juventus friades Giraudo i brist på tillräckliga bevis, men blev ändå starkt misstänkliggjord.

Öppnar skola - i Mexiko

Juventus utvidgar hela tiden sitt imperium. Häromdagen kom nyheten att klubben öppnar fotbollsskola i Mexico. I september 2004 öppnades även Turin Academy Juventus, ännu en av "Juventus Soccer Schools". Dessutom finns National Academy Juventus, ett nätverk av fotbollsskolor runt om i Italien och på Malta. För tillfället har Juve mer än 5000 pojkar i sina skolor. Juventus University i Turin har med sina kurser blivit en stor succé och marknadsförs

hårt som "världens första fotbollsuniversitet".

Fotbollsskolorna och sommarlägren är ett sätt för Juve att stärka varumärket ytterligare samtidigt som man knyter till sig framtida talanger - morgondagens Zlatan Ibrahimovic.