Så ska Juve rädda Zlatan

Rustar för strid med hjälp av stjärnadvokat - dömer ut tv-bilderna

1 av 2 | Foto: SCANPIX
VILL HA KORTARE STRAFF Juventus gör allt för att Fabio Capello ska kunna använda Zlatan i seriefinalen mot Milan. Klubben försvarar svenskens beteende utåt - men internt får han kritik. "Han måste sluta göra sånt här", säger klubbdirektören Luciano Moggi.
FOTBOLL

Han har räddat Juventus förut.

Nu ska advokat Luigi Chiappero rädda Zlatan - och seriefinalen.

- Man måste se till om Ibrahimovic kunde göra motspelaren illa, säger Chiappero.

En av världens mäktigaste klubbar rustar för strid. Juventus har tagit fram sitt tyngsta artilleri för att rädda sin svenske stjärna. Klubben sätter in allt på att få den 23-årige anfallarens straff kortat från tre till två matchers avstängning. Allt handlar om att få med Zlatan till seriefinalen mot Milan.

- Ibrahimovic och Cordoba var inte alls långt ifrån bollen, som tvärtom var på väg emot dem. Det finns fall när disciplinnämnden har bedömt att episoder som skett några ögonblick efter själva huvudhändelsen utgjort del i spelet, säger advokaten Luigi Chiappero till Gazzetta dello Sport.

Tv-bilder döms ut

Det är en av Juventus försvarslinjer. Den andra är att linjedomarna borde ha sett vad som hände.

- Man ser tydligt att huvuddomaren inte kan ha sett vad som hände men en av linjedomarna tittade rakt i deras riktning. Därför skulle en komplementerande utredning behövas, där man utreder varför linjedomarna inte tillfrågades, säger Chiappero till Gazzetta.

Samtidigt dömer klubbdirektör Luciano Moggi ut tv-bilder som bevis.

- Det är förbundet, inte enskilda "regissörer" som ska styra fotbollen. Att stoppa våld på plan är bra och kamerabevis behövs. Men det ska inte komma från tv-bolag utan förbundet ska ha egna kameror, sa Moggi i går kväll på en presskonferens.

Runt italienska planer finns på serie A-matcherna sen i januari hela 40 kameror som bevakar matcherna för olika bolag. De bilder som togs på Zlatan kommer från Mediaset - Milanägaren Silvio Berlusconis medieimperium. Något som ytterligare spär på konspirationsteorierna.

Milans tränare Carlo Ancelotti avfärdar dem dock.

- Det finns regler som ska respekteras. Jag frågar mig varför stora spelare som Ibrahimovic och Totti gör såna här saker på planen, säger Ancelotti.

Meningarna om huruvida Juventus kommer att lyckas få straffet kortat är delade.

Om någon ska lyckas är det dock Luigi Chiappero.

Den välkände stjärnadvokaten har tidigare med framgång försvarat de anklagade i Juventus under dopningsrättegången. Att Juventus chefsläkare Riccardo Agricola, trots att han fälldes, inte fick ett längre straff var mycket tack vare Chiappero.

Nu kommer advokaten bland annat att slå ned på Zlatans "omöjlighet att göra motspelaren illa".

Studerade filmen

- För att värdera hans (Zlatans) möjlighet att åstadkomma skada måste man se hur han reagerade och vilken intention han hade att skada och var han träffade motspelaren, säger Chiappero.

I går studerade han om och om igen filmsekvensen med Zlatan och Cordoba. På tisdag ska överklagandet vara klart. På torsdag sammanträder disciplinkommittén på Lega Calcios kontor på Via Rosellini i Milano. Zlatan kommer troligen att vara närvarande. Enligt Gazzetta dello Sport vill han då få chansen att framföra att han ska ha blivit provocerad av grova rasistiska uttalanden från Sinisa Mihajlovic.

Så styrs förbundet

Läs också:

Jennifer Wegerup