”Härlig lirare - dåligt humör”

De italienska medierna om Zlatan

Foto: SCANPIX
ALLTID I CENTRUM Zlatan Ibrahimovic hårdbevakas av media - och efter den senaste skandalen mot Inter blir det ännu mer uppmärksamhet.
FOTBOLL

En fantastisk fotbollsspelare med opålitligt humör.

Så sammanfattar italienska medier Zlatan efter hans första säsong.

Sportbladets Jennifer Wegerup berättar i dag tredje delen om Zlatan och hans liv i Juventus. I dag: Zlatan och medierna.

Ros för sitt spel, ris för sitt temperament. Det får Zlatan Ibrahimovic av Italiens tyngsta fotbollstyckare.

- Ibrahimovic har ingen bra karaktär, säger Candido Cannavò till Sportbladet.

Cannavò var i 19 år chefredaktör för Gazzetta dello Sport. I dag är han krönikör och ett av de allra tyngsta namnen i den italienska sportvärlden.

- Er Zlatan har haft en underbar första säsong när det gäller det spelmässiga. Fram tills nu har han varit mycket viktig för laget och varit avgörande för Juves framgång, säger Cannavò.

"Han är ingen Sjevtjenko"

Den förre chefredaktören är personlig bekant med spelare som Sjevtjenko, Ronaldo och Maradona och har sett många stjärnor tändas och släckas genom åren. Han tror att Zlatans humör är det enda som kan hindra honom från att bli bäst i världen.

- Ibrahimovic måste tåla att bli provocerad och han är trots allt fortfarande ingen Sjevtjenko, säger Cannavò och fortsätter:

- I varenda match gör Ibrahimovic två, tre såna här grejer som nu senast. Han passar på när domaren tittar bort. Det går inte.

Roberto Perrone är reporter på Corriere della Sera, Italiens största dagstidning, och tycker även han att Zlatan gjort en lysande första säsong.

- Han har varit extraordinär och visat att han har potential för att bli allra störst, säger Perrone men tillägger:

- Men han måste vara mer försiktig. Det är ingen tillfällighet att det är han som nu stängs av tre matcher, han hade samlat ihop till det. Tyvärr är det inte första gången han gör fula saker, jag minns bland annat hans skallning mot Udinese i höstas.

Gillar inte de fula grejerna

Andrea Pesciarelli är fotbollsreporter på statstelevisionen RAI i Rom.

- Jag har haft koll på Ibra ända sen de första ryktena om att Roma ville ha honom började. Capello ville ha honom redan då. Nu har han levt upp till alla Capellos förväntningar och till och med överträffat dem.

Pesciarelli tycker att Zlatan Ibrahimovic är en av de bästa nykomlingarna i serie A någonsin.

- Vår liga är svår, inte ens den gode Platini lyckades direkt. Ibrahimovics alla mål är oerhört imponerande även om han inte gjort några i Champions League.

När det gäller avstängningen och andra incidenter med Zlatan menar även Pesciarelli att svensken måste lugna sig.

- Mot Lazio minns jag att han trampade på flit på en spelare, sprang över honom. Jag gillar inte de här fula grejerna han gör, säger Pesciarelli och fortsätter:

- Det är 40 kameror på spelarna i varje match, han måste förstå att allt han gör syns. Han måste vara mer försiktig. Då kan han bli allra bäst.

Presschefen med på intervjuer

För Juventus är det av högsta vikt att spelarna sköter sig. Få klubbar är så skickliga i att vårda sin image.

"Lo stile Juventus", Juventus-stilen, är ett väl känt begrepp. Den vitsvarta ledningen gör allt för att inget får solka ner den stilen.

Ett led i det är att ha fullständig kontroll över när, var och hur Zlatan och hans lagkamrater intervjuas. Spelarna får inte ge intervjuer utan tillstånd. När Zlatan ger en enskild intervju finns alltid Juventus presschef Marco Girotto och ofta även Enrica Tarchi, som sköter de utländska medierna, närvarande.

Juventus skänker miljonsummor till välgörenhet varje år. Det är ett sätt för en av världens rikaste klubbar att göra gott - och samtidigt få god publicitet.

Alla spelarna förväntas delta i välgörenhetsprojekten. I julas kunde Sportbladet publicera exklusiva bilder på Zlatan tillsammans med en liten flicka, bilder för Juves kalender 2005.

- Flickan var ett av de för tidigt födda barnen på sjukhuset Sant "Anna i Turin. Juventus arbetar tillsammans med sjukhuset i projektet "Växa tillsammans på Sant"Anna". Våra spelare bidrar på olika sätt, säger presschefen Enrica Tarchi.

Hämtades direkt efter VM-kvalet

Klubbledningen vill också ha koll på att spelarna sköter sig privat och lämnar inget åt slumpen, vare sig det gäller att se till att spelarna inte går ut för mycket om natten eller att de kör "rätt" bilar, alltså Angelli-koncernens egna.

Team managern Alessio Secco är en av de personer som har nära kontakt med spelarna och ordnar mycket praktiskt kring laget.

Eftersom han är i samma ålder som spelarna har han för många blivit lika mycket vän som manager.

Secco var på plats på Ullevi, för VM-kvalmatchen Sverige-Kroatien i september i fjol, för att hämta Zlatan

och direkt efter matchen föra honom till Turin.

I dyra designerskor och jacka med Juventus emblem och stjärnor på bröstet gav han Zlatan Ibrahimovic en omedelbar ögonblicksbild av hans nya liv - i en av världens mäktigaste klubbar.