En soppa - men nämnden lär låta Zlatan spela i seriefinalen

FOTBOLL

Två matchers avstängning för en liten örfil - Luciano Moggi säger att det kom som en blixt från klar himmel.

Å ena sidan: Visst.

Å andra sidan: Zlatan Ibrahimovic har samlat ihop till det här nu.

På italienska kallar de det för "una manata", en sådan där liten örfil som sällan gör särskilt ont.

Annat med den här.

Zlatans manata mot Ivan Cordoba blev till en ruggig käftsmäll som kan sänka en jätte för gott. Inte lille Cordoba, förstås. Han stuntfilmade som om det inte fanns en morgondag.

Däremot kan avstängningen kosta Juve titeln.

Det känns så fruktansvärt onödigt, så fruktansvärt trist att en disciplinnämnd petar Zlatan Ibrahimovic i tre matcher, just när han spelar sitt livs förmodligen bästa fotboll.

Däremot är det inte särskilt orättvist.

Lega Calcios domare fattade beslutet utifrån tv-bevisen i situationen med Ivan Cordoba ("vi är i alla fall fotogeniska" skojade Juve-basen Luciano Moggi), där Zlatan både fick och gav en eftersläng. Det såg inte särskilt allvarligt ut.

Men det är så dumt.

Det är ju inte första gången som Zlatan markerar mot motståndare med skallen eller armarna, medan bollen är i ett annat postnummerområde. Det som Zlatans presstalesmän döpt till "huvudrörelse" har blivit som ett okontrollerbart tics. Phil Neville har fått känna på den svenska skallen, liksom Franceschini, Zamboni, Cribari, Mihajlovic"

Han måste få ge tillbaka

Varför?

Zlatan Ibrahimovic är en världsspelare, han har burit Juves anfallsspel på sina axlar under långa perioder och skaffat sig en respekt som bara extrema undantagsspelare får i serie A. Med det ryktet följer en bevakning som är hårdare än någon annanstans. Armbågar, tröjdragningar, provokationer i parti och minut. Zlatan måste få ge tillbaka, om han inte är hård och tuff blir han uppäten av Europas mest cyniska backar.

Men det är skillnad på att vara tuff och att vara dum.

Zlatan och hans humör har dansat på slak lina vid flera tillfällen, han har lekt med risken att drabbad av en utvisning eller en avstängning - och till slut trillade han dit.

Två matcher plus en match.

Det är ingen blixt från en klar himmel.

Domen får två konsekvenser - en politisk och en taktisk. Det politiska spelet inleddes i samma sekund som domaren i Lega Calcios disciplinnämnd lät klubban falla.

Lega Calcios president heter Adriano Galliani, och har en häck som är bred nog att han samtidigt kan sitta som vicepresident i Milan. Samma Milan som Juventus slåss med i ligatoppen, samma Milan som Juventus ska möta om tre omgångar.

Håll med om att det är en vacker soppa, alltihop. Maktspelet mellan Italiens två största klubbar kommer att pågå varje dag fram till den stora ligafinalen på San Siro den 8 maj.

Guld - då krävs att Zlatan spelar

Det kommer att krävas en enorm karaktär av Lega Calcio för att neka Juventus sin nummer nio i den matchen. Min gissning är att överklagan går igenom, och att Zlatan spelar mot Milan.

Och Juve behöver sin Ibra.

De hade inte så många alternativ kvar, ens före gårdagens dom. Laget saknar både den evigt skadade David Trezeguet och den riktige Alessandro Del Piero, och är inte ens i närheten av de möjligheter som finns i Milans trupp. Zalayeta är en grovjobbare med stor radie, och Del Piero har all kapacitet i världen - men ingen av dem känns just nu som något man vinner ligan med.

- Jag kan erkänna att vi är oroliga, sa Luciano Moggi.

Det borde han vara.

Utan Zlatan Ibrahimovic är Juve inget guldlag.

lll

Om Zlatans efterslängar är dumma vet jag inte riktigt vad man ska säga om Francesco Totti. Efter tolv varningar och en attack mot Colonnese stängs han av fem matcher. Lagkaptenen, ikonen, ledaren sviker ett Baby Roma som tappat allt och är riktigt illa ute.

Vilken idioti.

Och Totti kan, till skillnad från Zlatan, inte ens skylla på bristande rutin.

Simon Bank